Nyhedsartikel

Ventetiden til praktiserende psykiatere eksploderer

Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Når personer med for eksempel depression og angst skal vente op mod et år på behandling hos en psykiater, kan det have fatale konsekvenser, lyder det fra patientforening. På fem år er ventetiden mere end fordoblet til 47 uger.

Danskere med eksempelvis depression eller angst må i gennemsnit vente 47 uger på behandling hos en psykiater.

Det viser en optælling, Radio4 har lavet af den ventetid, som de praktiserende psykiatere oplyser på sundhed.dk.

Ifølge psykiaternes egne tal, var der i 2017 23 ugers ventetid.

Når mennesker med en psykisk sygdom skal vente næsten et år på at komme til psykiater, bliver det et spørgsmål om liv eller død, lyder det fra patientforeningen Danske Patienter.

”For nogen har det konsekvenser for resten af deres liv. Det giver simpelthen dårligere livskvalitet. Og for nogen betyder det, at de tager deres eget liv, fordi de ikke får den rigtige behandling,” siger vicedirektør i Danske Patienter, Annette Wandel til Radio4.

Også hos Psykiatrifonden er formanden bekymret for de lange ventetider.

”Hvis man har brug for at komme til psykiater, er et år en fuldstændig urimelig lang ventetid. Så det er en katastrofe,” siger formand i Psykiatrifonden, Torsten Bjørn Jakobsen.

Der har i flere år været problemer med lange ventetider i psykiatrien. Derfor var kapacitet også et af fokusområderne, da Sundhedsstyrelsen i januar offentliggjorde det faglige oplæg til regeringens kommende 10-års plan for psykiatrien. Oplægget indeholder anbefalinger til løsninger på de problemer, der findes i psykiatrien lige nu, blandt andet kapacitetsproblemerne.

Danske Patienter efterlyser, at politikerne lytter til det faglige oplæg, når 10-års planen skal vedtages og løser problemerne hurtigst muligt, siger Annette Wandel.

”Hvis du har en psykisk lidelse i Danmark, så får du simpelthen ikke tilstrækkelig hjælp,” siger hun.

Praktiserende psykiatere behandler typisk patienter med psykiske lidelser som angst, depression og personlighedsforstyrrelser. Psykiatere kan i modsætning til psykologer udskrive medicin mod psykiske sygdomme.

I et skriftligt svar til Radio4, oplyser Sundhedsministeriet, at regeringen og regionerne i ”Aftale om regionernes økonomi for 2022” har indgået aftale om, at øge antallet af uddannelsesforløb på uddannelsen til psykiater.

Ifølge tal fra Danske Regioner havde speciallægepraksis i psykiatri i 2020 kontakt med omkring 52.000 patienter.

Mere om historien i Radio4 Morgen mandag mellem klokken 6.05 og 9.00.

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet