Nyhedsartikel

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Jacob Grosen
Jag@radio4.dk

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører.

“Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.”

Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4.

Mandag meldte børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye (S), ud i en pressemeddelelse, at han ville ændre lovgivningen, så de 0-6-årige børn ”ikke længere eksponeres for skærme, mens de er i dagtilbud.”

Det har fået kritik fra både Forældrenes Landsorganisation og pædagogernes fagforening, BUPL, som opfatter regeringens forslag som et skærmforbud.

Men det er slet ikke det, regeringen vil, mener Anni Matthiesen fra Venstre.

“Når der står ”eksponeres”, så betyder det, at der kan være tidspunkter i dagligdagen, hvor det pædagogiske personale har brug for at anvende iPad eller iPhone. Men når det er sagt, så tror jeg helt klart, at vi er nødt til at få præciseret, at tanken ikke er, at man placerer børnene i en rundkreds og sætter en iPad foran dem, og så sidder de og kigger på den i flere timer,” siger hun.

Tirsdag spurgte Radio4 Socialdemokratiets børne- og undervisningsordfører, Astrid Krag, hvorfor regeringen mener, at der skal et totalforbud til mod skærme i landets daginstitutioner.

“Der er ikke nogen grund til, at når man er i dagtilbud, hvor man skal have venner, lege og gang i fantasien, at man så også der sidder med en skærm. Så ud fra et forsigtighedsprincip mener vi, at det skal være skærmfrit for de helt små børn, når de er i vuggestuer og børnehaver.”

Anni Matthiesen mener alligevel, at Venstre og Socialdemokratiet er helt på linje.

“Jeg tror faktisk ikke, at der er nogen modstrid mellem det, jeg siger, og det Astrid siger. Jeg har talt med både Astrid og ministeren, og der er ikke nogen uenighed i, hvad vi mener,” siger Venstres børne- og undervisningsordfører.

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) har afvist at stille op til interview hos Radio4. Heller ikke ministeriet har kunnet svare på, hvorvidt ministeren faktisk ønsker et skærmforbud i daginstitutionerne.

Hør interviewet med Anni Matthiesen her: 

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet