Nyhedsartikel

Tænk: Arlas regnskab kan tyde på, at priserne har været for høje

Magnus
Bang@radio4.dk

Takket være prisstigninger kunne mejerigiganten Arla for første gang i virksomhedens historie fremvise en trecifret milliardomsætning.

Milliardomsætningen er blandt andet kommet flere af landets mælkeproducenter til gode. Men mens jublen er stor blandt både mælkebønder og mejerigiganten selv, er dommen anderledes hård på de sociale medier, hvor Arlas indtjening i det foregående år bliver diskuteret flittigt.

Også Forbrugerrådet Tænk undre sig over overskuddet.

“Når man har en omsætning, der stiger mens salget falder, så tyder det på at konkurrencen på området ikke er helt som lærerbøgerne forskriver,” siger Morten Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Hør interviewet med Morten Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk her:

Af Arlas årsrapport fremgår det, at virksomheden i 2022 havde en omsætning på knap 103 milliarder kroner.  Sammenlignet med regnskabet i 2021 var væksten på hele 23 procent. Væksten var stort set udelukkende drevet af prisstigninger.
Morten Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk mistænker at Arla har udnyttet situationen til at tjene lidt ekstra.

“Når en virksomhed sætter prisen op, så presser det virkelig forbrugerne, men mange mennesker skal have en liter mælk og pakke smør en gang i mellem og det giver jo mulighed for at virksomhederne kan lade priserne stige yderligere,” siger Morten Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Vi har her på Radio4 også rakt ud til Arla. Der er ikke nogen fra virksomheden, der vil stille op til et interview, men de har sendt os en skriftlig kommentar, hvor de skriver:

”Vores omsætning steg, men overskuddet blev på 2,8%, hvilket er lige akkurat inden for vores mål på 2,8-3,2 %. Da vi hævede vores priser, var det for at dække øgede driftsomkostninger og for at kunne betale en konkurrencedygtig mælkepris til vores andelshavere, som også oplevede stigende omkostningerne på gården, og sikre deres fortsatte investering i bæredygtighed.”

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet