Nyhedsartikel

Sundhedssider kommer med forskellig information til patienter om symptomer og tal

Mathias Bonde / Cecilie Secher
cesec@radio4.dk

Hvad gør du, når du pludselig har feber, bankende hjerte eller ondt i maven? Mange vælger at bruge Google i håbet om, at de forskellige sundhedssider kan komme med et svar. Problemet er bare, at svarene ikke altid matcher hinanden.

På Radio4 har vi kigget på de to store sundhedssider netdoktor.dk og sundhed.dk for at se, om man egentlig får samme svar. Det gør man ikke altid, og det er et problem, mener Janus Laust Thomsen, professor i almen medicin ved Aalborg Universitet.

– Hvis man støder på forskellige informationer på forskellige sider så bliver man utryg, og den utryghed den har man behov for at få adresseret, og det giver ekstra kontakt til sundhedsvæsenet, siger han.

Et eksempel hvor de to sundhedssider ikke er enige er kolesteroltal. For på netdoktor.dk har man udtalt forhøjet kolesterolniveau hvis man har et kolesterolindhold i blodet på over 7,1 millimol per liter. Hos sundhed.dk har du først udtalt forhøjet kolesterolniveau ved over 8,0 millimol per liter. Ifølge Janus Laust Thomsen så er det en ret stor forskel.

– Det er i hvert fald sådan noget, som giver anledning til spørgsmål som patient og borger, siger han.

Hans Christian Kjeldsen er chefredaktør ved sundhed.dk og han mener, at det bedste ville være, hvis de to internetsider viste de samme informationer og symptomer. Forklaringen på forskellene skyldes, at de to sider bruger forskellige speciallæger til at skrive deres indlæg.

– Der kan være mindre forskelle mellem speciallæger.

Hør hele interviewet med Hans Christian Kjeldsen i Radio4 Morgen her: 

Selvom der kan være forskel på de to store sundhedssider, så skal patienter ikke være bange for at læse op på sine symptomer, inden man tager til lægen siger landsformanden for patientforeningen, Niels Jørgen Langkilde.

– Der er nogen, som ikke gør det, fordi de er bange for at blive snotforvirret. Men for folk som gerne vil forstå deres symptomer, så er det godt at søge informationer flere steder. Hvis man kan se, at den ene side siger syv og den anden siger ni, så skal man nok regne med, at det ligger et sted mellem syv og ni.

Hør hele interviewet med Niels Jørgen Langkilde i Radio4 Morgen: 

Foto: Pressens Bild/TT/Ritzau Scanpix

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet