Nyhedsartikel

Verdens ældste pindsvin er dansk

Gustav Pors Olesen og Angela Brink
gup@radio4.dk anbr@radio4.dk

Pindsvinet døde i en alder af 16 år og er dermed det ældste pindsvin, som nogensinde er fundet.

Det er ph.d. og pindsvineforsker, Sophie Lund Rasmussen, som har aldersbestemt pindsvinet, der døde i 2016.

”Det var helt fantastisk. Jeg blev simpelthen så berørt, at jeg fældede en tåre,” fortæller Sophie Lund Rasmussen om sin opdagelse af verdens ældste pindsvin.

Du kan høre hele interviewet med Sophie Lund Rasmussen her:

Sophie Lund Rasmussen er ph.d. og forsker på Wildlife Conservation Research Unit på Oxford University og gæsteforsker på Aalborg Universitet. Hun står i spidsen for Det Danske Pindsvineprojekt, som har indsamlet 700 døde pindsvin fra borgere og internater i hele Danmark.

Det er et af de pindsvin, som nu kan kåres som verdens ældste.

Pindsvinet blev indleveret på et pindsvineinternat i Silkeborg efter at være blevet skambidt af en hund. Hans plejere navngav ham Thorvald og forsøgte at redde hans liv med antibiotika for at bekæmpe de infektioner, han fik efter hundebiddene. Blandt andet var Thorvalds penis ekstremt opsvulmet efter angrebet, og han døde af sine kvæstelser, inden medicinen virkede.

”Tænk sig at dø på den måde. Tænk sig at blive så gammel og så miste livet på grund af noget, der kunne være undgået. Vi kan virkelig hjælpe pindsvinene ved at holde vores hunde i snor,” siger Sophie Lund Rasmussen.

Det 16-årige pindsvins almene sundhedstilstand var ellers god. Det får Sophie Lund Rasmussen til at vurdere, at pindsvin kan blive endnu ældre.

Den hidtidige rekord lød på 11 år. Det var et pindsvin fra Gudme på Fyn. Det var også Sophie Rasmussen, der aldersbestemte det som en del af sin forskning i Det Danske Pindsvineprojekt.

Pindsvinenes alder bestemmes ved at tælle årringene i deres kæber i et mikroskop.

Foto: Pia Burmøller Hansen

Læs også

28.03.23

Landmænd vil anlægge solceller – professor kalder det spild af god landbrugsjord

Mange landmænd drømmer om at dække nogle af deres marker med solceller i stedet for afgrøder. Men hvis man fylder markerne med solceller, kommer man til at mangle landbrugsjord. Og med en stigende interesse hos landsmændene for at opstille solceller, kan vi stå overfor et problem. Det siger Jørgen E. Olesen, der er professor ved…

Læs mere
28.03.23

Tabita Mortensen blev abortturist i Sverige: “Jeg følte mig voldtaget af systemet”

Hvert år rejser danske kvinder til udlandet for at få aborter, som de ikke kan få i Danmark. En af dem er Tabita Mortensen. Hun blev gravid, selvom hun i over 20 år har brugt p-piller og altid har vidst, at hun ikke vil være mor. Hun mener, at abortloven skal ændres. Tabita Mortensen havde lige…

Læs mere
27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet