Nyhedsartikel

Stor forskel: Halvdelen af landets børnehaver har ikke frokostordning

Kun lidt over halvdelen af børnehavebørnene rundt omkring i landets kommuner er omfattet af en frokostordning.

Det viser en ny oversigt over, hvor udbredt frokostordninger er i daginstitutioner i 2020, som FOA har lavet i samarbejde med Bureau 2000.

Ifølge dagtilbudsloven skal alle børn i daginstitutioner have et sundt frokostmåltid, så børn får sunde kostvaner, og som bidrag til børnenes generelle trivsel og udvikling.

Men ifølge loven har forældrebestyrelsen i en daginstitution også mulighed for at fravælge kommunens tilbud – og det er der mange forældrebestyrelser rundt omkring i landet, der vælger at gøre.

“Det, der var vigtigt for forældrene i forældrebestyrelsen, var, at de gerne vil se, hvad barnet spiser i løbet af en dag. I vores børnehave har man tre madkasser med, og så efterlader pædagogerne madrester, så man har et indblik i, hvad barnet har spist i løbet af dagen,” siger Christina Rosengreen, der er formand for forældrebestyrelsen i Bakkegårdens Børnehave og Vuggestue i Vesthimmerland Kommune.

I den kommune har samtlige institutioner fravalgt en frokostordning.

Opgørelsen, som FOA har lavet, viser dog, at der er stor forskel imellem kommunerne, når man ser på udbredelsen af frokostordninger

I Syd- og Nordjylland er kun tre ud ti børnehavebørn omfattet af en frokostordning, mens det i de 28 kommuner i hovedstadsområdet gennemsnit er næsten otte ud af ud ti. På Bornholm, som topper opgørelsen, er det mere end ni ud af ti.

I Horsens Kommune har samtlige institutioner en frokostordning. Og det giver rigtig god mening, mener Jonas L. Jørgensen, der er formand for forældrebestyrelsen i Daginstitutionerne i Bankager.

“I vores institution tales der meget om madmodighed. Børnene kommer til at spise en masse ting, de ellers aldrig ville have spist derhjemme. Det er nok de færreste forældre, der efter en lang arbejdsdag serverer en hel makrel, der skal plukkes ved bordet af børnene selv. Det fællesskab har vi vurderet, at vi gerne vil have,” siger han.

Hør hele indslaget med Christina Rosengreen, formand for forældrebestyrelsen i Bakkegårdens Børnehave og Vuggestue i Vesthimmerland Kommune, og Jonas L. Jørgensen, formand for forældrebestyrelsen i Daginstitutionerne i Bankager i Horsens Kommune, her:

Læs også

26.09.22

Pape: Eksmand arrangerede møder med dominikanske politikere

De stærkt omdiskuterede møder mellem danske ministre og en række toppolitikere fra Den Dominikanske Republik var arrangeret af Søren Pape Poulsens eksmand inden afrejsen. Det oplyser den konservative statsministerkandidat nu i et længere interview med Radio4. Efter flere ugers alvorlig kritik af Søren Papes Poulsens tavshed omkring indholdet af møder med ministre og præsidenten Den…

Læs mere
26.09.22

Studerende om kortere kandidatuddannelse: “Jeg havde valgt et år frem for to”

Regeringen vil forkorte halvdelen af kandidatuddannelserne fra et til to år. Forslaget er en del af reformudspillet “Danmark kan mere III”, der præsenteres i dag klokken 11. Og det er en god ide mener Cille Hald Egholm, som er kandidatstuderende i Statskundskab på Københavns Universitet – og medlem af Københavns Borgerrepræsentationen for Venstre. “Jeg er…

Læs mere
26.09.22

Pårørende efter Scandinavian Star vil have erstatning fra den danske stat

Efter en uvildig undersøgelse har konkluderet, at Søfartsstyrelsen skulle have foretaget en kontrol af skibet, vil de pårørende nu have erstatning fra den danske stat. Enhedslisten bakker op. I starten af september konkluderede en uvildig undersøgelse bestilt af Erhvervsministeriet, at Søfartsstyrelsen skulle have foretaget en kontrol af skibet, inden det sejlede med passagerer første gang i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet