Nyhedsartikel

Venstre vil have minister i samråd om giftige PFAS-stoffer

Ida Kristensen & Amanda Holmen
idk@radio4.dk

Venstre vil endnu en gang have miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd om det sundhedsskadelige stof PFAS, skriver TV Syd.

I weekenden kom det frem, at der var fundet PFAS i mængder over grænseværdien i samtlige drikkevandsboringer på Fanø.

Og nogenlunde samme tid gav Haderslev Kommune et påbud til Flyvestation Skrydstrup om at undersøge den PFAS-forurenede del af grunden, så man senere kan forlange en oprensning.

Her kan du høre hele interviewet med Anni Matthiesen (V):

I kølvandet på de mange PFAS-sager efterlyser Venstre derfor mere handling fra miljøministeren.

”Jeg har brug for miljøministeren kommer mere på banen og tager et ansvar – et nationalt ansvar – for de her problemer, som dukker op med næsten ugentlige mellemrum. Og at hun ligesom sætter sig i spidsen for at lave forhåbentlig en national handlingsplan for det her område,” siger Anni Matthiesen til Radio4, der er medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg for Venstre.

Her kan du høre serien fra Radio4 Undersøger om de giftige PFAS-stoffer, der er fundet i alt fra oksekød til drikkevand en lang række steder i Danmark:

PFAS er kunstigt fremstillede fluorstoffer, der har været brugt siden 1950’erne. De er svært nedbrydelige og betegnes som “evighedskemikalier”. De er tidligere blevet brugt i brandskum, samt i mademballage, overfladebehandling og imprægnering af tekstil, tæpper og i maling ifølge Sundhedsstyrelsen.

I Radio4 Undersøgers podcastserie Forsvarets Skjulte Forurening kan du høre historien om, hvordan PFOS gik fra at være et internationalt vidundermiddel til et af verdens mest frygtede giftstoffer. Du finder alle fem afsnit her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet