MORGENMENNESKE
Hvad kan de store nyhedshistorier og aktuelle begivenheder fortælle om os som mennesker? Den menneskelige adfærd er i fokus fra morgenstunden på Radio4. Stå op med Tony Evald Clausen og lær dig selv og dine medmennesker bedre at kende.
Seneste Udsendelser
Vi har en tendens til at sige, at det var en anden tid. Chefer udsatte ansatte for uønskede berøringer og tilnærmelser, kostskoleelever begik overgreb på hinanden og grønlandske piger og kvinder fik opsat spiral uden samtykke. Var det reelt en anden tid, eller er det bare en god undskyldning? Og kan vi dømme fortiden på nutidens præmisser? Jesper Ryberg, professor i etik og retsfilosofi ved Roskilde Universitet, svarer på spørgsmål om vores forhold til tiden og historien. Vært: Tony Evald Clausen.
Vi har en tendens til at sige, at det var en anden tid. Chefer udsatte ansatte for uønskede berøringer og tilnærmelser, kostskoleelever ...
Vi burde aldrig have ladet det komme så vidt. Behandlingen af grønlandske børn og unge kvinder, psykisk og fysisk vold på privatskoler, miljøsvineriet og MeToo. Under ét hedder det destruktiv adfærd. Og det vi skulle have gjort tidligere var at tage ansvar. Hvad er det med ansvar, der gør det så svært at tage? Sasja Emilie Stopa, postdoc ved Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet, svarer på spørgsmål om mit, dit og vores ansvar. Vært: Tony Evald Clausen.
Mit, dit og vores ansvar
Vi burde aldrig have ladet det komme så vidt. Behandlingen af grønlandske børn og unge kvinder, psykisk og fysisk vold på privatskoler, miljø...
Tale er sølv, tavshed er guld. Mette Frederiksen er pressens minister, men hun stiller umiddelbart hellere spørgsmål i sin egen podcast, end hun svarer på kritiske spørgsmål fra journalister. Hvad er egentlig bedst i en mediestrategisk forstand - guld eller sølv? Og har man egentlig krav på et svar, bare fordi man stiller et spørgsmål? Mads Kæmsgaard Eberholst, journalist, medieforsker, debattør og PhD-fellow på Roskilde Universitet, svarer på spørgsmål om at svare på spørgsmål. Vært: Tony Evald Clausen.
Tale er sølv, tavshed er guld. Mette Frederiksen er pressens minister, men hun stiller umiddelbart hellere spørgsmål i sin egen podcast, end ...
Skik følge eller land fly, lyder et gammelt ordsprog. Tilpas dig de eksisterende skikke og traditioner eller find et andet sted at være. Nogle kunne klare Herlufsholms skikke og traditioner, andre kunne ikke. Nogle russiske borgere havde det så svært med deres regerings politik, at de forlod deres fædreland, mens andre blev tilbage. Morgenmenneske undersøger menneskers forhold til skikke og traditioner. Hvorfor følger vi dem? Og hvad kan vi bruge dem til i 2022? Anders Fogh Jensen, filosof, foredragsholder og forfatter, svarer på spørgsmål om skikke og traditioner. Vært: Tony Evald Clausen.
Skik følge eller land fly
Skik følge eller land fly, lyder et gammelt ordsprog. Tilpas dig de eksisterende skikke og traditioner eller find et andet sted at være. ...
Vi mennesker danner øjensynligt altid et hierarki, så snart der er mere end to af os til stede. Det ser vi både i vennegrupperne, på arbejdspladserne, i folketingspartierne og på kostskolerne. Hvorfor danner vi mennesker hierarkier? Hvad gør de godt for? Og hvorfor finder dem nederst i hierarkiet sig overhovedet i at være nederst? Henrik Høgh-Olesen, professor i social- og personlighedspsykologi ved Aarhus Universitet, svarer på spørgsmål om hierarkier og hakkeordener. Vært: Tony Evald Clausen.
Hierarkier og hakkeordener
Vi mennesker danner øjensynligt altid et hierarki, så snart der er mere end to af os til stede. Det ser vi både i ...
Du skal nyde din ungdom, siger de voksne til de nyligt udklækkede studenter. Du behøver ingen stor klar plan allerede. Men noget tyder på, at de unge har lagt karriereplaner allerede. De er optaget af at få gode karakterer, at spilde mindst mulig tid og at lykkedes. Hvorfor forholder det sig sådan i dagens Danmark? Er målrettethed godt eller dårligt for unge mennesker? Og hvorfor vil de ældre generationer altid gerne pådutte unge mennesker deres egne værdier? Stig ”CS” Nielsen, musiker, sangskriver og foredragsholder, svarer på spørgsmål om ungdommens dom. Vært: Tony Evald Clausen.
De smukke unge mennesker
Du skal nyde din ungdom, siger de voksne til de nyligt udklækkede studenter. Du behøver ingen stor klar plan allerede. Men noget tyder ...
Populære ord og vendinger bliver brugt som et instrument, som et skjold og ofte bare fordi, at det er på mode at sige det. Morgenmenneske tager på en agil rejse ind i de ord, vi elsker at hade i 2022. Hvad gør et ord irriterende? Hvorfor er der så mange følelser omkring bestemte ord og vendinger? Og hvordan kommer et ord på mode? Mette Højen, erhvervsretoriker og foredragsholder, spiller os gode og svarer på spørgsmål om ord og vendinger, vi elsker at hade. Vært: Tony Evald Clausen.
Jeg hader, når du siger…
Populære ord og vendinger bliver brugt som et instrument, som et skjold og ofte bare fordi, at det er på mode at sige det. ...
Først var abort forbudt flere steder i USA, så blev aborten fri og nu har USA’s højesteret så omstødt afgørelsen af "Roe vs. Wade" fra 1973, og dermed fjernet retten til abort igen. Hvordan reagerer vi mennesker, når noget der er lovligt pludselig bliver forbudt? Og er det forbudte mere fristende, alene fordi det er forbudt? Søren Hein Rasmussen, historiker, forfatter og foredragsholder, svarer på spørgsmål om det forbudte, det frie og det fristende. Vært: Tony Evald Clausen.
Først var abort forbudt flere steder i USA, så blev aborten fri og nu har USA’s højesteret så omstødt afgørelsen ...
Vi bruger stort set alle sammen de sociale medier. Og mange af os er til stede på mindst ét af dem hver eneste dag. Men hvordan forholder vi os til at vores ytringsfrihed begrænses på de sociale medier? Og er det egentlig de store private virksomheder bag medierne eller andre brugere der udgør den største trussel for vores ytringsfrihed? Christian Mogensen, specialkonsulent hos Center for Digital Pædagogik, svarer på spørgsmål om ytringsfrihed på sociale medier. Vært: Tony Evald Clausen.
Vi bruger stort set alle sammen de sociale medier. Og mange af os er til stede på mindst ét af dem hver eneste dag. ...
Hvordan var det nu, at jeg levede under Corona-nedlukningen? Hvor lagde jeg mine nøgler? Og hvem var det nu, der foreslog at slå alle mink ned? Noget der foregik i går kan være utroligt svært at huske, mens andet står lysende klart, selvom det skete for årtier siden. Hvordan virker hukommelsen? Og kan vi stole på den? Dorthe Berntsen, professor ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet og centerleder for CON AMORE - Center for Selvbiografisk Hukommelsesforskning, svarer på spørgsmål om hukommelsen. Vært: Tony Evald Clausen.
Glemmer du, så husker jeg… eller gør jeg?!
Hvordan var det nu, at jeg levede under Corona-nedlukningen? Hvor lagde jeg mine nøgler? Og hvem var det nu, der foreslog at slå alle ...
Morgenmenneske kigger tilbage på 2020. I en programrække på syv udsendelser undersøger vært Tony Evald Clausen, hvad de store nyhedshistorier fra årets løb kan lære os om mennesker, adfærd, psykologi, verden og os selv. I denne udgave af Morgenmenneske undersøger vi, hvad der skaber tillid – og ikke mindst mistillid. Har vi tillid til, at Covid-19 er mere end bare en influenza? Kan vi stole på regeringen? Kan vi stole på en vaccine? Kan vi stole på valgresultatet i USA? Og kan vi overhovedet stole på hinanden? Medvirkende: Sasja Emilie Stopa, videnskabelig assistent ved Center for Grundtvigforskning, Aarhus Universitet. Morten Frederiksen, lektor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet.