Stor forskel: Halvdelen af landets børnehaver har ikke frokostordning

Conrad og Villum (th). Tumlebillen børnehave og vuggestue er ved at blive ombygget med blandt andet nyt køkken, så de kan starte en ny madordning, hvor de laver deres egen mad hver dag. Foto: Michael Bager

Skrevet af

14. december 2021

Kun lidt over halvdelen af børnehavebørnene rundt omkring i landets kommuner er omfattet af en frokostordning.

Det viser en ny oversigt over, hvor udbredt frokostordninger er i daginstitutioner i 2020, som FOA har lavet i samarbejde med Bureau 2000.

Ifølge dagtilbudsloven skal alle børn i daginstitutioner have et sundt frokostmåltid, så børn får sunde kostvaner, og som bidrag til børnenes generelle trivsel og udvikling.

Men ifølge loven har forældrebestyrelsen i en daginstitution også mulighed for at fravælge kommunens tilbud – og det er der mange forældrebestyrelser rundt omkring i landet, der vælger at gøre.

“Det, der var vigtigt for forældrene i forældrebestyrelsen, var, at de gerne vil se, hvad barnet spiser i løbet af en dag. I vores børnehave har man tre madkasser med, og så efterlader pædagogerne madrester, så man har et indblik i, hvad barnet har spist i løbet af dagen,” siger Christina Rosengreen, der er formand for forældrebestyrelsen i Bakkegårdens Børnehave og Vuggestue i Vesthimmerland Kommune.

I den kommune har samtlige institutioner fravalgt en frokostordning.

Opgørelsen, som FOA har lavet, viser dog, at der er stor forskel imellem kommunerne, når man ser på udbredelsen af frokostordninger

I Syd- og Nordjylland er kun tre ud ti børnehavebørn omfattet af en frokostordning, mens det i de 28 kommuner i hovedstadsområdet gennemsnit er næsten otte ud af ud ti. På Bornholm, som topper opgørelsen, er det mere end ni ud af ti.

I Horsens Kommune har samtlige institutioner en frokostordning. Og det giver rigtig god mening, mener Jonas L. Jørgensen, der er formand for forældrebestyrelsen i Daginstitutionerne i Bankager.

“I vores institution tales der meget om madmodighed. Børnene kommer til at spise en masse ting, de ellers aldrig ville have spist derhjemme. Det er nok de færreste forældre, der efter en lang arbejdsdag serverer en hel makrel, der skal plukkes ved bordet af børnene selv. Det fællesskab har vi vurderet, at vi gerne vil have,” siger han.

Hør hele indslaget med Christina Rosengreen, formand for forældrebestyrelsen i Bakkegårdens Børnehave og Vuggestue i Vesthimmerland Kommune, og Jonas L. Jørgensen, formand for forældrebestyrelsen i Daginstitutionerne i Bankager i Horsens Kommune, her:

Afspiller nu

TALENTLAB

20:05
21:59