Nyhedsartikel

Ung ukrainer: ”Vi har brug for handling nu, ikke ord”

Mads Anneberg

Den russiske præsident, Vladimir Putin, trådte mandag aften frem på alverdens TV-skærme og underskrev et dekret, som anerkender de to udbryderrepublikker Lugansk og Donetsk i det østlige Ukraine som uafhængige.

Efterfølgende beordrede han, ifølge nyhedsbureauet Reuters, det russiske forsvarsministerium til at sende militær til de to områder.

Og natten til tirsdag kunne Reuters fortælle, at en af deres journalister i området har set flere kampvogne i byen Donetsk.

”Der er en form for krig lige nu,” siger Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Han kalder den seneste udvikling i konflikten ”en meget alvorlig situation”.

”Det er jo selvfølgelig en del af en større russisk plan, som har været undervejs, og hvor man pludselig har taget nogle meget drastiske skridt op ad en stige, og hvor ukrainernes suverænitet igen er blevet brudt,” forklarer Splidsboel.

“Om lidt falder det hele sammen”

På gaden i Kiev har Radio4 mødt Anna og Mykola på 25 år.

Hvad tænker I om den seneste udvikling?

”Det er forventeligt og skræmmende,” forklarer Anna og fortsætter: ”Vi følger det tæt og forventer det værste.”

”Fra hvor vi står, virker det som om, han (Putin, red.) er ude på at eskalere konflikten,” fortæller Mykola, der ellers forsøger at bevare optimismen. Han har dog allerede lagt planer for, hvordan han vil få sine forældre ud ad landet, hvis Putin rykker ind i Kiev.

Frygter I, at Putin ikke vil stoppe ved Donbass?

”Jeg synes, hele Europa skal frygte det her,” siger Anna og fortsætter: “Han (Putin, red.) har pludselig en dag besluttet sig for, at et land i Europa skal være russisk.”

”Det næste, man kan frygte, er, at Putin en dag pludselig vil beslutte sig for, at f.eks. Østrig også er russisk.”

Hvad forventer i af hjælp fra Europa?

”Vi har brug for militærhjælp og økonomisk hjælp, for lige om lidt falder det hele sammen,” siger Anna.

”De sidste otte år har vi hørt en masse snak, men nu har vi brug for handling. Vi har brug for handling nu, ikke ord,” fortæller Anna.

Vestens sanktioner mod Rusland

Flemming Splidsboel fra DIIS er overbevist om, at der snart vil komme økonomiske sanktioner mod Rusland. Hør hans udlægning af, hvilke sanktioner der vil ramme, og hvornår det kan ske:

Hvis du vil blive klogere på hele konflikten og baggrunden for den nuværende situation, så hør denne særudgave af Kontinentet:

Foto: Alexander Ermochenko/Reuters/Ritzau Scanpix

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet