Nyhedsartikel

Ventetider eksploderer: Unge vil kende deres fertilitet

Gustav Pors Olesen og Sofie Lewring
gup@radio4.dk sole@radio4.dk

Et nyt fertilitetstilbud er væltet bagover af interesse fra unge, der gerne vil have testet deres mulighed for at få børn.

I oktober åbnede Region Midtjylland op for fertilitetsrådgivning på klinikker i Horsens og i Skive. Og nu – et halvt år senere – er efterspørgslen allerede så stor, at ventelisterne er på omkring to år.

Det fortæller Helle Olesen Elbæk, som er klinikchef ved Fertilitetsklinikken og -rådgivningen i Skive.

“Det er både godt og skidt. Vi er glade for at kunne hjælpe mange par, men omvendt er vi simpelthen druknet i vores egen succes. Vi skuffer rigtig mange par, når vi fortæller dem, at der går så lang tid, inden de kan få en tid,” siger hun.

Du kan høre mere om erfaringerne fra Skive i interviewet med Helle Olesen Elbæk her:

Idéen med rådgivningen er, at både mænd og kvinder kan få vurderet deres mulighed for at få børn, inden de inden de ønsker sig børn.

Det betyder, at par, eller personer uden partner endnu, kan få et overblik over, hvad de skal gøre for at øge deres chancer for at få børn, inden de er gået i gang.

Det er håbet med projektet, at flere undgår at ende med at skulle have fertilitetsbehandling.

Projektet skal evalueres til august, men den lange venteliste viser regionsrådet, at der er behov for en forlængelse af det et år lange projekt.

Det siger Purnima Erichsen, formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland for De Konservative.

“Det kan meget vel være, at vi skal forlænge projektet og tilføre det flere penge. Det synes jeg, ventelisten viser. I øvrigt er jeg stor fortaler for forebyggelse, og det er det, som projektet her i virkeligheden er,” siger hun.

Du kan høre hele interviewet med Purnima Erichsen her:

I første omgang er der afsat 700.000 kr. fra Region Midtjylland til projektet.

Idéen med at lade unge stammer fra Rigshospitalet, hvor man siden 2011 har haft succes med et lignende tilbud.

Rigshospitalets undersøgelser viser ifølge cheflæge og professor i reproduktionsmedicin ved Rigshospitalet Anja Bisgaard Pinborg, at projektet virker efter hensigten.

“Vi kan se, det hjælper kvinder og par til at komme hurtigere i gang med at få børn. Børn som de måske skulle have haft hjælp til at få, hvis ikke de havde fået rådgivning hos os inden,” siger hun.

Du kan høre mere om Anja Bisgaard Pinborgs erfaringer fra Rigshospitalet her:

I dag kommer mere end hvert 10. barn i Danmark til verden ved hjælp af fertilitetsbehandling, og tendensen er stigende.

Det er den udvikling, som skal vendes, og projektet fra Rigshospitalet eller Region Midtjylland ville have hjulpet i Jonas Bak Dalsgaards tilfælde, mener han.

Han er 35 år gammel, og sammen med sin kone har han i fem år forsøgt at få et barn.

“Da vi første gang henvendte os i den klassiske fertilitetsbehandling, var fokus meget på min kone, og hvad vi kunne gøre for at optimere hendes fertilitet. Men det viste sig efter flere år, at vi langt tidligere også skulle have fokuseret på mig. En DNA prøve viste, at det var mig, den var gal med. Det havde vi måske opdaget tidligere og kunne have gjort noget ved,” siger han.

Du kan høre mere om, hvorfor tilbuddet måske havde hjulpet Jonas Bak Dalsgaard og hans kone her:

Projektet i Region Midtjylland må ikke benyttes, hvis man har kendte problemer med fertilitet eller aktivt har forsøgt at blive gravid i mere end et år.

Målgruppen er kvinder mellem 18-40 og mænd mellem 18 og 45.

Foto: Kim Rune/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet