Støjberg-støtter er vrede: Kan ikke komme og bakke op til rigsretssagen

Det første retsmøde i rigsretssagen mod Inger Støjberg. Det var et forberedende møde i Folketingets Landstingssal. Sagen går først for alvor i gang til september.

Skrevet af

25. august 2021

Det er et udtryk for diskrimination mellem landsdelene, når danskere, der bor langt fra hovedstaden, ikke kan få lov til at reservere pladser som tilhører, når rigsretssagen mod Inger Støjberg går i gang i næste uge.

Det mener i hvert fald en gruppe Inger Støjberg-støtter fra Støjbergs egen hjemstavn i Skive.

Else Marie Larsen, der bor i Roslev nær Skive, har gennem de seneste 12 år arrangeret ture til hovedstaden for blandt andet at følge Inger Støjbergs politiske liv. Det er typisk sket ved at sende cirka 50 mand i en bus til København.

Det ville hun egentlig gerne gøre igen i næste uge. Men det er ikke muligt at reservere pladser som tilhører til rigsretssagen mod Inger Støjberg, og derfor er risikoen for stor for, at de ender med ikke at kunne få adgang til rigsretten.

“Jeg synes ikke, det er retfærdigt. I det hele taget synes vi jo, at rigsretssagen burde ligge herovre, fordi det jo er Ingers valgkreds, og det er her, hendes vælgere er. Men når den nu skal ligge i København, så er det ikke i orden, at man ikke ligestiller alle ved at give mulighed for at reservere plads – ligesom vi eksempelvis kan i folketingssalen,” siger Else Marie Larsen.

I en mailkorrespondance mellem Else Marie Larsen og Højesterets administrationschef, Lisa Rising, fremgår det nemlig, at det ikke kan komme på tale, at en busfuld Støjberg-støtter fra Skive kan sikre sig adgang til rigsretssalen. Hvis man ikke er fra pressen er det i stedet et “først-til-mølle”-princip, der gælder.

“Af hensyn til den praktiske gennemførelse af sagen må vi imidlertid fastholde, at der ikke kan reserveres pladser til tilhørere, der ikke er repræsentanter for pressen,” skriver administrationschefen i mailen til Else Marie Larsen.

På rigsrettens hjemmeside fremgår det dog, at “Der vil være et antal pladser til rådighed for andre tilhørere”. Radio4 Morgen har gentagne gange forsøgt at kontakte Højesteret, hvor rigsretten hører under, for at finde ud af, hvor mange tilhørerpladser, der er tale om. Det har ikke være muligt at komme i kontakt med dem.

I mailkorrespondancen udtrykker Else Marie Larsen, at hun er “ked af det, træt af det, vildt skuffet” og “faktisk meget rystet” over Højesterets beslutning.

“Jeg mener det helt ærligt – det er ikke bare snak. Jeg synes ikke det er at behandle os lige. Ville du gide at sidde i en bil i fem timer for så at stå i kø og så kun om muligt komme ind? Det er jo utroligt sjældent, at man overhovedet finder på at sende nogen i rigsretten. Jeg ved, der er interesse for det her. Vi er alle sammen med til at betale til en rigsretssag – også os her i det vestjyske,” siger hun.

Hør hele interviewet med Else Marie Larsen fra Roslev nær Skive her:

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

04:05
07:00