Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse.
Eftermiddagen på Radio4 sprudler af god energi og undren. '4-toget' stiller alle de spørgsmål, dagen kalder på og finder sandsynligvis svarene. Kom i godt selskab og tal med om det, der har betydning i dit liv. Værter: Annamette Fuhrmann, Svenne Lund Jensen og Simon Brix Frederiksen.
RSSFodbolden er død, sagde vi i mandags. Sent i aftes fik den kunstigt åndedræt og her til morgen var det så en kendsgerning. European SuperLeague er droppet - 48 timer efter den blev født. 12 af verdens største og rigeste klubber havde lavet deres egen piratliga, men fansene og fodboldverdenen sagde fra. Apple melder sig for alvor ind i kampen om podcastmarkedet. Det var dem, der i 2005 introducerede Podcasts til masserne via iTunes. Selve ordet "podcast" stammer jo også fra iPod'en. Så det kan lyde underligt, når vi siger, at de nu melder sig ind i kampen - men det er kampen om pengene, de melder sig ind i ved at lancere abonnementsbetaling til podcasts. I dag har Dronning Elizabeth d. 2. af Storbritannien fødselsdag. Hun fylder 95 år og er den længst siddende monark med hele 69 år som briternes dronning. Vi taler med en kongehusekspert om hendes betydning, prins Philip og om Dronningens humor. I december 2019 fik Danmark en ny klimalov. Efter måneders intense forhandlinger blev et bredt flertal hen over midten enige om en aftale om, at Danmark skal levere en 70 procent reduktion af CO2-udledning i 2030 og arbejde mod klimaneutralitet i senest 2050. Filminstruktør Phie Ambo er i dag aktuel med dokumentarfilmen 70/30, der følger tilblivelsen af den klimalov. Medvirkende: Clark James, medstifter af Danmarks største fællesskab for Liverpool-fans, Redmen Family, Eric Ziengs, podcastekspert og ejer af konsulentfirmaet Nochmal, Morten Strunge, medstifter af Podimo, Lars Hovbakke Sørensen, kongehusekspert, Phie Ambo, filminstruktør til dokumentarfilmen 70/30.
Fodbolden er død, sagde vi i mandags. Sent i aftes fik den kunstigt åndedræt og her til morgen var det så en ...
"Det er en historisk dag" og "fra i dag skal det nok blive godt igen". Vi skriver d. 21. april og det er fagre, nye, gamle verden - for i dag genåbner barer, beværtninger, restauranter og en masse andet. På Kammeradvokatens, advokatfirmaet Poul Schmidts, hjemmeside kan man finde en video, hvor der reklameres for et kursus. Dette kursus er målrettet offentligt ansatte sagsbehandlere, der skal lære at blive gode til at afslå aktindsigt. Efter bestselleren, "Den, der lever stille", er forfatter Leonora Christine Skov igen aktuel med en bog, der går tæt på. Denne gang handler det om magtmisbrug i forlags- og mediebranchen og om en MeToo-sag med en forlægger tidligt i karrieren. Bogen hedder "Hvis vi ikke taler om det". Du kender nok Grundtvig, H. C. Andersen, Klaus Rifbjerg, osv. De er alle mandlige forfattere, der indgår i den fornyede kanon, som danske skoleelever skal læse tekster af i løbet af deres skoletid. Det er bemærkelsesværdigt, at den nye kanon består af 13 mænd og én kvinde, nemlig Karen Blixen. Som nævnt tidligere så starter den næste fase af genåbningen i Danmark i dag. Det bliver nu muligt at komme på restaurant, museer og se superligabold på stadions - men alt er alligevel ikke helt, som vi er vant til. For at blive lukket ind, skal man nemlig kunne fremvise et coronapas. Nogle oplever coronapasset som en form for overvågning. Det taler vi med en overvågningsekspert om. Medvirkende: Philip Hulgaard, indehaver af Åben Aarhus, Vibeke Borberg, advokat og forskningschef i medieret på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Leonora Christine Skov, forfatter, Mischa Sloth Carlsen, forperson for sektionen STX og HF i Dansklærerforeningen, Anna Vinther, elevrådsformand på Viby Gymnasium, Daniel Malling Blaabjerg-Zederkoff, overvågningsekspert og tilknyttet Center for Overvågningsstudier på Aarhus Universitet.
"Det er en historisk dag" og "fra i dag skal det nok blive godt igen". Vi skriver d. 21. april og det ...
Aabenraa og Sønderjylland får sin egen Pride - til sommer - altså en festuge for lige muligheder uanset køn eller seksuel orientering – så tillykke til dem og god fornøjelse 24. - 30. juni i år. Noget af det, der tager overskrifter ved den her sønderjyske pride, det er én af de lokale aktører, der gerne vil være med i Priden. Nemlig Sct. Jørgens Kirke i Aabenraa. Mad er jo sundt, men hvad hvis du ingen appetit har? Og det at spise et stykke højtbelagt smørrebrød, er som at løbe et maraton – ved hver eneste bid. Patienter, der har kræft, Parkinsons sygdom eller KOL, ligesom mange ældre har svært ved at få maden ned – men et nyt forskningsprojekt vil løse det problem. I morgen brager slutspillet i Danmarks bedste herrehåndboldrække videre og vi kommer et skridt tættere på at finde en Danmarksmester Vi taler med assistenttræner for KIF Kolding der virker til allerede at ha’ vundet. Og det er selvom han hver dag kører turen til Skejby – med en chauffør - for at få stråling mod den godartede hjernesvulst, han har døjet med on/off siden 2013. I morgen er han tilbage på bænken igen, når en af landets historiske håndbold-højborge, KIF Kolding, spiller mod SønderjyskE i slutspillet. Vores sidste gæst udtalte sig i musik-nyhedsbrevet MUZAK om, hvad det er vi går glip af, hvis festivalerne igen i år ikke bliver afholdt. Hvad betyder det for mennesker at være på festival? Medvirkende: Thomas Nedergaard, sognepræst i Sct. Jørgens Kirke i Aabenraa. Seniorforsker på Regionshospital Nordjylland, Dorte Melgaard. KIF Koldings assisterende træner, Torben Sørensen. Charlotte Lindvang, lektor på musikterapiuddannelsen på Aalborg Universitet.
Aabenraa og Sønderjylland får sin egen Pride - til sommer - altså en festuge for lige muligheder uanset køn eller seksuel orientering ...
Ingen adresse ingen penge, det er scenariet for mange hjemløse, der uden at kunne dokumentere en adresse, ikke kan få et NemID og dermed ikke kan få et hævekort, så de kan få adgang til de penge de har. Det har fået Hus Forbi til at stille et borgerforslag, for at sikre at udsatte og hjemløse får adgang til deres egne penge. Godt dansk design det ved man hvad er. Det er noget der er blevet hyldet verden over og som vi danskere kan være stolte over. Men hvad med et IC3 tog? Kan man kalde det godt dansk design – åbenbart, for i dag er det 30 år gamle tog blevet præmieret af Statens Kunstfond. Hvis man tager et kig i sundhedsstyrelsesvaccinationskalender for Danmark, så er den forventede dato for færdigvaccinering i Danmark et sted i august. Men hvordan ser det ud for de fattigste lande. Mikkeller tilbyder Covid-test ved indgangen til brygpubben Warpigs i Kødbyen. I samarbejde med sundhedsvirksomheden Practio kan Mikkeller fra i morgen tilbyde skånsom, hurtig testning af kunder, der ikke på forhånd har en negativ Covid-test registreret i deres coronapas. Practio, der har det lægefaglige ansvar, træner personalet på Warpigs til at supervisere selvpodningen. En artikel i Berlingske.dk handler om netop pleasere, og blandt om hvordan pleaseres adfærd kan have konsekvenser for dem selv. Vi taler med en psykolog om problemet. Medvirkende: Poul Struve Redaktør på Hus Forbi. Øivind Slaatto, Designer. Flemming Konradsen, professor i global sundhed på Københavns Universitet. Pia Callesen, der er psykolog og klinikchef på Center for Metakognitiv Terapi.
Ingen adresse ingen penge, det er scenariet for mange hjemløse, der uden at kunne dokumentere en adresse, ikke kan få et NemID og dermed ...
I dag fik de unge mulighed for at blive hørt til en landsdækkende debat med fokus på netop unges trivsel under corona. Det foregik online, og taktstokken var ført an af Guldborgsund Bibliotek. Jalousi, demens, alkoholisme, barnløshed. Det er nogle af de temaer, som Heidi Kølle Andersen sætter lup på i novellesamlingen En rigtig dame. Det er 15 hverdagsdramaer, som alle sammen skildrer oplevelser og situationer fra hverdagslivet, som de fleste kan spejle sig i. 12 af de ALLERstørste og rigeste klubber i Spanien, England og Italien har lavet en udbryder-liga, en piratturnering. Grækenland åbner nu op for at man med vaccination eller en test, der er max. tre dage gammel, kan rejse til landet uden at gå i isolation, når man ankommer. Det kræver altså de samme dokumenter at komme i Tivoli eller gå på cafe om et par dage, som det kræver at rejse til et andet land. Medvirkende: Lars Thykier, Adm. direktør i Danmarks rejsebureau forening. Dan Grønbech, vært på 4 på foden. Heidi Kølle Andersen, forfatter. Pia Gunilla Park, børnekulturformidler og bibliotekar på Guldborgsund bibliotek.
I dag fik de unge mulighed for at blive hørt til en landsdækkende debat med fokus på netop unges trivsel under corona. Det ...
Fyns Politi fik Twitterfingrene i maskinen i weekenden. Vi spørger kommunikationsdirektøren i Rigspolitiet, Anders Frandsen, og ekspert i sociale medier, Thomas Bigum, om politiet gør det godt nok på de sociale medier. På torsdag bliver der afholdt Danmarksmesterskab i Entreprenørskab. Her skal 43 hold fordelt på 155 elever fra Danmark og Færøerne pitche deres ideer og kæmpe om en præmie på 18.00 kroner samt en billet til Europamesterskaberne i Entreprenørskab. Lektor i neuroendocrinologi og fysiologi ved Københavns Universitet har fundet et stof, der får biller til at tisse til de slår sig selv ihjel. De seneste dage har der været protest i Nordjylland mod Regeringens nye infrastrukturplan – fordi den kører en motorvej tværs over mark, eng, stutteri, den økologisk ø Egholm og det, de lokale naturelskere kalder Verdens Ende. Derfor har der været alsang, hvor folk hver aften har mødtes for at synge sammen i protest mod den forbindelse, hvor der ikke så meget som er sat en skovl i jorden endnu. Medvirkende: Anders Frandsen, kommunikationsdirektør i Rigspolitiet. Thomas Bigum, ekspert i sociale medier. Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab. Kenneth Veland Halberg, lektor i neuroendocrionologi og fysiologi ved Københavns Universitet. Else Marie Tollbøll, violinist i Aalborg og iniativtager til Alsang.
Fyns Politi fik Twitterfingrene i maskinen i weekenden. Vi spørger kommunikationsdirektøren i Rigspolitiet, Anders Frandsen, og ekspert i sociale medier, Thomas Bigum, om ...
Ædru alkoholiker giver en anmeldelse af filmen DRUK. 90 procent af landets skoler er bygget, før der kom krav om ventilation, og studier viser, at dårligt indeklima giver et fald i præstationsevnen, der svarer til at miste et helt års skolegang gennem skoletiden! Det er i dag, unge håbefulde journalistaspiranter forsøger at komme ind på journalisthøjskolen. Medvirkende: Torben Balle Petersen, terapeut og ædru alkoholiker. Per Heiselberg, professor ved Aalborg Universitet og klimarådets ekspert på bygningsområdet. Henrik Berggren, uddannelseschef for journalistuddannelserne på Danmarks Medie og Journalisthøjskole.
Ædru alkoholiker giver en anmeldelse af filmen DRUK. 90 procent af landets skoler er bygget, før der kom krav om ventilation, og studier viser, ...
Folketinget har besluttet at gøre de Nationale Tests obligatoriske, så man kan som forældre ikke nægte at lade sine børn deltage, men det har mor til to, Christine Gliese gjort. Du kender måske det her eksempel. Du venter en pakke, som så mange andre i den her coronatid, og en dag så dukker der en mail op i din indbakke, hvor der står, at din pakke er kommet. Du skal bare lige klikke på linket og betale de 12 kr., det koster at få udleveret pakken. Hvis du gør det, så er du fanget i nettet hos en hacker. IT-kriminalitet er et stigende problem. I går kom en af de store spillere på bilmarkedet med en ret opsigtsvækkende ny bil. Det er Mercedes Benz, der har præsenteret deres EQS, som er den første 100 procent elektriske sedan fra deres side. Til slut i udsendelsen fejrer vi dronningens fødselsdag. Medvirkende: Chrstine Gliese, mor til to. Jacob Herbst, teknisk chef ved Dubex. Mikkel Thomsager, chefredaktør på Bilmagasinet.
Folketinget har besluttet at gøre de Nationale Tests obligatoriske, så man kan som forældre ikke nægte at lade sine børn deltage, ...
I en tid med klimaforandringer er det nærliggende at finde på klimavenlige, bæredygtige løsninger på diverse problemer. En af de nye løsninger er klimavenlig asfalt, og det hører vi mere om i dag. Kan man måle vindermentalitet? Og kan man overføre vinderkultur fra elitesport til et kontor? Begge steder - ligesom i alle mulige andre sammenhænge i livet - indgår individer jo i et kollektiv; i et team, hvor der er både stjerner og vandbærere. I et treårigt Ph.d.-projekt bliver det undersøgt, hvad i alverden de to - på overfladen - vidt forskellige parter kan lære af hinanden. Du har måske hørt om vandreruten "Caminoen" i Spanien. I Danmark er Hærvejen en af de helt store vandreruter, og i et nyt projekt går 15 danske kommuner sammen om at få Hærvejen op i international særklasse. Vi taler med borgmesteren fra en af kommunerne om, hvad det vil sige. Føler du dig tryg, når du går på gaden? I december blev der indgået et nyt politiforlig, hvor det blev besluttet, at der skal oprettes 20 nye nærpolitistationer. Allerede inden forliget blev indgået, udtrykte 11 ud af 12 politiformænd, at de var skeptiske i forhold til effekten af nærpolitistationer. De mente dengang, at pengene kunne bruges bedre andre steder. Medvirkende: Christian Axelsen, projektleder hos Vejdirektoratet, Kasper Pape Helligsøe, Ph.d.-studerende i antropologi ved Aarhus Universitet, Per Bach Laursen, borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Lars Jensen, formand i Nordsjællands Politiforening.
I en tid med klimaforandringer er det nærliggende at finde på klimavenlige, bæredygtige løsninger på diverse problemer. En af de nye lø...
Hvordan er din seksuelle sundhed? Synes du, det er svært at tale om? I Odense åbner de nu dørene til en klinik for seksuel sundhed under ordlyden: "Her kan man tale om alt." Klinikken er etableret i et samarbejde mellem Odense Kommune, Region Syddanmark og AIDS-fondet og henvender sig til unge under 30 år bosat i Odense kommune. Her kan de unge komme anonymt og få rådgivning om sex, krop og køn. I virvaret af vurderinger fra virologer, epidemiologer og læger er der én ting, som er sikkert med corona: intet er sikkert. I dag har vi derfor valgt at kigge på noget, der står mere fast; nemlig tal. Vi har derfor allieret os med chefanalytikeren for Danske Bank for at kigge på nogle coronarelaterede tal i forhold til vaccineplanen. I løbet af det seneste år er flere danskere begyndt at bruge mere tid i naturen. Tendensen kan mærkes hos Det Danske Spejderkorps, hvor en mangeårig medlemsfremgang fortsætter trods coronanedlukning. Men hvad er en spejder anno 2021, og står Det Danske Spejderkorps stadig for at være beredt og hjælpe andre mennesker? Børns Vilkår har samlet 13,6 millioner kr. ind ved landsindsamlingen d. 21. marts i år. Det indsamlede beløb er 60 procent højere end ved sidste års landsindsamling, hvor der kom 8,5 millioner kr. i kassen. Vi taler med direktøren for Børns Vilkår om succesen. Medvirkende: Susanne Crawley Larsen, Børn- og ungerådmand i Odense Kommune, Lotte Kehlet, national chef i AIDS-fondet, Mikael Olai Milhøj, chefanalytiker i Danske Bank, Morten Gade, generalsekretær i Det Danske Spejderkorps, Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.
Hvordan er din seksuelle sundhed? Synes du, det er svært at tale om? I Odense åbner de nu dørene til en klinik ...
En kvindelig fodbolddommer er blevet skubbet og kaldt for "møgluder". Det er langt fra en enlig svale, at de danske frivillige fodbolddommere får en hård verbal medfart, når de fløjter ungdoms- og seriekampe op. Men hvor stort et problem er det? Havørne dratter om på stribe på Tåsinge syd for Svendborg. Fire er der blevet fundet på kort tid, og ornitologer råber vagt i gevær. Det er ikke første gang, men hvorfor er det her et vedvarende problem? Medvirkende: Tore Østergaard og Kim Skelmose.
Der bliver allerede meldt om trængsel på sommerhusbookingerne til næste års sommerferie, lyder det fra sommerhusudlejere. Hos Fanø, der i år har talt om pres på øen med alle turisterne, kan man derfor potentielt se frem til endnu en sommer i vælten. Hvad siger de til udsigterne? I den store film Tenet, der efterhånden har huseret i en måneds tid på de danske lærreder, er et centralt tema tidsrejser. Men hvor realistisk er behandlingen af de her tidsrejser? Vi spørger en astrofysiker. Medvirkende: Christian Lorenzen og Peter Laursen.
Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse.
Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold, radio, podcasts og om os.
Derfor inviterer vi dig med i panelet, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio og podcasts skal lyde.
Du kan læse hvordan vi behandler dine oplysninger her.
Vil du let dele en af vores podcasts med andre, er her en række forskellige muligheder. Du kan gøre det via facebook og twitter. Du kan kopiere linket og sende det direkte. Og endelig kan du embedde podcasten på din egen hjemmeside.