Styrelse giver abekopper-vaccination til udsat gruppe

7/29/2022 - San Francisco, California, USA - United States: Jonathan Parducho, pharmacist, removes a tray of vials of of the Jynneos vaccine for monkeypox from a box containing 20 doses in the vaccine hub at Zuckerberg San Francisco General Hospital on Friday, July 29, 2022. (Lea Suzuki / San Francisco Chronicle / Polaris)

Skrevet af

9. august 2022

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde mænd, der har sex med mænd og flere partnere, en vaccination mod abekopper.

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde vaccination mod abekopper til mænd, der har sex med mænd, og som har flere og skiftende partnere.

Det skyldes, at de er i størst risiko for at blive smittet med virusset. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

“Vi har desværre et stigende antal smittede med abekopper i Danmark. Vi vil meget gerne have bragt smitten ned og beskytte dem, der er i størst risiko,” siger Helene Probst, som er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, i pressemeddelelsen.

“Ud over vores store fokus på forebyggelse, isolation og lettere adgang til test, så ændrer vi derfor nu også vaccinestrategi. Vi vil gerne give dem, der er i størst risiko for at blive smittet, en bedre beskyttelse,” siger hun.

Smitte med abekoppevirus sker ved tæt fysisk kontakt.

Risikoen for smitte er ikke knyttet til køn eller seksualitet, men der er set særligt mange tilfælde af smitte verden over i den omtalte gruppe.

Indtil nu er vaccinen mod abekopper kun blevet tilbudt personer, som har været i nær kontakt med en smittet. Men nu er det altså alle i risikogruppen, der får tilbuddet.

Ifølge de seneste tal fra Statens Serum Institut har 126 personer i Danmark været smittet med abekopper siden det første tilfælde i Danmark den 23. maj.

Aids-Fondet er positive over for Sundhedsstyrelsens udmelding. Organisationen har længe efterlyst handling fra styrelsen.

“Vi kan se, at smitten stiger uge for uge, og det samme gør bekymringen. Målgruppen ved, at der er en vaccine, og man vil gerne beskytte sig selv og sine partnere,” siger direktør i Aids-Fondet Christian Østergreen i en pressemeddelelse.

Vaccinen mod abekopper kommer i to stik, som skal gives med mindst 28 dages mellemrum.

Sundhedsstyrelsen er i gang med at fastlægge, hvordan tilbuddet om vaccination skal tilrettelægges. Den forventer at kunne påbegynde vaccinationen i slutningen af denne uge.

“Vi har god dialog med regionerne og de infektionsmedicinske afdelinger om at få det praktiske på plads. Jeg forstår godt, at de, der er i risiko for smitte, er utålmodige, og vi arbejder målrettet på opgaven,” siger Helene Probst i pressemeddelelsen.

Abekopper er et virus, der blandt andet kan give feber, hævede lymfeknuder og udslæt med hvide blærer.

Sygdommen varer normalt to til fire uger og går i de fleste tilfælde over af sig selv. Langt de fleste patienter forventes at komme sig helt.

 

Foto: Lea Suzuki/San Francisco Chronicle/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

COMEDY-KONTORET

20:05
21:00