Testfirma: Hjemmetest for corona kan være en realitet efter sommerferien

Testcenter i Østerbrohuset, i Aarhusgade mandag den 21. december 2020. I en sportshal, som er indrettet i en gammel sporvognsremise i Aarhusgade kan københavnere nu blive lyntestet. Centeret holder døgnåbent men den 24. december og 31. december er testcenteret dog kun åbent fra 9-14. Den 1. januar åbner centeret kl.12. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

3. maj 2021

mmg@radio4.dk

mmg@radio4.dk

Copenhagen Medical, der står for import at antigentest til Danmark, er i gang med at udvikle en coronatest til hjemmebrug. Den kan være i brug om få måneder, lyder vurderingen.

Det kan snart være slut med de lange køer ved de danske lyntestcentre. En coronatest til hjemmebrug kan nemlig være klar til brug i Danmark indenfor de næste måneder.

Sådan lyder det fra Copenhagen Medical, der står for import af lyntest til Danmark og driver en række testcentre.

”Jeg tror, vi er to-tre måneder fra,” siger direktør i Copenhagen Medical, Jeppe Handwerk, til Radio4.

I øjeblikket er flere studier i gang, der skal undersøge, hvor sikkert et svar på en coronatest er, hvis man tager den derhjemme. Inden testen kan komme ud i de danske hjem, skal den godkendes og CE-mærkes, som viser, at den lever op til alle relevante EU-krav.

”Det er vigtigt, at man ikke kan lave fejl med testen, og at man ikke kan snyde og springe over, hvor gærdet er lavest. Det kræver noget data, der kan verificere, at man har taget testen korrekt, og at man også kan få hjælp, hvis man har brug for det.”

”Vi ruller ikke noget ud, som myndighederne ikke bakker op om,” siger Jeppe Handwerk.

Hjemmetesten vil blive ledsaget af en brugsanvisning og en instruktionsvideo, som man kan se, hvis man scanner en QR-kode på test-sættet, fortæller han.

”Og så kan du indsende dit svar direkte ind til os eller en myndighed ved hjælp af en telefon og en QR-kode,” siger han.

Et nyt studie fra Aarhus Universitet viser, at en selvtest for corona foretaget derhjemme er lige så præcis, som en hurtigtest i et testcenter. Dog ikke lige så sikker som en pcr-test. Ifølge Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, er der potentiale i hjemmetestene. Men det er vigtigt, at de bliver nemme at bruge.

”Hvis det kan laves så enkelt, så alle kan finde ud af det, er det sådan set godt nok.”

”Det er ikke i sig selv invaliderende, at folk ikke et uddannede til at tage testen. Hvis bare den er tilstrækkelig brugervenlig, og resultatet er tilstrækkelig nemt at aflæse, så man ikke skal fortolke på det,” siger Hans Jørgen Kolmos.

Her kan du høre interview med direktør i Copenhagen Medical, Jeppe Handwerk.

Her fortæller Lene Laursen, vicedirektør i Medicoindustrien, der er brancheorganisation for danske virksomheder, der udvikler medicinsk udstyr, hvordan man får godkendt medicinsk udstyr til markedet.

 

Afspiller nu

FREDAGSMISSIONEN

12:05
14:00