Nyhedsartikel

Venstre vil have minister i samråd om giftige PFAS-stoffer

Ida Kristensen & Amanda Holmen
idk@radio4.dk

Venstre vil endnu en gang have miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd om det sundhedsskadelige stof PFAS, skriver TV Syd.

I weekenden kom det frem, at der var fundet PFAS i mængder over grænseværdien i samtlige drikkevandsboringer på Fanø.

Og nogenlunde samme tid gav Haderslev Kommune et påbud til Flyvestation Skrydstrup om at undersøge den PFAS-forurenede del af grunden, så man senere kan forlange en oprensning.

Her kan du høre hele interviewet med Anni Matthiesen (V):

I kølvandet på de mange PFAS-sager efterlyser Venstre derfor mere handling fra miljøministeren.

”Jeg har brug for miljøministeren kommer mere på banen og tager et ansvar – et nationalt ansvar – for de her problemer, som dukker op med næsten ugentlige mellemrum. Og at hun ligesom sætter sig i spidsen for at lave forhåbentlig en national handlingsplan for det her område,” siger Anni Matthiesen til Radio4, der er medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg for Venstre.

Her kan du høre serien fra Radio4 Undersøger om de giftige PFAS-stoffer, der er fundet i alt fra oksekød til drikkevand en lang række steder i Danmark:

PFAS er kunstigt fremstillede fluorstoffer, der har været brugt siden 1950’erne. De er svært nedbrydelige og betegnes som “evighedskemikalier”. De er tidligere blevet brugt i brandskum, samt i mademballage, overfladebehandling og imprægnering af tekstil, tæpper og i maling ifølge Sundhedsstyrelsen.

I Radio4 Undersøgers podcastserie Forsvarets Skjulte Forurening kan du høre historien om, hvordan PFOS gik fra at være et internationalt vidundermiddel til et af verdens mest frygtede giftstoffer. Du finder alle fem afsnit her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

02.12.22

Kolding Gymnasium lavede nissepigekalender – Nu er den fjernet

Som en julekalender planlagde Kolding Gymnasiums festudvalg hver dag i december at lægge et billede ud af en nissepige eller nissedreng fra skolen. Den første december var det Marie Masini Jensen fra 1.c, som blev beskrevet som en ’smuk tøs som altid er frisk på en drukleg’ og ’hun har en flot krop og en…

Læs mere
02.12.22

Vil Enhedslisten tilbage på barrikaderne?

Efter at være sendt ud af regeringsforhandlingerne er Enhedslisten gået til angreb på Mette Frederiksen og Socialdemokratiet. Tiden som loyalt støtteparti er forbi. Men hvad får liste Ø ud af at klatre op på barrikaderne? ”Uanstændigt!” Sådan lød dommen fra Enhedslistens Peder Hvelplund, da det for få dage siden stod klart, at Socialdemokratiet ikke ville…

Læs mere
01.12.22

Aalborg bevarer skøjtebane trods kritik

Som et led i den Aalborgensiske julehygge er skøjtebanen på C.W. Obels Plads i Aalborg nu åbnet. Men det er ikke alle som synes, at det er en god idé. Blandt kritikerne er er lektor i samfundsøkonomi på Aalborg Universitet, og nabo til skøjtebanen, Mogens Ove Madsen. Han mener, at hensynet til klimaet og energikrisen…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet