Vagtlæger spinder guld på videokald: Tjener millioner

Indgang til skadestue og lægevagten ved skejby hospital,

Skrevet af

9. oktober 2023

jna@radio4.dk

jna@radio4.dk

alch@radio4.dk

alch@radio4.dk

nih@radio4.dk

nih@radio4.dk

Det giver et næsten tre gange så højt honorar at gøre brug af video i stedet for telefonkonsultationer i lægevagten, og nogle læger bruger videokonsultationer langt mere end deres kollegaer. Det møder kritik fra eksperter.  

2,4 millioner kroner.  

Så meget har én nordjysk vagtlæge som minimum tjent siden januar sidste år alene ved at bede sine patienter om at deltage i en videokonsultation.  

Det kan Radio4 Morgen fortælle på baggrund af aktindsigt i vagtlægernes brug af videokonsultationer. 

Du kan høre om vagtlægernes guldæg i FOKUS hér

Lægens honorar havde været næsten tre gange mindre, hvis lægen udelukkende havde talt i telefon med patienterne. Det høster nu kritik fra to eksperter. 

Umiddelbart forekommer det uhensigtsmæssigt, at man har en honorarstruktur, som gør, at man ikke kan udelukke økonomitænkning i lægernes valg af konsultationstype, siger Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet. 

Han bakkes op af Einar Baldvin Baldursson, der er lektor i arbejds- og organisationspsykologi ved Aalborg Universitet. 

Uanset om man interesserer sig primært for pengene eller ej, så bliver man langsomt bragt til at betragte det som en positiv ting at gøre det, der giver flest penge i lommen, og det vil helt automatisk undergrave hensynet til kvalitet, siger Einar Baldvin Baldursson. 

I Region Midtjylland, Region Syddanmark og Region Nordjylland har PLO (Praktiserende Lægers Organisation, red.) en aftale med regionerne om, at det giver knapt tre gange så stort et honorar, at vagtlægen har en videokonsultation med sin patient fremfor en telefonkonsultation.  

Lønsystemet ikke bare belønner dem. Det opfordrer dem til at træffe beslutninger, siger Einar Baldvin Baldursson. 

Enkelte læger stikker ud 

I alle regioner har brugen af video i lægevagten været stigende, siden det blev indført under coronapandemien. Region Sjællands tal er ufuldstændige, men regionen oplyser, at anvendelsen af video er steget det seneste år.  

For de fire resterende regioner har der samlet været en stigning på 30% i brugen af video, hvis man ser på det første halvår sidste år, og det første halvår i år. 

Radio4 har tidligere fortalt, hvordan vagtlæger har overset alvorlige sygdomssymptomer, da de så på deres patienter på video. Blandt andet vagtlægen, der overså en blodprop i benet hos gravide Mette Filt

Samtidig kalder formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin, Bolette Friderichsen, det for “et kæmpestort eksperiment”, at man har indført videokonsultationer i lægevagten uden at have nogen studier, der har belyst, hvornår det er sikkert at bruge det.  

En gennemgang af brugen af video viser, at det er få læger, der især er drivkraften bag det stigende antal videokonsultationer i lægevagten.   

FAKTABOKS

Så meget tjener de fem vagtlæger, der har tjent mest på videokonsultationer:

En læge fra Vendsyssel: 2,4 millioner kroner

En læge fra Fyn: 2,1 millioner kroner

En læge fra Sydjylland: 1,3 millioner kroner

En læge fra Sydjylland: 928.149 kroner

En læge fra Fyn: 911.634 kroner

Beløbene er, hvad de fem vagtlæger som minimum har tjent alene ved at bruge videokonsultationer. 

Siden januar 2022 har beløbet for en videokonsultation svinget mellem 223 kroner til 290 kroner, for hver gang en læge i lægevagten har sendt et videolink i regionerne Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark.  

 

Den nordjyske læge, der som minimum har tjent 2,4 millioner udelukkende på at bruge video siden januar sidste år, har for eksempel stået for hver fjerde videokonsultation i hele Region Nordjylland.  

I Region Syddanmark står otte procent af vagtlægerne for halvdelen af alle videokonsultationer. De to læger i den region, der har tjent mest, har som minimum tjent henholdsvis 2,1 og 1,3 millioner kroner på at få deres patienter til at trykke på videolinket. 

Man kan ikke udelukke, at der er nogen, der er hurtigere til at tænke økonomisk her, siger Jes Søgaard, der samtidig tilføjer, at der også kan være tale om, at nogle læger har været hurtigere til at omfavne den nye teknologi end andre.  

Kan skade kvaliteten af behandlingen 

Det er det lægefaglige skøn, der skal afgøre, hvornår det giver mening for en vagtlæge at sende en sms med et videolink til sin patient.  

Men aflønningsformen i de tre regioner, hvor lægen får et honorar pr. konsultation, er i sig selv et incitament til, at vagtlægerne gør brug af videokonsultationerne frem for at holde sig til en telefonsamtale, mener de to eksperter.  

– Det ligger i selve akkordlønningsystemets motivation. Det er et af de mest velundersøgte motivationssystemer i psykologien, siger Einar Baldvin Baldursson.  

Ifølge Einar Baldvin Baldursson, kan det gå ud over kvaliteten, når vagtlæger er akkordlønnede, fordi man her tilskyndes til at vægte kvantitet frem for kvalitet.  

– Derfor er akkordløn generelt ikke en god metode indenfor det sundhedsfaglige område. 

Region Hovedstaden og Region Sjælland har hjemtaget lægevagtfunktionen, og de sundhedsfaglige personer, der tager imod borgernes opkald i de regioner, får en fast timeløn. 

Radio4 Morgen har spurgt Danske Regioner, hvordan man fra regionernes side forholder sig til de to eksperters vurdering af lønstrukturen for vagtlægerne i de tre regioner, hvor lægerne er akkordlønnede. Danske Regioner har sagt nej til at udtale sig.  

FOTO: Finn Byrum/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

PORTRÆTALBUM

11:05
13:00