Nyhedsartikel

Stor forskel: Halvdelen af landets børnehaver har ikke frokostordning

Kun lidt over halvdelen af børnehavebørnene rundt omkring i landets kommuner er omfattet af en frokostordning.

Det viser en ny oversigt over, hvor udbredt frokostordninger er i daginstitutioner i 2020, som FOA har lavet i samarbejde med Bureau 2000.

Ifølge dagtilbudsloven skal alle børn i daginstitutioner have et sundt frokostmåltid, så børn får sunde kostvaner, og som bidrag til børnenes generelle trivsel og udvikling.

Men ifølge loven har forældrebestyrelsen i en daginstitution også mulighed for at fravælge kommunens tilbud – og det er der mange forældrebestyrelser rundt omkring i landet, der vælger at gøre.

“Det, der var vigtigt for forældrene i forældrebestyrelsen, var, at de gerne vil se, hvad barnet spiser i løbet af en dag. I vores børnehave har man tre madkasser med, og så efterlader pædagogerne madrester, så man har et indblik i, hvad barnet har spist i løbet af dagen,” siger Christina Rosengreen, der er formand for forældrebestyrelsen i Bakkegårdens Børnehave og Vuggestue i Vesthimmerland Kommune.

I den kommune har samtlige institutioner fravalgt en frokostordning.

Opgørelsen, som FOA har lavet, viser dog, at der er stor forskel imellem kommunerne, når man ser på udbredelsen af frokostordninger

I Syd- og Nordjylland er kun tre ud ti børnehavebørn omfattet af en frokostordning, mens det i de 28 kommuner i hovedstadsområdet gennemsnit er næsten otte ud af ud ti. På Bornholm, som topper opgørelsen, er det mere end ni ud af ti.

I Horsens Kommune har samtlige institutioner en frokostordning. Og det giver rigtig god mening, mener Jonas L. Jørgensen, der er formand for forældrebestyrelsen i Daginstitutionerne i Bankager.

“I vores institution tales der meget om madmodighed. Børnene kommer til at spise en masse ting, de ellers aldrig ville have spist derhjemme. Det er nok de færreste forældre, der efter en lang arbejdsdag serverer en hel makrel, der skal plukkes ved bordet af børnene selv. Det fællesskab har vi vurderet, at vi gerne vil have,” siger han.

Hør hele indslaget med Christina Rosengreen, formand for forældrebestyrelsen i Bakkegårdens Børnehave og Vuggestue i Vesthimmerland Kommune, og Jonas L. Jørgensen, formand for forældrebestyrelsen i Daginstitutionerne i Bankager i Horsens Kommune, her:

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet