Studerende skal fremvise negativ coronatest selvom de er vaccinerede

(ARKIV) Læge ifører sig værnemidler og demonstrerer en podning i det nye podetelt på Rigshospitalet i København, torsdag den 2. april 2020.Ingen børn skal coronatestes med tvang. Så er det bedre at forsøge senere eller helt opgive. Materiale skal hjælpe børn så skånsomt som muligt gennem podning. Det skriver Ritzau, lørdag den 10. oktober 2020.. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

8. april 2021

MMG@radio4.dk

MMG@radio4.dk

Studerende på landets ungdoms- og voksenuddannelser skal fremvise negativ coronatest, selvom de er vaccinerede. Ulogisk og problematisk, siger professor.

Når de studerende på landets uddannelsesinstitutioner skal møde til fysisk undervisning, skal de kunne fremvise en negativ coronatest, selvom de er vaccineret mod covid-19.

Det fremgår af uddannelsesministeriets og undervisningsministeriets vejledninger og bekendtgørelser for området.

Blandt andet ”Bekendtgørelse om lukning og genåbning samt andre særlige restriktioner for uddannelsesinstitutioner på Uddannelses- og Forskningsministeriets område i forbindelse med håndtering af covid-19,” som juraprofessor ved Københavns Universitet Kristian Cedervall Lauta har læst.

”Det står meget klart, at dem, der er undtaget fra test, er personer, der af medicinske årsager ikke bør have taget en test, det er personer, der som følge af funktionsnedsættelser ikke bør have taget en test, og så er det folk, der tidligere har haft covid-19. Derfor må det meget klart sluttes, at folk, der er vaccinerede, de skal altså komme med en test,” siger Kristian Cedervall Lauta til Radio4.

Uddannelsesinstitutionerne var en del af den seneste genåbning den 6. april, hvor også de liberale serviceerhverv kunne åbne. Hos frisøren kan kunder nøjes med at dokumentere, at de er vaccineret, og en negativ test er ikke nødvendig. Det er altså ikke tilfældet på uddannelsesstederne, og det er problematisk, mener professor i virologi ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen.

”Rent kommunikativt giver det nogen problemer. Hvorfor gælder det ene sæt regler i den ene situation og det andet sæt i den anden situation? Det havde været nemmere, hvis kravene havde været de samme overalt,” siger han.

Dobbeltarbejde

De seneste fire dage har andelen af borgere, der har adgang til en coronatest indenfor 24 timer i nærheden af deres bopæl, ligget betydeligt under den politiske målsætning på 80 procent. Søndag var tallet 30 procent. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Hvis man kræver, at vaccinerede borgere også skal have en negativ test, så kan det pludselig komme til at kræve mange testressourcer, siger Allan Randrup Thomsen.

”Vi har jo meget testkapacitet, men hvis man skal lave dobbeltarbejde, som jeg anser det her for at være, så kan vi hurtigt få brugt mange ressourcer på at teste nogen, hvor sandsynligheden for at fange nogen, der er smittet, er meget lille,” siger han.

De studerende kan blive undtaget fra at skulle fremvise en negativ test, hvis de tidligere har været smittet med covid-19 inden for et nærmere bestemt tidsrum, men altså ikke, hvis de er vaccineret.

Og det er ulogisk, siger Allan Randrup Thomsen.

”På uddannelsesinstitutioner skal man have en negativ test, her tæller vacciner ikke. Men det, at man har været inficeret inden for to til 12 uger, tæller. Jeg er ked af at sige det, men det giver ingen mening,” siger han til Radio4.

Her kan du høre et interview med Dorthe Bæhrenz, der er leder for voksenspecialundervisning i Faaborg-Midtfyn Kommune. Hun fortæller, at hendes kursister bliver forvirrede, når de skal have en negativ test med til kursus, men ikke til frisøren.

Afspiller nu

HOVEDET OG HALEN

12:05
14:00