Nyhedsartikel

Stor mangel på tandlæger: Klinikker på landet lukker

Steffan Axelsen & Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

Der er akut behov for flere tandlæger i Danmark. Så kontant lyder det fra Tandlægeforeningen, som i dag kan registrere 300 ubesatte tandlægestillinger rundt om i landet.

De seneste år er tallet bare steget og steget, og ifølge tandlægekæden Tandlægen.dk er der i dag kun 1.600 private tandlægepraksisser mod 2500 for 15 år siden.

Den store tandlægemangel går ud over folkesundheden.

Det mener Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen.

“Konsekvensen er at du ikke kan få dit regelmæssige tandeftersyn og det betyder at din risiko for at udvikle sygdomme bliver større,” siger Susanne Kleist.

Ifølge Tandlægeforeningen er det især i yderområderne i de nordlige og sydlige dele af Jylland samt på Bornholm, at manglen på tandlæger er størst.

Over 90 private tandlægepraksisser lukker hvert år som følge af tandlægemanglen, lyder det fra tandlægekæden Tandlægen.dk.

En af de tandlæger, som har lukket sin praksis, fordi der ikke kunne findes en arvtager, er Jens Christian Diernæs.

Han måtte lukke sin tandlægepraksis i Salling nord for Skive for to år siden.

Jens Christian Diernæs vidste det ville blive svært og derfor prøvede han forskellige ting.

“Jeg forsøgte i et år gennem mit netværk og gennem den den traditionelle måde at gøre det på, men begge ting uden held.”

Hør interviewet med Jens Christian Diernæs her: 

Jens Christian Diernæs endte med at måtte lukke sin tandlægepraksis i Salling

Vi har forsøgt at få en reaktion fra uddannelsesordførerne fra tre af de store partier, som var med i finansloven 2022 – nemlig Socialdemokratiets, SF’s og Radikale Venstres.

Mens SF’s uddannelsesordfører Astrid Carøe er på ferie, vendte hverken Socialdemokratiets Kasper Roug eller Radikale Venstres Katrine Robsøe tilbage på Radio4’s henvendelse

Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Læs også

17.08.22

Krudt, kugler og kampen mod tastaturkrigere trækkes ind i valgkampen

Forude venter en valgkamp, hvor forsvars- og sikkerhedspolitik vil fylde mere end normalt. Især på grund af krigen i Ukraine. SF og ingeniørforeningen IDA lancerer nu et fælles udspil, der blandt andet skal ruste Danmark mod destruktive cyberangreb. ”Siden Ruslands overfald på Ukraine i februar, står det klart, at verden går mere usikre tider i…

Læs mere
17.08.22

Helge vil have juridisk kønsskifte til sin datter på 9 år

Børn ned til 0 år skal kunne få et nyt CPR-nr. Det mener regeringen i et nyt forslag. Det fremgår af regeringens nye LGBT+-plan, som konkret vil fjerne den nedre aldersgrænse på juridisk kønsskifte. Og det er en god ide, det mener Helge Sune Nymand, far til Eva på 9 år, som har et CPR-nummer,…

Læs mere
17.08.22

Her er Støjbergs folketingskandidater

Danmarksdemokraterne gør sig klar til folketingsvalget med offentliggørelsen af deres kandidater. 30 forskellige folketingskandidater er blevet offentliggjort, og hun henter mange tidligere medlemmer fra både Dansk Folkeparti og Venstre. Det oplyser partiet overfor Radio4. Samlet fordeler kandidaterne således: 13 med baggrund i Dansk Folkeparti. 11 med baggrund i Venstre. 1 med baggrund i Det konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet