Trods reklamekampagne til millioner vælger færre at blive fængselsbetjent

Detaljer fra Kriminalforsorgens fængselsbetjent uniform, skjorte, slips m.m. ifm. åbningen af kriminalforsorgens nye uddannelse til fængselsbetjent i Møgelkær ved Horsens, mandag den 5. august 2019.

Skrevet af

21. juni 2021

jag@radio4.dk

jag@radio4.dk

Kriminalforsorgen har i foråret brugt seks millioner kroner på reklamefremstød, men alligevel har uddannelserne til fængsels- og transportbetjent det laveste antal ansøgere i fire år.

Influencers, der prøver at være fængselsbetjent for en dag, og et interaktivt spil, hvor man skal prøve kræfter med arbejdsdilemmaer i fængslerne. Kriminalforsorgen har dette forår taget utraditionelle metoder i brug for at få flere til at vælge uddannelserne som fængsels- og transportbetjent.

Presset på fængslerne er til at tage og føle på. Ifølge tal fra Kriminalforsorgen er hver femte fængselsbetjent forsvundet fra fængslerne i de seneste otte år, mens antallet af indsatte fortsat stiger, og arresthuse og fængsler flere steder er overfyldt.

Derfor lancerede Kriminalforsorgen i april kampagnen ‘En verden indenfor’, som skulle få flere til at søge ind på uddannelserne som fængsels- og transportbetjent.

Men en opgørelse, som Kriminalforsorgen har lavet for Radio4, viser, at antallet af ansøgere til Kriminalforsorgens uddannelser som fængsels- og transportbetjent er gået tilbage trods kampagnen, der har kostet seks millioner kroner.

139 har søgt ind på uddannelserne i perioden 1. april – 8. juni, hvilket er 29 færre ansøgere end i samme periode sidste år. I 2019 var der flere end dobbelt så mange ansøgere som i år, da hele 321 søgte uddannelserne. Og i 2018 var tallet også markant højere med 232 ansøgere.

”Kampagnen har fået en positiv modtagelse blandt brugerne på digitale- og sociale medier, men vi har på nuværende tidspunkt ikke set en øget grad af ansøgninger. Det er i den forbindelse vigtigt at bemærke, at man ikke umiddelbart kan sammenligne med tidligere år, da vi i øjeblikket befinder os i et meget presset arbejdsmarked med meget lav arbejdsløshed. Det er vores vurdering, at kampagnen netop kan være skyld i, at vi har kunne fastholde et fornuftigt niveau af ansøgere på trods af svære vilkår.” siger Mette Adamsen, chef for Koncern Uddannelse i Kriminalforsorgen, til Radio4.

Fængselsbetjentenes fagforening, Fængselsforbundet, mener, at Kriminalforsorgen i flere år har svigtet i rekrutteringsindsatsen af nye fængselsbetjente.

”De har ikke været gode nok. Det er min opfattelse, at Kriminalforsorgen i flere år ikke har ment, at de manglede folk. Vi har mange gange sagt, at vi er for få. Men Kriminalforsorgen har haft en opfattelse af, at kriminaliteten var faldende, og at der ikke kom så mange i fængslerne. Det har vi ikke været enige om. Og det er det, vi mærker konsekvenserne af nu. Jeg mener, man skulle være startet på at rekruttere langt tidligere,” siger forbundssekretær i Fængselsforbundet, Mette Nielsen, til Radio4.

Hør kommunikationsrådgiver Sune Bangs vurdering af Kriminalforsorgens kampagne i Radio4 Morgen her:

Her kan du høre et interview med forbundssekretær i Fængselsforbundet, Mette Nielsen:

Hør interviewet med Mette Adamsen, der er chef for Koncern Uddannelse i Kriminalforsorgen:

 

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00