Nyhedsartikel

Ukrainske landbrugsarbejdere tager hjem: “Mange landmænd er bekymrede”

Steffan Axelsen & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Mange landmænd tager i disse dage kontakt til landets landboforeninger og hovedorganisationen Landbrug & Fødevarer med en ganske særlig bekymring.

Danske landmænd mangler nemlig akut arbejdskraft, fordi mange ukrainske medarbejdere i Danmark har valgt at tage tilbage til fædrelandet og drage i krig mod de russiske invasionsstyrker.

Én af dem, som nu mangler arbejdskraft, er Mark Timmermand, der driver en mælkeproduktion i Sommersted nær Haderslev.

Han har netop sagt farvel til to ud af sine i alt seks medarbejdere, fordi de som ukrainere har valgt at tage hjem og kæmpe.

“Når en tredjedel af vores medarbejdere lige pludselig forsvinder, så står vi jo tilbage med en del ekstra arbejde. Det giver jo et ekstra pres på de medarbejdere, vi har tilbage,” siger Mark Timmermand.

Hør hele interviewet med landmand Mark Timmermand, der har mistet en tredjedel af sine medarbejdere, her:

Udover at Mark Timmermand lige nu mangler hænder på sin gård, så påvirker det ham også personligt.

“Vi er alle sammen kede af det på deres vegne. Man føler det også herhjemme, fordi det er en stor del af vores hverdag at arbejde sammen med ukrainere. Det er noget, vi snakker meget om,” siger han.

Mark Timmermand er imidlertid langt fra den eneste, som står i en kattepine som følge af krigen i Ukraine.

“Der er rigtig mange, der ringer. Mange landmænd er bekymrede. De har jo medarbejdere fra Ukraine – nogle af dem er draget hjem, og nogle af dem taler om at gøre det,” siger Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg.

Hør hele interviewet med formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg, Christian Lund, der får mange henvendelser fra bekymrede landmænd, her:

I næste uge træder en hastebehandlet særlov i kraft, som giver ukrainske flygtninge adgang til arbejdsmarkedet fra første dag i Danmark. På trods af at det primært er ældre, kvinder og børn der kommer til Danmark, så er landmand Mark Timmermand glad for at der bliver gjort noget for at hjælpe dem.

“Det er da helt sikkert, at vi noget nemmere kan komme i gang. Jeg tror da, vi hjælper alle parter ved at gøre det mere tilgængeligt for ukrainerne,” siger han.

Hos Landbrug & Fødevarer Kvæg er begejstringen over den kommende særlov dog afmålt.

“Jeg tror ikke, det redder den situation, landmændene står i. Menneskene der kommer herop er traumatiserede. De har efterladt familiemedlemmer derhjemme. Jeg tror ikke særloven løser den store udfordring,” siger formand Christian Lund.

Læs også

27.06.22

Rejselysten er tilbage

Ifølge flere rejsebureauer er der solgt markant flere rejser denne sommer end sommeren før corona. Men hvis man er en af dem, der skal flyve på ferie den kommende tid, så skal man væbne sig med tålmodighed, lyder det fra luftfartsanalytiker. Danskerne har i den grad fået rejselysten tilbage efter corona. Ifølge rejsebureauet TUI har…

Læs mere
26.06.22

Kronprinsparret dropper Herlufsholm

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke som planlagt i 9. klasse på skolen efter sommerferien. Det fremgår af en udtalelse fra kronprinsparret på kongehusets hjemmeside. Beslutningen er truffet i kølvandet på den massive kritik af skolen. Senest har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kritiseret Herlufsholm i en foreløbig vurdering af…

Læs mere
25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet