Nyhedsartikel

Venstre og politiforeninger: Traumatiserede politibetjente skal have samme behandlingsmuligheder som soldater

Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Politibetjente bliver udsat for stor psykisk belastning som en del af deres arbejde og skal derfor have samme muligheder for behandling og hjælp som soldaterveteraner, mener Venstre og flere politiforeninger.

Traumatiserede politibetjente skal have bedre vilkår og muligheder for behandling og ligestilles soldaterveteraner. Sådan lyder det fra flere politiforeninger og partiet Venstre.

Venstre har stillet et beslutningsforslag i Folketinget, der lægger op til, at regeringen laver en model for, hvordan politiveteraner kan ligestilles soldaterveteraner.

Målet er, at politiveteraner og deres pårørende tilbydes samme vilkår, behandling og beskæftigelsesrettet rehabilitering m.v. som veteraner fra forsvaret tilbydes i dag, står der i forslaget.

Ifølge forslagsstiller og formand for Folketingets retsudvalg for Venstre, Morten Dahlin, er den politiske proces i gang.

”Vi vil gerne arbejde hen mod en ligestilling, for det er det, der virker fornuftigt. Men vi er også realistiske i forhold til økonomi, tidsplan og praktik,” siger han.

En rapport fra videnscenteret VIVE fra 2020, konkluderede at 10,6 pct. af de ansatte polititjenestemænd i 2019 havde symptomer på enten PTSD, depression, angst eller stress.

Politiveteraner mangler tilbud

I dag tilbydes soldaterveteraner specialiseret psykologbehandling, ligesom de kan få hjælp af en lokal veterankoordinator.

Og de tilbud er noget af det, politibetjente mangler, lyder det fra foreningen Thin Blue Line Denmark, som varetager syge og traumatiserede politibetjentes interesser.

”Det er blandt andet livsvarig psykologbehandling og lokale veterankoordinatorer i den pågældende kommune, der har forståelse for, hvorfor man er blevet syg,” siger næstformand, Allan Beier til Radio4.

Også Politiforbundet vil have en ligestilling mellem politi- og soldaterveteraner.

Det fortæller formand Heino Kegel.

”Det er grundlæggende forkert, at der bliver forskelsbehandlet. Man er lige syg, hvis man har fået PTSD af at være politibetjent på Nørrebro, som hvis man har fået det som udsendt soldat i Irak,” siger han.

Bjørn Brandenborg, retsordfører for Socialdemokratiet, mener, at der er flere positive elementer i det forslag, som Venstre har stillet.

“Det lyder fornuftigt, at vi kigger på, hvordan vi skaber bedre vilkår for vores politiveteraner,” siger han.

Hør hele interviewet med Bjørn Brandenborg her:

Det er dog ikke sikkert, at en fuldstændig ligestilling af soldater- og politiveteraner er den rigtige løsning, siger ordføreren.

“Der er forskel på at være udsendt soldat for Danmark i en krigszone væk fra sin familie, hvor der foregår kampe, og på for eksempel at være politibetjent. Vi har også sagt, at vi syntes måske ikke, at man skal begrænse undersøgelsen til politibetjente. Der er også andre offentligt ansatte, som er udsat for et hårdt arbejdsmiljø. For eksempel fængselsbetjente,” siger han.

Den nuværende flerårsaftale for politiets og anklagemyndighedens økonomi er indgået af Regeringen, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Konservative og Nye Borgerlige.

Du kan også lytte til interviewet med Lise Beier, der er 34 år, politiveteran og lider af PTSD, her:

Læs også

27.06.22

Rejselysten er tilbage

Ifølge flere rejsebureauer er der solgt markant flere rejser denne sommer end sommeren før corona. Men hvis man er en af dem, der skal flyve på ferie den kommende tid, så skal man væbne sig med tålmodighed, lyder det fra luftfartsanalytiker. Danskerne har i den grad fået rejselysten tilbage efter corona. Ifølge rejsebureauet TUI har…

Læs mere
26.06.22

Kronprinsparret dropper Herlufsholm

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke som planlagt i 9. klasse på skolen efter sommerferien. Det fremgår af en udtalelse fra kronprinsparret på kongehusets hjemmeside. Beslutningen er truffet i kølvandet på den massive kritik af skolen. Senest har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kritiseret Herlufsholm i en foreløbig vurdering af…

Læs mere
25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet