Nyhedsartikel

Ulovligt fyrværkeri koster danske fodboldklubber millioner

Steffan Axelsen
stax@radio4.dk

Fyrværkeri og pyroteknik er strengt ulovligt at antænde på landets mange fodboldstadions.

Men det forbud vælger mange fans at skyde en hvid pil efter.

Alene i år har der været 47 sager med brug af ulovligt fyrværkeri i kampe, hvor superligahold har spillet.

I disse sager er der hidtil blevet uddelt bøder til klubberne for samlet 3,59 millioner kroner. I hele kalenderåret 2022 blev der uddelt bøder for samlet 4,035 millioner kroner.

Det viser en optælling lavet til Radio4.

En af de fyrværkeriglade tilskuere er Brøndby-fan Philip.

Han finder det helt i orden at medbringe ulovligt fyrværkeri på stadions, selv om det i sidste ende koster hans egen klub en bøde.

Philip er et opdigtet navn. Hans rigtige navn er af Radio4’s redaktion bekendt.

– Jeg er fuldstændig ligeglad med bøderne. Jeg mener, det er pengene værd. Selvfølgelig er det problematisk, når det gentager sig, fordi bøderne stiger. Men jeg tror også, der er en intern forståelse mellem klub og fans, for det bidrager til stemningen, fortæller han il tilføjer:

– Man kan også se, at klubber med få penge ikke får store bøder. De klubber, der har råd, får en del, så det handler også om klubstørrelsen, siger Philip.

Hør interviewet med Philip her:

Og klubstørrelse og antal bøder hænger såmænd også sammen.

FC København står i år for den hidtil højeste sum af bøder for ulovligt fyrværkeri.

Helt konkret har hovedstadsklubben fået bøder i 14 sager til en samlet størrelse på 1.595.000 millioner kroner.

Sidste år toppede Brøndby IF med 1.420.000 millioner kroner. Bøderne gives af Fodboldens Disciplinærudvalg.

Ifølge direktør i Divisionsforeningen, Claus Thomsen, er der en god forklaring på de mange sager om ulovligt fyrværkeri.

– En del af stigningen skyldes, at vi faktisk gør mere, end vi plejer. For vi har i denne sæson indført en “match delegate”, altså en kontrollør i forbindelse med kampene. Det gør, at der bliver indberettet en større del end tidligere, fortæller han.

– Men det altoverskyggende problem er jo uanset hvad, at det er farligt at fyre ulovligt fyrværkeri af, siger Claus Thomsen.

Hør interviewet med Claus Thomsen her:

Marketing- og supportdirektør i FC Midtjylland Preben Rokkjær forklarer, at det faktisk er yderst vanskeligt at tjekke fans for ulovligt fyrværkeri.

– Vi undersøger vores stadion forud for kampene, vi tjekker videoer og vi visiterer folk på vej ind til stadionet. Men der er en grænse her, for hvis vi er for grundige, vil nogle folk føle sig krænket, og for os handler det også om at få folk hurtigt ind, lyder det fra Preben Rokkjær.

I enkelte af de 47 sager kan klubberne også være straffet for andre ting såsom ølkast, men i alle omtalte sager er der også tale om pyrotekniske sager.

Der kan være tale om flere episoder i én kamp. Så man kan ikke sætte lighedstegn mellem episoder og kampe.

 

Bøder for ulovligt fyrværkeri hidtil i 2023 i kroner:

FCK: 1.595.000

Viborg: 535.000

AaB: 325.000

AGF: 325.000

FCM: 300.000.

Brøndby: 290.000

OB: 120.000

Horsens: 50.000

Randers: 35.000

Lyngby: 20.000

FCN: 15.000

I alt: 3.590.000

I alt 47 sager hidtil 2023.

 

Bøder for ulovligt fyrværkeri i 2022 i kroner:

Brøndby: 1.420.000

FCK: 1.075.000

FCM: 545.000

AaB: 435.000

AGF: 250.000

I alt: 4.035.000 kroner.

I alt 59 sager i 2022.

 

Foto: Ritzau Scanpix

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet