Nyhedsartikel

Tænk: Arlas regnskab kan tyde på, at priserne har været for høje

Magnus
Bang@radio4.dk

Takket være prisstigninger kunne mejerigiganten Arla for første gang i virksomhedens historie fremvise en trecifret milliardomsætning.

Milliardomsætningen er blandt andet kommet flere af landets mælkeproducenter til gode. Men mens jublen er stor blandt både mælkebønder og mejerigiganten selv, er dommen anderledes hård på de sociale medier, hvor Arlas indtjening i det foregående år bliver diskuteret flittigt.

Også Forbrugerrådet Tænk undre sig over overskuddet.

“Når man har en omsætning, der stiger mens salget falder, så tyder det på at konkurrencen på området ikke er helt som lærerbøgerne forskriver,” siger Morten Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Hør interviewet med Morten Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk her:

Af Arlas årsrapport fremgår det, at virksomheden i 2022 havde en omsætning på knap 103 milliarder kroner.  Sammenlignet med regnskabet i 2021 var væksten på hele 23 procent. Væksten var stort set udelukkende drevet af prisstigninger.
Morten Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk mistænker at Arla har udnyttet situationen til at tjene lidt ekstra.

“Når en virksomhed sætter prisen op, så presser det virkelig forbrugerne, men mange mennesker skal have en liter mælk og pakke smør en gang i mellem og det giver jo mulighed for at virksomhederne kan lade priserne stige yderligere,” siger Morten Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Vi har her på Radio4 også rakt ud til Arla. Der er ikke nogen fra virksomheden, der vil stille op til et interview, men de har sendt os en skriftlig kommentar, hvor de skriver:

”Vores omsætning steg, men overskuddet blev på 2,8%, hvilket er lige akkurat inden for vores mål på 2,8-3,2 %. Da vi hævede vores priser, var det for at dække øgede driftsomkostninger og for at kunne betale en konkurrencedygtig mælkepris til vores andelshavere, som også oplevede stigende omkostningerne på gården, og sikre deres fortsatte investering i bæredygtighed.”

Læs også

28.03.23

Landmænd vil anlægge solceller – professor kalder det spild af god landbrugsjord

Mange landmænd drømmer om at dække nogle af deres marker med solceller i stedet for afgrøder. Men hvis man fylder markerne med solceller, kommer man til at mangle landbrugsjord. Og med en stigende interesse hos landsmændene for at opstille solceller, kan vi stå overfor et problem. Det siger Jørgen E. Olesen, der er professor ved…

Læs mere
28.03.23

Tabita Mortensen blev abortturist i Sverige: “Jeg følte mig voldtaget af systemet”

Hvert år rejser danske kvinder til udlandet for at få aborter, som de ikke kan få i Danmark. En af dem er Tabita Mortensen. Hun blev gravid, selvom hun i over 20 år har brugt p-piller og altid har vidst, at hun ikke vil være mor. Hun mener, at abortloven skal ændres. Tabita Mortensen havde lige…

Læs mere
27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet