Nyhedsartikel

Stor forskel: Halvdelen af landets børnehaver har ikke frokostordning

Kun lidt over halvdelen af børnehavebørnene rundt omkring i landets kommuner er omfattet af en frokostordning.

Det viser en ny oversigt over, hvor udbredt frokostordninger er i daginstitutioner i 2020, som FOA har lavet i samarbejde med Bureau 2000.

Ifølge dagtilbudsloven skal alle børn i daginstitutioner have et sundt frokostmåltid, så børn får sunde kostvaner, og som bidrag til børnenes generelle trivsel og udvikling.

Men ifølge loven har forældrebestyrelsen i en daginstitution også mulighed for at fravælge kommunens tilbud – og det er der mange forældrebestyrelser rundt omkring i landet, der vælger at gøre.

“Det, der var vigtigt for forældrene i forældrebestyrelsen, var, at de gerne vil se, hvad barnet spiser i løbet af en dag. I vores børnehave har man tre madkasser med, og så efterlader pædagogerne madrester, så man har et indblik i, hvad barnet har spist i løbet af dagen,” siger Christina Rosengreen, der er formand for forældrebestyrelsen i Bakkegårdens Børnehave og Vuggestue i Vesthimmerland Kommune.

I den kommune har samtlige institutioner fravalgt en frokostordning.

Opgørelsen, som FOA har lavet, viser dog, at der er stor forskel imellem kommunerne, når man ser på udbredelsen af frokostordninger

I Syd- og Nordjylland er kun tre ud ti børnehavebørn omfattet af en frokostordning, mens det i de 28 kommuner i hovedstadsområdet gennemsnit er næsten otte ud af ud ti. På Bornholm, som topper opgørelsen, er det mere end ni ud af ti.

I Horsens Kommune har samtlige institutioner en frokostordning. Og det giver rigtig god mening, mener Jonas L. Jørgensen, der er formand for forældrebestyrelsen i Daginstitutionerne i Bankager.

“I vores institution tales der meget om madmodighed. Børnene kommer til at spise en masse ting, de ellers aldrig ville have spist derhjemme. Det er nok de færreste forældre, der efter en lang arbejdsdag serverer en hel makrel, der skal plukkes ved bordet af børnene selv. Det fællesskab har vi vurderet, at vi gerne vil have,” siger han.

Hør hele indslaget med Christina Rosengreen, formand for forældrebestyrelsen i Bakkegårdens Børnehave og Vuggestue i Vesthimmerland Kommune, og Jonas L. Jørgensen, formand for forældrebestyrelsen i Daginstitutionerne i Bankager i Horsens Kommune, her:

Læs også

16.05.22

11 ud af 12 ringer forgæves til Livslinien

Hvis man har selvmordstanker eller er selvmordstruet, kan man ringe til rådgivningstelefonen Livslinien, men langt de fleste, der ringer, bliver mødt med beskeden om, at alle linjer er optaget. Tal for 2021 viser, at Livslinien fik 161.331 henvendelser på telefonen, men kun 14.018 af de opkald blev besvaret. Det svarer til, at cirka 1 ud…

Læs mere
15.05.22

Finland og Sverige træffer snart beslutninger om medlemskab af Nato

Krigen i Ukraine har fået afgørende betydning for Finland og Sverige, der snart afgør, om de vil sige farvel til neutralitet og være en del af forsvarsalliancen Nato. Riksdagen i Finland skal i morgen vedtage den beslutning, som landets præsident Sauli Niinstö og statsminister Sanna Marin i dag har meldt ud. – Finland vil formelt…

Læs mere
14.05.22

Historisk partiskifte i Enhedslisten

Der var i dag kæmpestor debat på Enhedslistens årsmøde i Valby om en forandret EU-politik, der efter mange timers diskussioner endte med, at et stort flertal af medlemmerne stemte for, at partiet fremover skal forsøge at forandre EU indefra. Det er et opgør med den hidtidige politik og krav om en udmeldelse af EU her…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet