Nyhedsartikel

Verdens ældste pindsvin er dansk

Gustav Pors Olesen og Angela Brink
gup@radio4.dk anbr@radio4.dk

Pindsvinet døde i en alder af 16 år og er dermed det ældste pindsvin, som nogensinde er fundet.

Det er ph.d. og pindsvineforsker, Sophie Lund Rasmussen, som har aldersbestemt pindsvinet, der døde i 2016.

”Det var helt fantastisk. Jeg blev simpelthen så berørt, at jeg fældede en tåre,” fortæller Sophie Lund Rasmussen om sin opdagelse af verdens ældste pindsvin.

Du kan høre hele interviewet med Sophie Lund Rasmussen her:

Sophie Lund Rasmussen er ph.d. og forsker på Wildlife Conservation Research Unit på Oxford University og gæsteforsker på Aalborg Universitet. Hun står i spidsen for Det Danske Pindsvineprojekt, som har indsamlet 700 døde pindsvin fra borgere og internater i hele Danmark.

Det er et af de pindsvin, som nu kan kåres som verdens ældste.

Pindsvinet blev indleveret på et pindsvineinternat i Silkeborg efter at være blevet skambidt af en hund. Hans plejere navngav ham Thorvald og forsøgte at redde hans liv med antibiotika for at bekæmpe de infektioner, han fik efter hundebiddene. Blandt andet var Thorvalds penis ekstremt opsvulmet efter angrebet, og han døde af sine kvæstelser, inden medicinen virkede.

”Tænk sig at dø på den måde. Tænk sig at blive så gammel og så miste livet på grund af noget, der kunne være undgået. Vi kan virkelig hjælpe pindsvinene ved at holde vores hunde i snor,” siger Sophie Lund Rasmussen.

Det 16-årige pindsvins almene sundhedstilstand var ellers god. Det får Sophie Lund Rasmussen til at vurdere, at pindsvin kan blive endnu ældre.

Den hidtidige rekord lød på 11 år. Det var et pindsvin fra Gudme på Fyn. Det var også Sophie Rasmussen, der aldersbestemte det som en del af sin forskning i Det Danske Pindsvineprojekt.

Pindsvinenes alder bestemmes ved at tælle årringene i deres kæber i et mikroskop.

Foto: Pia Burmøller Hansen

Læs også

28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet