Nyhedsartikel

Udenrigsminister ønsker sanktioner mod droneansvarlige i Iran

Magnus Bang
Bang@radio4.dk

De seneste uger er flere ukrainske byer blevet ramt af droneangreb med de såkaldte kamikazedroner.

De ukrainske myndigheder har peget på Iran som leverandør af dronerne, derfor har flere EU-ministre meldt ud, at de ønsker målrettede sanktioner mod de personer i Iran, som er involveret i fremstillingen af de droner, der anvendes i Ukraine.

Blandt ministrene, der ønsker sanktioner, er blandt andet den danske udenrigsminister Jeppe Kofod fra Socialdemokratiet.

“Det, har vi oplevet de seneste uger, er, at Rusland sender kamikazedroner ind i beboelsesområder blandt andet i Kiev, og det er jo brud på alle regler og normer, og det må vi have stoppet. Og vi kan se, at der er tale om iranske droner, derfor vil vi indfører sanktioner,” siger Jeppe Kofod.

Hør Jeppe Kofod forklarer hvordan sanktionerne kan indføres og hvordan de vil virke: 

Også Ukraines udenrigsminister var i går ude og bede om hjælp fra EU’s udenrigsråd til at indføre sanktioner mod Iran. Imens har Irans udenrigsminister været ude for kategorisk at afvise, at Iran har noget med droneangrebene i Ukraine at gøre. Og Rusland selv har hverken be- eller afkræftet, at der er tale om iranske droner.

I juli var USA’s nationale sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan ude og fortælle, at man var i besiddelse af informationer, der indikerede, at Iran forberedte sig på at forsyne Rusland med op til flere hundrede droner.

Og udenrigsminister Jeppe Kofod er heller ikke i tvivl om, dronerne er Iranske.

“Det har eksperterne konstateret og alle ingen lande er i tvivl om at det er iranske droner,” siger Jeppe Kofod.

Foto: Yevhen Kotenko/SIPA/Ritzau Scanpix

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet