Udenrigsminister ønsker sanktioner mod droneansvarlige i Iran

KYIV, UKRAINE - OCTOBER 17, 2022 - Rescuers eliminate of the consequences of a russian kamikaze drone strike on the center of the capital, Kyiv, capital of Ukraine.//UKRINFORMAGENCY_ukr2387/2210180846

Skrevet af

18. oktober 2022

Bang@radio4.dk

Bang@radio4.dk

De seneste uger er flere ukrainske byer blevet ramt af droneangreb med de såkaldte kamikazedroner.

De ukrainske myndigheder har peget på Iran som leverandør af dronerne, derfor har flere EU-ministre meldt ud, at de ønsker målrettede sanktioner mod de personer i Iran, som er involveret i fremstillingen af de droner, der anvendes i Ukraine.

Blandt ministrene, der ønsker sanktioner, er blandt andet den danske udenrigsminister Jeppe Kofod fra Socialdemokratiet.

“Det, har vi oplevet de seneste uger, er, at Rusland sender kamikazedroner ind i beboelsesområder blandt andet i Kiev, og det er jo brud på alle regler og normer, og det må vi have stoppet. Og vi kan se, at der er tale om iranske droner, derfor vil vi indfører sanktioner,” siger Jeppe Kofod.

Hør Jeppe Kofod forklarer hvordan sanktionerne kan indføres og hvordan de vil virke: 

Også Ukraines udenrigsminister var i går ude og bede om hjælp fra EU’s udenrigsråd til at indføre sanktioner mod Iran. Imens har Irans udenrigsminister været ude for kategorisk at afvise, at Iran har noget med droneangrebene i Ukraine at gøre. Og Rusland selv har hverken be- eller afkræftet, at der er tale om iranske droner.

I juli var USA’s nationale sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan ude og fortælle, at man var i besiddelse af informationer, der indikerede, at Iran forberedte sig på at forsyne Rusland med op til flere hundrede droner.

Og udenrigsminister Jeppe Kofod er heller ikke i tvivl om, dronerne er Iranske.

“Det har eksperterne konstateret og alle ingen lande er i tvivl om at det er iranske droner,” siger Jeppe Kofod.

Foto: Yevhen Kotenko/SIPA/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

DET BLÅ HJØRNE

14:05
15:00