Nyhedsartikel

Ung ukrainer: ”Vi har brug for handling nu, ikke ord”

Mads Anneberg

Den russiske præsident, Vladimir Putin, trådte mandag aften frem på alverdens TV-skærme og underskrev et dekret, som anerkender de to udbryderrepublikker Lugansk og Donetsk i det østlige Ukraine som uafhængige.

Efterfølgende beordrede han, ifølge nyhedsbureauet Reuters, det russiske forsvarsministerium til at sende militær til de to områder.

Og natten til tirsdag kunne Reuters fortælle, at en af deres journalister i området har set flere kampvogne i byen Donetsk.

”Der er en form for krig lige nu,” siger Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Han kalder den seneste udvikling i konflikten ”en meget alvorlig situation”.

”Det er jo selvfølgelig en del af en større russisk plan, som har været undervejs, og hvor man pludselig har taget nogle meget drastiske skridt op ad en stige, og hvor ukrainernes suverænitet igen er blevet brudt,” forklarer Splidsboel.

“Om lidt falder det hele sammen”

På gaden i Kiev har Radio4 mødt Anna og Mykola på 25 år.

Hvad tænker I om den seneste udvikling?

”Det er forventeligt og skræmmende,” forklarer Anna og fortsætter: ”Vi følger det tæt og forventer det værste.”

”Fra hvor vi står, virker det som om, han (Putin, red.) er ude på at eskalere konflikten,” fortæller Mykola, der ellers forsøger at bevare optimismen. Han har dog allerede lagt planer for, hvordan han vil få sine forældre ud ad landet, hvis Putin rykker ind i Kiev.

Frygter I, at Putin ikke vil stoppe ved Donbass?

”Jeg synes, hele Europa skal frygte det her,” siger Anna og fortsætter: “Han (Putin, red.) har pludselig en dag besluttet sig for, at et land i Europa skal være russisk.”

”Det næste, man kan frygte, er, at Putin en dag pludselig vil beslutte sig for, at f.eks. Østrig også er russisk.”

Hvad forventer i af hjælp fra Europa?

”Vi har brug for militærhjælp og økonomisk hjælp, for lige om lidt falder det hele sammen,” siger Anna.

”De sidste otte år har vi hørt en masse snak, men nu har vi brug for handling. Vi har brug for handling nu, ikke ord,” fortæller Anna.

Vestens sanktioner mod Rusland

Flemming Splidsboel fra DIIS er overbevist om, at der snart vil komme økonomiske sanktioner mod Rusland. Hør hans udlægning af, hvilke sanktioner der vil ramme, og hvornår det kan ske:

Hvis du vil blive klogere på hele konflikten og baggrunden for den nuværende situation, så hør denne særudgave af Kontinentet:

Foto: Alexander Ermochenko/Reuters/Ritzau Scanpix

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet