Nyhedsartikel

Ventetiden til praktiserende psykiatere eksploderer

Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Når personer med for eksempel depression og angst skal vente op mod et år på behandling hos en psykiater, kan det have fatale konsekvenser, lyder det fra patientforening. På fem år er ventetiden mere end fordoblet til 47 uger.

Danskere med eksempelvis depression eller angst må i gennemsnit vente 47 uger på behandling hos en psykiater.

Det viser en optælling, Radio4 har lavet af den ventetid, som de praktiserende psykiatere oplyser på sundhed.dk.

Ifølge psykiaternes egne tal, var der i 2017 23 ugers ventetid.

Når mennesker med en psykisk sygdom skal vente næsten et år på at komme til psykiater, bliver det et spørgsmål om liv eller død, lyder det fra patientforeningen Danske Patienter.

”For nogen har det konsekvenser for resten af deres liv. Det giver simpelthen dårligere livskvalitet. Og for nogen betyder det, at de tager deres eget liv, fordi de ikke får den rigtige behandling,” siger vicedirektør i Danske Patienter, Annette Wandel til Radio4.

Også hos Psykiatrifonden er formanden bekymret for de lange ventetider.

”Hvis man har brug for at komme til psykiater, er et år en fuldstændig urimelig lang ventetid. Så det er en katastrofe,” siger formand i Psykiatrifonden, Torsten Bjørn Jakobsen.

Der har i flere år været problemer med lange ventetider i psykiatrien. Derfor var kapacitet også et af fokusområderne, da Sundhedsstyrelsen i januar offentliggjorde det faglige oplæg til regeringens kommende 10-års plan for psykiatrien. Oplægget indeholder anbefalinger til løsninger på de problemer, der findes i psykiatrien lige nu, blandt andet kapacitetsproblemerne.

Danske Patienter efterlyser, at politikerne lytter til det faglige oplæg, når 10-års planen skal vedtages og løser problemerne hurtigst muligt, siger Annette Wandel.

”Hvis du har en psykisk lidelse i Danmark, så får du simpelthen ikke tilstrækkelig hjælp,” siger hun.

Praktiserende psykiatere behandler typisk patienter med psykiske lidelser som angst, depression og personlighedsforstyrrelser. Psykiatere kan i modsætning til psykologer udskrive medicin mod psykiske sygdomme.

I et skriftligt svar til Radio4, oplyser Sundhedsministeriet, at regeringen og regionerne i ”Aftale om regionernes økonomi for 2022” har indgået aftale om, at øge antallet af uddannelsesforløb på uddannelsen til psykiater.

Ifølge tal fra Danske Regioner havde speciallægepraksis i psykiatri i 2020 kontakt med omkring 52.000 patienter.

Mere om historien i Radio4 Morgen mandag mellem klokken 6.05 og 9.00.

Læs også

20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere
19.03.23

Schweizisk storbank køber Credit Suisse for 23 milliarder

Den schweiziske storbank UBS opkøber sin rival Credit Suisse. Det oplyser landets centralbank. Prisen er tre milliarder franc, meddeler de to banker. Det svarer til knap 23 milliarder kroner. UBS’ oprindelige bud lød på én milliard franc. Forhandlinger om opkøbet har stået på i weekenden med det mål at have en aftale på plads, inden…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet