Nyhedsartikel

Tech-kritiker: Smittestop-appens teknologi risikerer at give fejlskud

Dagmar Eben Østergaard

Den længe ventede smitteopsporingsapp, SmitteStop, kan nu endeligt downloades efter flere måneders forsinkelse. Men en tech-kender, tror ikke, at appen vil have slagkraft i smitteopsporingen. Teknologien, den baserer sig på, er fejlbehæftet.  

Allerede inden Smittestop-appen i går blev tilgængelig har den været udsat for massiv kritik – særligt, fordi planen var, at appen skulle indsamle data om, hvem danskerne mødes med, hvor de mødtes og gemme oplysningerne på en central server.

Appen sikrer nu privatlivet, men bliver ikke nødvendigvis en stor hjælp i smitteopsporingen af coronavirus i Danmark. Sådan lyder vurderingen fra Anders Kjærulff, teknologi-kritiker og journalist, til Radio4 Morgen. Han mener, at Bluetooth-teknologien, den baserer sig på, vil give fejl:

“Vi ved med sikkerhed, at der kommer til at være fejlmeldinger, altså ting, hvor den påstår, du har været i nærheden af nogen, hvor du ikke har. Der vil også være falske negativer, det vil sige, at du har været i nærheden af nogen, som faktisk har haft Covid-19, men hvor du ikke vil få besked om det,” lyder det fra Anders Kjærulff.

Han henviser blandt andet til, at teknologien kan tage fejl af vægge, hvor en smittet sidder på den anden side, og hvor man ikke er i direkte kontakt med vedkommende. Dette kan den registrere som kontakt med en smittet. Eller hvis man efterlader sin smartphone i en taske, interagerer appen ikke nødvendigvis med de personer, man omgås, og så kan man have været udsat for smitte uden at vide det.

“Der er ikke nogen, der aner, om det her virker. Der har ikke været nogen effekt af det i de lande, man har forsøgt,” siger han og henviser til Island, hvor 40 procent af befolkningen downloadede appen. Ifølge Anders Kjærulff har den islandske pendant til Smittestop ikke haft nogen effekt.

Anders Kjærulff påpeger også, at udbredelsen af appen i Danmark bliver en udfordring, fordi iPhones af ældre dato ikke kan downloade appen, og så er der alle dem, der slet ikke har en smartphone.

Hør hele interviewet med teknologi-kritiker og journalist Anders Kjærulff her:

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet