Tidligere Team Danmark-direktør efter svømmeundersøgelse: ”Jeg beklager dybt”

BT iw med Michael Andersen, tidl. direktør for Team Danmark

Skrevet af

7. februar 2020

Michael Andersen var direktør i Team Danmark fra 2003 til 2012, og dermed er han en af de personer, som Kammeradvokatens undersøgelse stiller til ansvar for svømmeskandalen.

Kammeradvokaten fremlagde fredag sin undersøgelse af dansk elitesvømning i kølvandet på DR’s dokumentar fra foråret 2019 ”Svømmestjerner – Under Overfladen”, og det resulterede i en skarp kritik af Dansk Svømmeunion og Team Danmark.

Undersøgelsen fastslår, at der er sket et ledelsesmæssigt svigt fra Team Danmarks side i årene fra 2003 til 2012, hvor først Mark Regan og siden Paulus Wildeboer var landstrænere, og det tager den tidligere Team Danmark-direktør Michael Andersen til efterretning og beklager.

– Jeg var direktør i Team Danmark fra 2006 til 2014, og jeg har jo haft en viden om Dansk Svømmeunion, det træningsmiljø og det samarbejde, der var. Og det er jo klart dokumenteret i rapporten, at der er sket brud på retningslinjer og de etiske værdier.

– Det kan have mange forklaringer, men jeg vil da beklage dybt over for de unge mennesker, som har oplevet svigt, og hvor det har fået alvorlige konsekvenser for dem i livet, siger Michael Andersen til Radio4.

Michael Andersen fastholder dog, at det overordnede ansvar for trænernes gøren og laden i årene ligger hos det enkelte forbund, som i dette tilfælde er Dansk Svømmeunion, men Team Danmark har et medansvar.

– I denne sag er det klart, at der er medarbejdere, som har haft en viden, de ikke har lagt frem på rette tid og på rette sted, og det er beklageligt, når den interne kommunikation ikke fungerer, og det har den ikke gjort i dette tilfælde.

 

 

Team Danmark og DIF præsenterede i dag en uvildig undersøgelse om forhold for elitesvømmere hos Kammeradvokaten i København. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Direktøren er fortid i svømmeunionen

I foråret 2019 bragte DR dokumentaren “Svømmestjerner – Under overfladen”, som gav anledning til kritik af Dansk Svømmeunion.

Det var særlig kritik af brugen af offentlige vejninger i det danske svømmemiljø. De offentlige vejninger har ifølge flere elitesvømmere blandt andet ført til spiseforstyrrelser, angst og depressioner.

På den baggrund satte Team Danmark og DIF efter samråd med Kulturministeriet en uvildig undersøgelse af forholdene i gang.

I juli måned blev Kammeradvokaten, der er statens advokat, tildelt opgaven som uvildig undersøger, og arbejdet er nu afsluttet.

Kritikken for forholdene blev rettet både mod de to tidligere seniorlandstrænere Mark Regan fra Australien og Paulus Wildeboer fra Holland samt den tidligere juniorlandstræner Michael Hinge.

Dansk Svømmeunions direktør, Pia Holmen Christensen, tog efterfølgende skarpt afstand fra de anvendte metoder.

I forlængelse af undersøgelsen, har Dansk Svømmeunion fyret Pia Holmen fra posten som direktør i unionen.

 

Arkivfoto af Michael Andersen taget af Henning Bagger, Scanpix/Ritzau

Afspiller nu

EKSPERIMENTET PÅ MIDTEN

07:05
08:00