Nyhedsartikel

Vagtlæger i Syddanmark er danmarksmestre i videokonsultationer

Jais Nørgaard Alstrøm, Allan Christiansen, Nikolai Thorgaard Henriksen
jna@radio4.dk, alch@radio4.dk, nih@radio4.dk

Region Syddanmark har brugt videokonsultationer langt mere end landets øvrige regioner. Eksperter vurderer, at økonomi kan spille ind.  

Vagtlæger i Syddanmark har taget videokonsultationerne til sig og bruger dem i stor stil.  

179.000 gange har vagtlæger fra Region Syddanmark set på patienter gennem video fra januar 2022 og halvandet år frem. Det svarer til, at hver sjette kontakt til lægevagten ender med, at patienten tilses på video.  

Det er langt mere end i nogen anden region i landet, viser dokumenter, som Radio4 Morgen har fået aktindsigt i. 

Du kan høre mere om de syddanske vagtlægers brug af videokonsultationer i FOKUS hér

Til sammenligning har den mest folkerige region, Region Hovedstaden, kun taget video i brug 76.000 gange inden for samme periode i regionens 1813-system. Samtidig får vagtlægerne i Region Syddanmark et næsten tre gange højere honorar for at se patienterne på video end for at tale i telefon med dem.  

– Man placerer telefonkonsultationer på en tredjedel af prisen for en videokonsultation, og det er stadigvæk den samme form for aktivitet, så det er helt klart, at man indlægger en kraftig motivation i retning af at anvende videokonsultation. 

Det siger Einar Baldvin Baldursson, der er lektor i arbejds- og organisationspsykologi ved Aalborg Universitet. Han mener, at den store forskel i brugen af videokonsultation i de to regioner kan skyldes, at sundhedspersonalet i 1813 får en fast timeløn, mens vagtlægerne i Region Syddanmark får løn pr. konsultation, de udfører. 

Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, er tilbøjelig til at give Einar Baldvin Baldursson ret i, at forskellen på de to regioner kan skyldes forskellen på, hvordan de to regioner aflønner dem, der tager imod opkaldene.  

– Jeg kan ikke udelukke, at det skyldes økonomitænkning (i Region Syddanmark, red.). Altså at man præges af det økonomiske incitament, at man simpelthen får større honorar, siger Jes Søgaard. 

Syddanmark bruger flest penge på video 

I alle regioner har brugen af video i lægevagten været stigende, siden det blev indført under coronapandemien. Region Sjællands tal er ufuldstændige, men regionen oplyser, at anvendelsen af video er steget det seneste år.  

For de fire resterende regioner har der samlet været en stigning på 30% i brugen af video, hvis man ser på det første halvår sidste år, og det første halvår i år. 

Region Midtjylland og Region Nordjylland aflønner vagtlægerne på samme måde som i Region Syddanmark. I Region Midtjylland bruger vagtlægerne også oftere video end i Region Hovedstaden, hvor personalet får en fast timeløn. Region Nordjylland bruger det i næsten samme omfang som hovedstaden. 

Men alle regioner overgås af Region Syddanmark, som også er den region, der bruger flest penge på videokonsultationer.  

Fra januar 2022 og halvandet år frem har Region Syddanmark udbetalt 45,3 millioner kroner til deres vagtlæger, alene for brugen af video. Det viser dokumenter, som Radio4 Morgen har fået aktindsigt i.  

Det er langt mere end Region Nordjylland og Region Midtjylland, der til sammen har udbetalt 40,4 millioner kroner til deres vagtlæger for brugen af video i samme periode. 

Region Syddanmark oplyser i et skriftligt svar, at det er svært at svare præcist på, hvorfor de er den region, der bruger videokonsultationer mest. Men de oplyser, at regionen i en årrække har fokuseret på videokonsultationer.  

I forhold til, hvorfor Region Syddanmark bruger videokonsultationer så meget mere end Region Hovedstaden, vurderer regionen, at måden, man aflønner på “muligvis kan have indflydelse” på det.

Læs også: Vagtlæger spinder guld på videokald: Tjener millioner

FOTO: Michael Bager/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet