Nyhedsartikel

Venstre vil have minister i samråd om giftige PFAS-stoffer

Ida Kristensen & Amanda Holmen
idk@radio4.dk

Venstre vil endnu en gang have miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd om det sundhedsskadelige stof PFAS, skriver TV Syd.

I weekenden kom det frem, at der var fundet PFAS i mængder over grænseværdien i samtlige drikkevandsboringer på Fanø.

Og nogenlunde samme tid gav Haderslev Kommune et påbud til Flyvestation Skrydstrup om at undersøge den PFAS-forurenede del af grunden, så man senere kan forlange en oprensning.

Her kan du høre hele interviewet med Anni Matthiesen (V):

I kølvandet på de mange PFAS-sager efterlyser Venstre derfor mere handling fra miljøministeren.

”Jeg har brug for miljøministeren kommer mere på banen og tager et ansvar – et nationalt ansvar – for de her problemer, som dukker op med næsten ugentlige mellemrum. Og at hun ligesom sætter sig i spidsen for at lave forhåbentlig en national handlingsplan for det her område,” siger Anni Matthiesen til Radio4, der er medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg for Venstre.

Her kan du høre serien fra Radio4 Undersøger om de giftige PFAS-stoffer, der er fundet i alt fra oksekød til drikkevand en lang række steder i Danmark:

PFAS er kunstigt fremstillede fluorstoffer, der har været brugt siden 1950’erne. De er svært nedbrydelige og betegnes som “evighedskemikalier”. De er tidligere blevet brugt i brandskum, samt i mademballage, overfladebehandling og imprægnering af tekstil, tæpper og i maling ifølge Sundhedsstyrelsen.

I Radio4 Undersøgers podcastserie Forsvarets Skjulte Forurening kan du høre historien om, hvordan PFOS gik fra at være et internationalt vidundermiddel til et af verdens mest frygtede giftstoffer. Du finder alle fem afsnit her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

30.03.23

Offentlig hjælp til abortturisme: “Dybt problematisk, at man rådgiver på den måde”

Ansatte i det danske sundhedsvæsen har i flere tilfælde videregivet oplysninger om abortmuligheder i andre lande til kvinder, der har fået afvist at få en abort i Danmark. Dybt problematisk, lyder kritikken.  Det er “fuldstændig uacceptabelt,” at ansatte i det danske sundhedsvæsen i flere tilfælde har været villige til at vejlede kvinder om, hvordan de…

Læs mere
30.03.23

Murermester ser intet behov for at fjerne nøgenkalender – Organisation opfordrer til påbud

Hvis en virksomhed har nøgne kvinder i form af kalendere eller plakater hængende, så skal det give et påbud, når Arbejdstilsynet kommer forbi. Sådan lyder opfordringen fra organisationen Byggeriets Samfundsansvar, der én gang for alle vil gøre op med den slags billeder i skurvogne og på byggeriets arbejdspladser. Men den opfordring giver murermester Henrik Alfred Lund fra…

Læs mere
30.03.23

Sundhedsansatte vejleder danske kvinder i at omgå abortloven

Ansatte i det danske sundhedsvæsen har i flere tilfælde været villige til at vejlede kvinder om, hvordan de skaffer sig adgang til aborter, som kvinderne ikke kan få efter dansk lovgivning.  Opdateret kl. 11.20 med svar fra Region Midtjylland. I flere tilfælde har ansatte i det danske sundhedsvæsen stået klar til at vejlede kvinder om,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet