Nyhedsartikel

Stor forskel: Halvdelen af landets børnehaver har ikke frokostordning

Kun lidt over halvdelen af børnehavebørnene rundt omkring i landets kommuner er omfattet af en frokostordning.

Det viser en ny oversigt over, hvor udbredt frokostordninger er i daginstitutioner i 2020, som FOA har lavet i samarbejde med Bureau 2000.

Ifølge dagtilbudsloven skal alle børn i daginstitutioner have et sundt frokostmåltid, så børn får sunde kostvaner, og som bidrag til børnenes generelle trivsel og udvikling.

Men ifølge loven har forældrebestyrelsen i en daginstitution også mulighed for at fravælge kommunens tilbud – og det er der mange forældrebestyrelser rundt omkring i landet, der vælger at gøre.

“Det, der var vigtigt for forældrene i forældrebestyrelsen, var, at de gerne vil se, hvad barnet spiser i løbet af en dag. I vores børnehave har man tre madkasser med, og så efterlader pædagogerne madrester, så man har et indblik i, hvad barnet har spist i løbet af dagen,” siger Christina Rosengreen, der er formand for forældrebestyrelsen i Bakkegårdens Børnehave og Vuggestue i Vesthimmerland Kommune.

I den kommune har samtlige institutioner fravalgt en frokostordning.

Opgørelsen, som FOA har lavet, viser dog, at der er stor forskel imellem kommunerne, når man ser på udbredelsen af frokostordninger

I Syd- og Nordjylland er kun tre ud ti børnehavebørn omfattet af en frokostordning, mens det i de 28 kommuner i hovedstadsområdet gennemsnit er næsten otte ud af ud ti. På Bornholm, som topper opgørelsen, er det mere end ni ud af ti.

I Horsens Kommune har samtlige institutioner en frokostordning. Og det giver rigtig god mening, mener Jonas L. Jørgensen, der er formand for forældrebestyrelsen i Daginstitutionerne i Bankager.

“I vores institution tales der meget om madmodighed. Børnene kommer til at spise en masse ting, de ellers aldrig ville have spist derhjemme. Det er nok de færreste forældre, der efter en lang arbejdsdag serverer en hel makrel, der skal plukkes ved bordet af børnene selv. Det fællesskab har vi vurderet, at vi gerne vil have,” siger han.

Hør hele indslaget med Christina Rosengreen, formand for forældrebestyrelsen i Bakkegårdens Børnehave og Vuggestue i Vesthimmerland Kommune, og Jonas L. Jørgensen, formand for forældrebestyrelsen i Daginstitutionerne i Bankager i Horsens Kommune, her:

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet