Nyhedsartikel

Ventetiden til praktiserende psykiatere eksploderer

Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Når personer med for eksempel depression og angst skal vente op mod et år på behandling hos en psykiater, kan det have fatale konsekvenser, lyder det fra patientforening. På fem år er ventetiden mere end fordoblet til 47 uger.

Danskere med eksempelvis depression eller angst må i gennemsnit vente 47 uger på behandling hos en psykiater.

Det viser en optælling, Radio4 har lavet af den ventetid, som de praktiserende psykiatere oplyser på sundhed.dk.

Ifølge psykiaternes egne tal, var der i 2017 23 ugers ventetid.

Når mennesker med en psykisk sygdom skal vente næsten et år på at komme til psykiater, bliver det et spørgsmål om liv eller død, lyder det fra patientforeningen Danske Patienter.

”For nogen har det konsekvenser for resten af deres liv. Det giver simpelthen dårligere livskvalitet. Og for nogen betyder det, at de tager deres eget liv, fordi de ikke får den rigtige behandling,” siger vicedirektør i Danske Patienter, Annette Wandel til Radio4.

Også hos Psykiatrifonden er formanden bekymret for de lange ventetider.

”Hvis man har brug for at komme til psykiater, er et år en fuldstændig urimelig lang ventetid. Så det er en katastrofe,” siger formand i Psykiatrifonden, Torsten Bjørn Jakobsen.

Der har i flere år været problemer med lange ventetider i psykiatrien. Derfor var kapacitet også et af fokusområderne, da Sundhedsstyrelsen i januar offentliggjorde det faglige oplæg til regeringens kommende 10-års plan for psykiatrien. Oplægget indeholder anbefalinger til løsninger på de problemer, der findes i psykiatrien lige nu, blandt andet kapacitetsproblemerne.

Danske Patienter efterlyser, at politikerne lytter til det faglige oplæg, når 10-års planen skal vedtages og løser problemerne hurtigst muligt, siger Annette Wandel.

”Hvis du har en psykisk lidelse i Danmark, så får du simpelthen ikke tilstrækkelig hjælp,” siger hun.

Praktiserende psykiatere behandler typisk patienter med psykiske lidelser som angst, depression og personlighedsforstyrrelser. Psykiatere kan i modsætning til psykologer udskrive medicin mod psykiske sygdomme.

I et skriftligt svar til Radio4, oplyser Sundhedsministeriet, at regeringen og regionerne i ”Aftale om regionernes økonomi for 2022” har indgået aftale om, at øge antallet af uddannelsesforløb på uddannelsen til psykiater.

Ifølge tal fra Danske Regioner havde speciallægepraksis i psykiatri i 2020 kontakt med omkring 52.000 patienter.

Mere om historien i Radio4 Morgen mandag mellem klokken 6.05 og 9.00.

Læs også

28.11.22

Danske Patienter vil have genåbnet klager over eksperimenterende kirurg

Danske Patienter vil have Styrelsen for Patientklager til at genåbne gamle klagesager. En ny gennemgang af en klagesag har nemlig vist, at styrelsen overså et scanningsbillede i vurderingen. I mere end ti år udførte en kirurg kontroversielle ankeloperationer, hvor kirurgen rekonstruerede ledbånd i anklen på flere hundrede patienter på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Men i…

Læs mere
27.11.22

Styrelse indrømmer fejl: Patient blev opereret uden grund

Styrelsen for Patientklager har for første gang erkendt, at man har begået en fejl. Styrelsen glemte at kigge på et scanningsbillede. Foruroligende og kritisabelt, mener Danske Patienter. I flere år indgik mere end 500 patienter uvidende i to kirurgers eksperimenterende operationer på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. En af dem var Lærke Haveman. Helt nye oplysninger,…

Læs mere
27.11.22

Kommentator: Pape er fredet for nu

Søren Pape Poulsen bliver på formandsposten i Det Konservative Folkeparti – i hvert fald et stykke tid endnu. Det siger politisk kommentator Hans Engell efter De Konservatives hovedbestyrelse her i weekenden har udtrykt enstemmig opbakning til formanden på trods af et skuffende valgresultat den 1. november. Hans Engell siger, fredningen var forventet, fordi Det Konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet