Nyhedsartikel

Venstre vil have minister i samråd om giftige PFAS-stoffer

Ida Kristensen & Amanda Holmen
idk@radio4.dk

Venstre vil endnu en gang have miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd om det sundhedsskadelige stof PFAS, skriver TV Syd.

I weekenden kom det frem, at der var fundet PFAS i mængder over grænseværdien i samtlige drikkevandsboringer på Fanø.

Og nogenlunde samme tid gav Haderslev Kommune et påbud til Flyvestation Skrydstrup om at undersøge den PFAS-forurenede del af grunden, så man senere kan forlange en oprensning.

Her kan du høre hele interviewet med Anni Matthiesen (V):

I kølvandet på de mange PFAS-sager efterlyser Venstre derfor mere handling fra miljøministeren.

”Jeg har brug for miljøministeren kommer mere på banen og tager et ansvar – et nationalt ansvar – for de her problemer, som dukker op med næsten ugentlige mellemrum. Og at hun ligesom sætter sig i spidsen for at lave forhåbentlig en national handlingsplan for det her område,” siger Anni Matthiesen til Radio4, der er medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg for Venstre.

Her kan du høre serien fra Radio4 Undersøger om de giftige PFAS-stoffer, der er fundet i alt fra oksekød til drikkevand en lang række steder i Danmark:

PFAS er kunstigt fremstillede fluorstoffer, der har været brugt siden 1950’erne. De er svært nedbrydelige og betegnes som “evighedskemikalier”. De er tidligere blevet brugt i brandskum, samt i mademballage, overfladebehandling og imprægnering af tekstil, tæpper og i maling ifølge Sundhedsstyrelsen.

I Radio4 Undersøgers podcastserie Forsvarets Skjulte Forurening kan du høre historien om, hvordan PFOS gik fra at være et internationalt vidundermiddel til et af verdens mest frygtede giftstoffer. Du finder alle fem afsnit her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

17.08.22

Krudt, kugler og kampen mod tastaturkrigere trækkes ind i valgkampen

Forude venter en valgkamp, hvor forsvars- og sikkerhedspolitik vil fylde mere end normalt. Især på grund af krigen i Ukraine. SF og ingeniørforeningen IDA lancerer nu et fælles udspil, der blandt andet skal ruste Danmark mod destruktive cyberangreb. ”Siden Ruslands overfald på Ukraine i februar, står det klart, at verden går mere usikre tider i…

Læs mere
17.08.22

Helge vil have juridisk kønsskifte til sin datter på 9 år

Børn ned til 0 år skal kunne få et nyt CPR-nr. Det mener regeringen i et nyt forslag. Det fremgår af regeringens nye LGBT+-plan, som konkret vil fjerne den nedre aldersgrænse på juridisk kønsskifte. Og det er en god ide, det mener Helge Sune Nymand, far til Eva på 9 år, som har et CPR-nummer,…

Læs mere
17.08.22

Her er Støjbergs folketingskandidater

Danmarksdemokraterne gør sig klar til folketingsvalget med offentliggørelsen af deres kandidater. 30 forskellige folketingskandidater er blevet offentliggjort, og hun henter mange tidligere medlemmer fra både Dansk Folkeparti og Venstre. Det oplyser partiet overfor Radio4. Samlet fordeler kandidaterne således: 13 med baggrund i Dansk Folkeparti. 11 med baggrund i Venstre. 1 med baggrund i Det konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet