Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Kristian Thulesen Dahl ankommer, da Dansk Folkeparti holder gruppemøde på Christiansborg, tirsdag den 14. december 2021.. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

21. januar 2022

amho@radio4.dk

amho@radio4.dk

Kort før det afgørende formandsvalg på søndag sender DF-formand, Kristian Thulesen Dahl, en kraftig opfordring til sin forgænger Pia Kjærsgaard om at holde sig væk fra den nye ledelse i DF.

Når der er valgt en ny leder af Dansk Folkeparti på søndag, skal partiets tidligere formænd ikke være en del af den nye ledelse.

Sådan lyder appellen fra nuværende formand, Kristian Thulesen Dahl, der i et interview med Radio4 opfordrer partiets tidligere formand, Pia Kjærsgaard, til at træde et skridt tilbage:

”Jeg mener hverken, at Pia eller jeg længere skal styre partiet. Vi skal lade andre køre butikken videre nu,” siger han til Radio4.

Han henviser til, at Pia Kjærsgaard i flere interviews har slået fast, at hun peger på Morten Messerschmidt som partiets kommende formand. Og at hun er klar til at træde ind i ledelsen, hvis han vinder formandsvalget.

Kristian Thulesen Dahl opfordrer hende til at genoverveje det ønske:

”Jeg tror simpelthen, at det er nødvendigt for, at partiet kan komme godt videre efter søndag, at ikke bare jeg, som jo bliver eksformand, men også Pia som eks-eksformand, er villige til reelt at træde et skridt tilbage og lade det næste geled tage over. Hvis vi tror, at vi stadig skal være dem, der i realiteten skal styre partiet, så ødelægger vi det for de andre, der skal drive det her gode parti videre,” siger han til Radio4.

Kristian Thulesen Dahl mener godt, at han selv og Pia Kjærsgaard kan forsætte i partiet, hvis de begge retter sig efter, at den nye leder skal sætte kursen. I modsat fald bør man søge væk:

”Hvis man ikke kan fungere under de præmisser, så skal man nok ikke være der,” siger han.

Ifølge politisk redaktør på Radio4, Thomas Larsen, er det opsigtsvækkende, at Kristian Thulesen Dahl så direkte opfordrer Pia Kjærgaard til at holde sig væk fra ledelsen.

”Pia Kjærsgaard har i årtier haft en særstatus i DF, fordi hun stiftede partiet og i mange år gjorde det til en så stor succes. Men i de seneste år er hendes stjerne falmet. Hun har i fuld offentlighed kritiseret Kristian Thulesen Dahl og promoveret Morten Messerschmidt, og samtidig har hun haft mange opgør med både medlemmer af folketingsgruppen og ansatte,” siger Thomas Larsen.

”Det er nemt at affeje Kristian Thulesen Dahls opfordring som et sidste angreb fra en bitter partileder, som nu må forlade sin post. Men det stikker dybere. Kristian Thulesen Dahl frygter, at DF’s krise vil fortsætte, hvis Pia Kjærsgaard kommer til at køre tæt parløb med Morten Messerschmidt. Jeg tror, at Thulesen frygter, at DF i yderste tilfælde kan blive sprængt.”

Hør hele interviewet med Kristian Thulesen Dahl klokken her: 

Radio4’s politiske magasin Mandat følger formandsvalget i Dansk Folkeparti på tæt hold. Lyt med søndag fra klokken 13.00, når vi sender direkte fra Dansk Folkepartis ekstraordinære årsmøde i Herning.

Afspiller nu

MORGENRUTINEN

03:05
04:00