Transparency International: Folketingets formand burde kun være det

Formand for Folketinget Søren Gade, da nyvalgte folketingsmedlemmer skriver under på en erklæring om at ville overholde Grundloven i Fællessalen på Christiansborg, onsdag den 16. november 2022.. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

21. december 2022

kav@radio4.dk

kav@radio4.dk

Folketingets formand, Søren Gade, kan forblive på lønningslisten andre steder end i Folketinget. Det står klart efter et møde i Udvalget for Forretningsorden i går.

Søren Gade er blandt andet formand for bestyrelsen i Esbjerg Havn og bestyrelsesposten indbringer ifølge Ekstra Bladet Søren Gade 300.000 kr. årligt. Og det er ikke den eneste bestyrelsespost, han bestrider.

Men når man er formand for Folketinget, så er det det eneste, man skal være. Det mener Jesper Olsen, formand for Transparency International Danmark.

“Når du møder Folketingets formand, må du ikke være i tvivl, om du møder Folketingets formand, eller om du møder bestyrelsesformanden for Esbjerg Havn,” siger han til Radio4.

Ifølge Jesper Olsen repræsenterer Folketingets formand blandt andet uafhængighed.

“Folketingets formand er det højest demokratiske valgte embede, vi overhovedet har i det her land, og repræsenterer Folketinget og uafhængighed i forhold til eksempelvis kontrol med den udøvende magt. Jeg må indrømme, at jeg ikke i min vildeste fantasi havde forestillet mig, at jeg nogensinde skulle give det interview, som jeg er i gang med at give her,” siger han.

Hør interviewet med Jesper Olsen, Formand for Transparency International Danmark, her:

Jesper Olsen mener, at Søren Gade burde vide bedre.

“Søren Gade har slet ikke set, hvad han har gang i her. Det er Folketingets integritet, der er på spil her,” siger han.

Han påpeger, at Søren Gade ikke burde have fokus på sin egen økonomi.

“Det, der bekymrer mig allermest her, er, at Søren Gade sætter sine egne økonomiske interesser over Folketingets integritet”, siger han.

“Folketingets formand får nøjagtigt den samme løn som statsministeren for at man ikke skal være afhængig af at skulle have andre lønninger andre steder fra.”

Søren Gade er ikke vendt tilbage på vores henvendelser. Til Ekstra Bladet sagde han dog efter mødet:

“Hvis jeg ikke troede, jeg kunne magte det, eller hvis der var et habilitetsproblem, så ville jeg selvfølgelig ikke fortsætte.”

Afspiller nu

NYHEDERNE PÅ RADIO4

08:00
08:05