Nyhedsartikel

Heba skrev kritisk om Søstre mod vold og kontrol: ”Så truede hun mig med politiet”

Magnus Bang, Jais Nørgaard Alstrøm og Søren Mejer Jensen
smje@radio4.dk

Et tidligere medlem af kvindeforeningen Søstre mod vold og kontrol anklager foreningens talskvinde for at true hende med politianmeldelse, efter at kvinden havde skrevet et kritisk opslag om foreningen på Facebook. Advokatundersøgelse har netop vurderet, at presset ikke kan føre til straf eller sanktion. 

“Jeg er bange på dine vegne og kan ikke forstå, hvorfor du skriver dette om os?”

“Heba, er du gift?”  

“Svar mig, er du gift?”

“Jeg taler med politiet i dag (…) Der må være nogen, der presser dig til at gøre det her.” 

Det er nogle af de beskeder, som det tidligere medlem af foreningen Søstre mod vold og kontrol Heba Dirawi, modtog fra Søstre mod vold og kontrols talskvinde, Kefa Abu Ras, efter at hun på Facebook skrev et kritisk oplæg om foreningen og meldte sig ud. Oplægget affødte en lang række beskeder fra talskvinden til Heba Dirawi på alle døgnets tidspunkter.  

“Hun skriver klokken 8. 8.30. Klokken ti om aftenen. Klokken tyve minutter i elleve om aftenen. Man kan ikke sove. Og så begynder hun igen klokken seks om morgenen,” siger hun til Radio4 og TV 2 Fyn. 

Medierne har fået en autoriseret tolk til at oversætte beskederne fra arabisk til dansk. Beskederne er desuden gennemgået af advokatfirmaet Horten i forbindelse med en undersøgelse af en række påstande om, at Søstre mod vold og kontrol for eksempel lagde pres på tidligere medlemmer. Rapporten blev for nyligt offentliggjort, og konklusionen var, at påstandene om trusler og pres fra foreningen ikke havde fundet sted i en grad, der var lovstridig.

Men Heba Dirawi opfatter SMS´erne som pres og trusler. 

“Hun prøver at bruge negativ social kontrol mod mig. De vil gerne true mig og gøre mig bange. Og jeg skal tie stille”. 

Du kan lytte til første afsnit af Borgmesterens Søstre fra Radio4 Undersøger her: 

Meldte sig ud i protest 

Heba Dirawi meldte sig ud af foreningen, fordi hun oplevede, at en video fra Søstre mod vold og kontrol-kampagnen “Vi er her for dig”, som hun deltog i, blev koblet sammen med en historie om en islamisk skilsmissekontrakt i Berlingske.  

Heba Dirawi optrådte i en udgave af kampagne-videoen, hvor hun fremsagde den forberedte tekst på arabisk, ligesom hun kan ses i de videoer, som stadig er tilgængelige. Hun skriver efterfølgende i Facebook-opslaget, at “den omtalte skilsmissesag repræsenterer ikke mine holdninger”, men også at videoen “blev benyttet til politisk og personlig udnyttelse”. 

Det tidligere medlem siger, at Kefa Abu Ras efterfølgende ringer og skriver, fordi talskvinden vil have hende til at slette Facebook-opslaget. Og ifølge Heba Dirawi bliver hun undervejs i samtalen udsat for netop dét, som talskvinden Kefa Abu Ras’ forening er sat i verden for at bekæmpe – negativ social kontrol. 

Udstødt af tidligere søstre  

Heba Dirawi har boet i Danmark i omkring tyve år, og hun er tidligere stået frem i Politiken med sin historie som frivillig i Søstre mod vold og kontrol. Hun fortalte avisen, at hun gennem flere år levede i et voldeligt forhold, og over for Radio4 fortæller hun, at det var årsagen til, at hun meldte sig ind i Søstre mod vold og kontrol.  

Jeg ville ikke have, at andre oplevede det samme som mig, fordi jeg selv har været i voldeligt forhold, så jeg ved godt, hvordan man kan mærke og føle, at det er et voldeligt forhold.” 

Da hun offentligt havde kritiseret foreningen, oplevede Heba Dirawi, at de andre frivillige i Søstre mod vold og kontrol slettede hende på sociale medier og stoppede med at snakke til hende, hvis hun mødte dem på gaden.

“De ville ikke snakke med mig, eller de måtte ikke for Kefa,” hævder hun.  

Kefa Abu Ras skriver i én af beskederne til Heba Dirawi, at det tidligere medlem sætter foreningens andre frivillige i fare, og derfor er hun nu nødt til at gå til politiet. Radio4 har spurgt foreningen, hvordan Heba Dirawi præcist satte de frivillige i fare.  

Søstre mod vold og kontrol vil ikke svare på spørgsmålet, men skriver, at “alt omkring den omtalte situation er foregået i tæt samarbejde med politiet”. Fyns Politi oplyser, at de ikke kan udtale sig om konkrete sager, da de implicerede parter har tavshedspligt.  

Når Heba Dirawi mener, at hun har været udsat for negativ social kontrol, så peger hun blandt andet på, at Kefa Abu Ras ud af det blå spørger, om hun er gift.  

“Hun vil gerne give mig besked, om at hun ved noget om mig, fordi der var et rygte, om at jeg var skjult gift. Hun udsætter mig for negativ social kontrol,” siger Heba Dirawi. 

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet