Ventetider eksploderer: Unge vil kende deres fertilitet

Anne Mette Jensen er fysioterapeut og aktuel med en bog, der handler om fysioterapis betydning for folk, der ikke kan få børn. Foto:Kim Rune

Skrevet af

7. april 2023

gup@radio4.dk sole@radio4.dk

gup@radio4.dk sole@radio4.dk

Et nyt fertilitetstilbud er væltet bagover af interesse fra unge, der gerne vil have testet deres mulighed for at få børn.

I oktober åbnede Region Midtjylland op for fertilitetsrådgivning på klinikker i Horsens og i Skive. Og nu – et halvt år senere – er efterspørgslen allerede så stor, at ventelisterne er på omkring to år.

Det fortæller Helle Olesen Elbæk, som er klinikchef ved Fertilitetsklinikken og -rådgivningen i Skive.

“Det er både godt og skidt. Vi er glade for at kunne hjælpe mange par, men omvendt er vi simpelthen druknet i vores egen succes. Vi skuffer rigtig mange par, når vi fortæller dem, at der går så lang tid, inden de kan få en tid,” siger hun.

Du kan høre mere om erfaringerne fra Skive i interviewet med Helle Olesen Elbæk her:

Idéen med rådgivningen er, at både mænd og kvinder kan få vurderet deres mulighed for at få børn, inden de inden de ønsker sig børn.

Det betyder, at par, eller personer uden partner endnu, kan få et overblik over, hvad de skal gøre for at øge deres chancer for at få børn, inden de er gået i gang.

Det er håbet med projektet, at flere undgår at ende med at skulle have fertilitetsbehandling.

Projektet skal evalueres til august, men den lange venteliste viser regionsrådet, at der er behov for en forlængelse af det et år lange projekt.

Det siger Purnima Erichsen, formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland for De Konservative.

“Det kan meget vel være, at vi skal forlænge projektet og tilføre det flere penge. Det synes jeg, ventelisten viser. I øvrigt er jeg stor fortaler for forebyggelse, og det er det, som projektet her i virkeligheden er,” siger hun.

Du kan høre hele interviewet med Purnima Erichsen her:

I første omgang er der afsat 700.000 kr. fra Region Midtjylland til projektet.

Idéen med at lade unge stammer fra Rigshospitalet, hvor man siden 2011 har haft succes med et lignende tilbud.

Rigshospitalets undersøgelser viser ifølge cheflæge og professor i reproduktionsmedicin ved Rigshospitalet Anja Bisgaard Pinborg, at projektet virker efter hensigten.

“Vi kan se, det hjælper kvinder og par til at komme hurtigere i gang med at få børn. Børn som de måske skulle have haft hjælp til at få, hvis ikke de havde fået rådgivning hos os inden,” siger hun.

Du kan høre mere om Anja Bisgaard Pinborgs erfaringer fra Rigshospitalet her:

I dag kommer mere end hvert 10. barn i Danmark til verden ved hjælp af fertilitetsbehandling, og tendensen er stigende.

Det er den udvikling, som skal vendes, og projektet fra Rigshospitalet eller Region Midtjylland ville have hjulpet i Jonas Bak Dalsgaards tilfælde, mener han.

Han er 35 år gammel, og sammen med sin kone har han i fem år forsøgt at få et barn.

“Da vi første gang henvendte os i den klassiske fertilitetsbehandling, var fokus meget på min kone, og hvad vi kunne gøre for at optimere hendes fertilitet. Men det viste sig efter flere år, at vi langt tidligere også skulle have fokuseret på mig. En DNA prøve viste, at det var mig, den var gal med. Det havde vi måske opdaget tidligere og kunne have gjort noget ved,” siger han.

Du kan høre mere om, hvorfor tilbuddet måske havde hjulpet Jonas Bak Dalsgaard og hans kone her:

Projektet i Region Midtjylland må ikke benyttes, hvis man har kendte problemer med fertilitet eller aktivt har forsøgt at blive gravid i mere end et år.

Målgruppen er kvinder mellem 18-40 og mænd mellem 18 og 45.

Foto: Kim Rune/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

COMEDY-KONTORET

20:05
21:00