Stor mangel på tandlæger: Klinikker på landet lukker

(ARKIV) Tandlæge Torben Schønwaldt, klinikassistent elev Rebecka Erichsen og patient Line Ørnstrup hos Harald Tandlægerne Sønderåparken genåbner og tager imod de første patienter, i Vejle mandag den 20. april 2020. I 2007 var 64 procent af dem mellem 30 og 59 år til tandlæge i løbet af året. I 2019 var antallet faldet til 53 procent, viser tal fra Danmarks Statistik. Det skriver Ritzau, tirsdag den 14. juli 2020.. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

29. juni 2022

Bang@Radio4.dk

Bang@Radio4.dk

Der er akut behov for flere tandlæger i Danmark. Så kontant lyder det fra Tandlægeforeningen, som i dag kan registrere 300 ubesatte tandlægestillinger rundt om i landet.

De seneste år er tallet bare steget og steget, og ifølge tandlægekæden Tandlægen.dk er der i dag kun 1.600 private tandlægepraksisser mod 2500 for 15 år siden.

Den store tandlægemangel går ud over folkesundheden.

Det mener Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen.

“Konsekvensen er at du ikke kan få dit regelmæssige tandeftersyn og det betyder at din risiko for at udvikle sygdomme bliver større,” siger Susanne Kleist.

Ifølge Tandlægeforeningen er det især i yderområderne i de nordlige og sydlige dele af Jylland samt på Bornholm, at manglen på tandlæger er størst.

Over 90 private tandlægepraksisser lukker hvert år som følge af tandlægemanglen, lyder det fra tandlægekæden Tandlægen.dk.

En af de tandlæger, som har lukket sin praksis, fordi der ikke kunne findes en arvtager, er Jens Christian Diernæs.

Han måtte lukke sin tandlægepraksis i Salling nord for Skive for to år siden.

Jens Christian Diernæs vidste det ville blive svært og derfor prøvede han forskellige ting.

“Jeg forsøgte i et år gennem mit netværk og gennem den den traditionelle måde at gøre det på, men begge ting uden held.”

Hør interviewet med Jens Christian Diernæs her: 

Jens Christian Diernæs endte med at måtte lukke sin tandlægepraksis i Salling

Vi har forsøgt at få en reaktion fra uddannelsesordførerne fra tre af de store partier, som var med i finansloven 2022 – nemlig Socialdemokratiets, SF’s og Radikale Venstres.

Mens SF’s uddannelsesordfører Astrid Carøe er på ferie, vendte hverken Socialdemokratiets Kasper Roug eller Radikale Venstres Katrine Robsøe tilbage på Radio4’s henvendelse

Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

FREDAGSMISSIONEN

12:05
14:00