Nyhedsartikel

Udenrigsminister ønsker sanktioner mod droneansvarlige i Iran

Magnus Bang
Bang@radio4.dk

De seneste uger er flere ukrainske byer blevet ramt af droneangreb med de såkaldte kamikazedroner.

De ukrainske myndigheder har peget på Iran som leverandør af dronerne, derfor har flere EU-ministre meldt ud, at de ønsker målrettede sanktioner mod de personer i Iran, som er involveret i fremstillingen af de droner, der anvendes i Ukraine.

Blandt ministrene, der ønsker sanktioner, er blandt andet den danske udenrigsminister Jeppe Kofod fra Socialdemokratiet.

“Det, har vi oplevet de seneste uger, er, at Rusland sender kamikazedroner ind i beboelsesområder blandt andet i Kiev, og det er jo brud på alle regler og normer, og det må vi have stoppet. Og vi kan se, at der er tale om iranske droner, derfor vil vi indfører sanktioner,” siger Jeppe Kofod.

Hør Jeppe Kofod forklarer hvordan sanktionerne kan indføres og hvordan de vil virke: 

Også Ukraines udenrigsminister var i går ude og bede om hjælp fra EU’s udenrigsråd til at indføre sanktioner mod Iran. Imens har Irans udenrigsminister været ude for kategorisk at afvise, at Iran har noget med droneangrebene i Ukraine at gøre. Og Rusland selv har hverken be- eller afkræftet, at der er tale om iranske droner.

I juli var USA’s nationale sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan ude og fortælle, at man var i besiddelse af informationer, der indikerede, at Iran forberedte sig på at forsyne Rusland med op til flere hundrede droner.

Og udenrigsminister Jeppe Kofod er heller ikke i tvivl om, dronerne er Iranske.

“Det har eksperterne konstateret og alle ingen lande er i tvivl om at det er iranske droner,” siger Jeppe Kofod.

Foto: Yevhen Kotenko/SIPA/Ritzau Scanpix

Læs også

27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere
26.03.23

Slut med graffiti, øl og skrald på gaden i England

Det offentlige rum skal se pænere ud i England. Det skal for eksempel være slut med at kaste skrald, tyggegummi eller cigaretskodder på gaden, og der skal ikke drikkes øl, når man venter på bussen eller besøger et krigsmindesmærke. Landets konservative premierminister, Rishi Sunak, vil introducere nye love i et forsøg på at slå ned…

Læs mere
25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet