Nyhedsartikel

Ventetiden til praktiserende psykiatere eksploderer

Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Når personer med for eksempel depression og angst skal vente op mod et år på behandling hos en psykiater, kan det have fatale konsekvenser, lyder det fra patientforening. På fem år er ventetiden mere end fordoblet til 47 uger.

Danskere med eksempelvis depression eller angst må i gennemsnit vente 47 uger på behandling hos en psykiater.

Det viser en optælling, Radio4 har lavet af den ventetid, som de praktiserende psykiatere oplyser på sundhed.dk.

Ifølge psykiaternes egne tal, var der i 2017 23 ugers ventetid.

Når mennesker med en psykisk sygdom skal vente næsten et år på at komme til psykiater, bliver det et spørgsmål om liv eller død, lyder det fra patientforeningen Danske Patienter.

”For nogen har det konsekvenser for resten af deres liv. Det giver simpelthen dårligere livskvalitet. Og for nogen betyder det, at de tager deres eget liv, fordi de ikke får den rigtige behandling,” siger vicedirektør i Danske Patienter, Annette Wandel til Radio4.

Også hos Psykiatrifonden er formanden bekymret for de lange ventetider.

”Hvis man har brug for at komme til psykiater, er et år en fuldstændig urimelig lang ventetid. Så det er en katastrofe,” siger formand i Psykiatrifonden, Torsten Bjørn Jakobsen.

Der har i flere år været problemer med lange ventetider i psykiatrien. Derfor var kapacitet også et af fokusområderne, da Sundhedsstyrelsen i januar offentliggjorde det faglige oplæg til regeringens kommende 10-års plan for psykiatrien. Oplægget indeholder anbefalinger til løsninger på de problemer, der findes i psykiatrien lige nu, blandt andet kapacitetsproblemerne.

Danske Patienter efterlyser, at politikerne lytter til det faglige oplæg, når 10-års planen skal vedtages og løser problemerne hurtigst muligt, siger Annette Wandel.

”Hvis du har en psykisk lidelse i Danmark, så får du simpelthen ikke tilstrækkelig hjælp,” siger hun.

Praktiserende psykiatere behandler typisk patienter med psykiske lidelser som angst, depression og personlighedsforstyrrelser. Psykiatere kan i modsætning til psykologer udskrive medicin mod psykiske sygdomme.

I et skriftligt svar til Radio4, oplyser Sundhedsministeriet, at regeringen og regionerne i ”Aftale om regionernes økonomi for 2022” har indgået aftale om, at øge antallet af uddannelsesforløb på uddannelsen til psykiater.

Ifølge tal fra Danske Regioner havde speciallægepraksis i psykiatri i 2020 kontakt med omkring 52.000 patienter.

Mere om historien i Radio4 Morgen mandag mellem klokken 6.05 og 9.00.

Læs også

27.06.22

Rejselysten er tilbage

Ifølge flere rejsebureauer er der solgt markant flere rejser denne sommer end sommeren før corona. Men hvis man er en af dem, der skal flyve på ferie den kommende tid, så skal man væbne sig med tålmodighed, lyder det fra luftfartsanalytiker. Danskerne har i den grad fået rejselysten tilbage efter corona. Ifølge rejsebureauet TUI har…

Læs mere
26.06.22

Kronprinsparret dropper Herlufsholm

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke som planlagt i 9. klasse på skolen efter sommerferien. Det fremgår af en udtalelse fra kronprinsparret på kongehusets hjemmeside. Beslutningen er truffet i kølvandet på den massive kritik af skolen. Senest har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kritiseret Herlufsholm i en foreløbig vurdering af…

Læs mere
25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet