RING TIL RADIO4
I ’Ring til Radio4’ diskuterer vi hverdagens aktuelle emner – både de store og de små. Og du kan være med. Vi taler hver dag med lyttere fra hele landet - og med viden og argumenter bliver vi klogere på alt lige fra kødfrie dage og kønsroller til politiske løftebrud og aktiv dødshjælp.
Vær med, når ’Ring til Radio4’ udfordrer dine synspunkter og giver dig nuancerne, der både kan få dig til at stå stærkere på din mening, måske ændre den eller gøre dig helt uenig. Alle hverdage fra kl. 9-11.
Værter: Signe RIbergård Rasmussen og Sylvester Guldberg Røn
Seneste Udsendelser
Ring til Radio4 i en særlig udgave med gæst Selma Voldtofte Rian Vi kigger på sundhed – herunder vægt, organdonation og omsorg af ældre - med klip fra tidligere debatter fra Ring til Radio4.
Ring til Radio4 - Helligdagsudgaven
Ring til Radio4 i en særlig udgave med gæst Selma Voldtofte Rian Vi kigger på sundhed – herunder vægt, organdonation og omsorg ...
Prisen for et armbånd på en af sommerens musikfestivaler er steget, så der nu skal lægges mange tusinde kroner for et par dage i telt med en diæt af dåsetun og lunkne øl. Er det blevet for dyrt eller er det bare prisen for mange koncerter med de rigtige kunstnere? Vi debatterer også om det er i orden at online tøjvirksomheden Boozt blokerer kunder, der sender for meget tøj retur og om unge under 18 skal fritages for at betale skat. Medvirkende: Esben Marcher (Direktør for Dansk Live) Esben Danielsen (Direktør i Kulturens Analyseinstitut) Ask Kirkeskov Riis (Kommunikationsdirektør i Boozt) Katja Moikjær (Journalist og blogger) Lucas Zukunft (Forretningsudvalgsmedlem i SF Ungdom) Anders Kronborg (Skatteordfører for Socialdemokratiet)
Er festivalerne blevet så dyre, at de kun er for de få?
Prisen for et armbånd på en af sommerens musikfestivaler er steget, så der nu skal lægges mange tusinde kroner for et par dage ...
Forleden lagde superligaklubben FCK en video på de sociale medier, hvor spillerne fejrer en sejr med et kampråb, der slutter, med at de råber "store patter". Er det sexistisk og et dårligt signal at store idoler råber det, eller er det under bagatelgrænsen og noget, der altid har hørt til i omklædningsrums-hørmen? Vi kommer også forbi Netflix, og at streamingtjenesten vil sætte en stopper for at vi dele abonnementer på kryds og tværs mellem venner og familiemedlemmer, og endelig diskuterer vi, om det vil få flere børn til at læse, hvis vi dropper kulturkanonen, der er fyldt med forfattere, der kan være svære at gå til for børn anno 2023.
Er det i orden, at fodboldens rollemodeller og idoler råber ting som "store patter"?
Forleden lagde superligaklubben FCK en video på de sociale medier, hvor spillerne fejrer en sejr med et kampråb, der slutter, med at de rå...
På bare fem år er syv børn endt i fuld narkose, fordi de skulle have opereret kirsebærsten ud af næsen. Børneinstitutionen, hvor træet står, vil gerne fælde træet, for at beskytte børnene, men det må de ikke, fordi Frederiksberg Kommune har fredet gamle træer. De har til gengæld tilbudt en fejeløsning. Men er det nok, eller skal institutionen have lov til at fælde træet? Den debat tager vi i dagens program, hvor vi også diskutere, om det er problematisk at supermarkeder deler gratis øl ud til studenter, og om vi skal bruge flere penge på rumfart i Danmark? Medvirkende: John Leif Jørgensen (Professor på DTU Space) Ida Borup Klitgaard (Bestyrelsesformand i 'Idrætsbørnehuset') Freja Fokdal (Medlem af Miljø- og Trafikudvalget i Frederiksberg Kommune for Radikale Venstre) Thyge Enevoldsen (Medlem af Miljø- og Trafikudvalget i Frederiksberg Kommune for Enhedslisten) Martin Bech (Byrådsmedlem for Liberal Alliance i Brønderslev Kommune) Malene Winther Plas (Formand for Alkoholreklamenævnet)
Bør vi fælde et fredet kirsebærtræ, fordi små børn putter kirsebærstenene i næsen?
På bare fem år er syv børn endt i fuld narkose, fordi de skulle have opereret kirsebærsten ud af næsen. Bø...
Alternativet vil sikre fri og gratis adgang til drikkevand i det offentlige rum. Og det gælder også vand fra hanen, når folk bestiller det på restauranter. Det vil både hjælpe på vores folkesundhed, og så vil det nedbringe forbruget af plastikflasker, lyder det. Men bør politikerne blande sig i, hvad restauranter tager penge for? Det diskuterer vi i dagens program, hvor vi også runder en debat om, hvorvidt vi har tillid til en minister og potentielt kommende statsminister, der har været langtidssygemeldt med stress. Og så skal vi også tale om larm og støj fra udeservering. For hvem skal egentlig tage hensyn til hvem i byrummet? Medvirkende: Claus Roed (Indehaver af Roeds Brasserie i Nyborg) Sascha Faxe (Erhvervsordfører for Alternativet) Klaus Riskær Pedersen (Erhvervsmand og tidl. partistifter) Bo Netterstrøm (Tidligere overlæge og stressforsker) Lise Brink Andersen (Formand for beboerforening) Louise Theilade Thomsen (Medlem af Københavns Borgerrepræsentation)
Skal vi have ret til gratis vand på restauranter?
Alternativet vil sikre fri og gratis adgang til drikkevand i det offentlige rum. Og det gælder også vand fra hanen, når folk bestiller ...
Musikfestivallen 'Smukfest' opfodrer anmelderne til at lade være med at kommentere på artisternes alder, seksualitet, køn og udseende. Men bør en festival overhovedet blande sig i, hvad anmelderne skriver? Eller skal anmelderne have lov til at skrive, som de vil? Den debat tager vi med lytterne i dagens program, hvor vi også diskuterer, om vi har brug for en kommission, der skal arbejde for minoritetskvinders rettigheder, og om vi bør opkalde en vej efter Muhammed-tegneren Kurt Westergaard? Medvirkende: Lise Egholm (Medl. af Kommissionen for den glemte kvindekamp) Jakob Søgaard (Byrådsmedlem for Danmarksdemokraterne i Aarhus Kommune) Svend Nikolaisen (Beboer på Grøndalsvej) Søren Eskildsen (Talsperson for Smukfest) Jakob Steen Olsen (Teateranmelder på Berlingske)
Er det i orden, at festivalerne blander sig i, hvad anmelderne skriver?
Musikfestivallen 'Smukfest' opfodrer anmelderne til at lade være med at kommentere på artisternes alder, seksualitet, køn og udseende. Men bør en festival ...
Det er snart sommer og de første bare overkroppe er begyndt at melde sin i ankomst i bybilledet. Men er det egentlig upassende, når mænd går rundt med bar brystkasse og bar mave på restauranter, i supermarkedet og på gaden? Den debat tager vi med lytterne i dagen program, hvor vi også diskuterer grænserne for abort, og hvem der har ansvaret for en bæredygtig festival. Medvirkende: Peder Hvelplund (Sundhedsordfører for Enhedslisten) Susie Jessen (Politisk ordfører i Danmarksdemokraterne) Peter Caspersen (Bæredygtighedsleder for Jelling Musikfestival) Kristian Lindberg (Journalist på Berlingske) Kristoffer Dahy Ernst (Chefredaktør på Euroman)
Er det upassende, når mænd går rundt i bar overkrop?
Det er snart sommer og de første bare overkroppe er begyndt at melde sin i ankomst i bybilledet. Men er det egentlig upassende, nå...
Ring til Radio4 i en særlig udgave med gæst Helena Olsen, der er samfundsdebattør og en del af Kræftens Bekæmpelses ungeråd, der har fokus på forebyggelse og sundhed. Vi kigger på rygning - med klip fra tidligere debatter fra Ring til Radio4.
Ring til Radio4 - Helligdagsudgaven Rygning
Ring til Radio4 i en særlig udgave med gæst Helena Olsen, der er samfundsdebattør og en del af Kræftens Bekæmpelses ...
Det er sidste skoledag for 9. klasserne, og traditionen tro vil der blive kastet karameller ud på landets skoler. Men tidligere har de store elever blandt andet frosset karamellerne og puttet metal, hvidløg og chili i. Er det acceptabelt drilleri, eller bør skolerne helt droppe karamelkast for at skåne de mindre elever? Den debat tager vi i dagens program, hvor vi også diskuterer, om vi burde få en nationaldag i Danmark, og om det er i orden, at politikere kritiserer forskere i den offentlige debat? Medvirkende: Marie Holt Hermansen (Formand i Danske Skoleelever Mikkel Bjørn Sørensen (Kultur- og kirkeordfører for Dansk Folkeparti) Peter Yding Brunbech (Historiker) Anton Autzen (Lektor ved DTU) Rasmus Stoklund (Forskningsordfører for Socialdemokratiet)
Skal vi droppe karamelkast på sidste skoledag?
Det er sidste skoledag for 9. klasserne, og traditionen tro vil der blive kastet karameller ud på landets skoler. Men tidligere har de store elever blandt ...
I sidste uge valgte det grønlandske folketingsmedlem, Aki-Matilda Høegh-Dam, at holde en tale på grønlandsk fra talerstolen i Folketinget. Og det var ikke noget, der huede Karsten Hønge fra SF, der kalder det et mediestunt. Vi tager debatten om, hvorvidt det egentlig er i orden at tage ordet på grønlandsk og færøsk, og om vi skal bruge ressourcer på tolke? Og så debatterer vi også, om vi skal indføre et trawlingforbud for at redde havbunden, og om vi mangler pli og dannelse, når vi går på fortovet? Medvirkende: Aki-Matilda Høegh-Dam (Folketingsmedlem for Siumut) Karsten Hønge (Folketingsmedlem for SF) Christian Olesen (Journalist på Aarhus Stiftstidende) Jens Peder Jeppesen (Akvariechef hos Øresundsakvariet og biolog) Svend-Erik Andersen (Formand for Danmarks Fiskeriforening)
Skal man have lov til at tale grønlandsk i Folketinget?
I sidste uge valgte det grønlandske folketingsmedlem, Aki-Matilda Høegh-Dam, at holde en tale på grønlandsk fra talerstolen i Folketinget. Og det var ...
450.000 familier har en hund og de hunde, de skal luftes. Tit. Og skal vovse så i snor eller gå frit? Det har vi en hundelov, der er med til at bestemme. Hunde skal være i snor, når de er med i skoven, naturen og om sommeren på stranden. Men når vi er i byen, så giver hundeloven faktisk mulighed for, at man kan lufte hunden uden snor. Hvis altså man kan styre den. Men kan man altid det? Og er det derfor ok at lufte den uden snor på? Det debatterer vi i dagens omgang Ring til Radio4 med Linda Lund fra Danmarks Civile Hundeførerforening og Merethe Børgart Olesen, der er hundeadfærdsinstruktør.
Råber du, hvis der er nogen, der ikke lige overholder reglerne for sammenflet eller højrevigepligt? Eller giver du fingeren til cyklister som ikke giver de rigtige signaler med hænderne? I en undersøgelse lavet af Rådet for Sikker Trafik fortæller 3 ud af ti danskere, at de indenfor et år har fået fingeren af en anden trafikant. Og undersøgelsen melder også om trusler, dyt og dårlig opførsel. Derfor foreslår ministeren, at god køreskik og håndtering af pressede situationer nu skal på skemaet, når vi tager kørerkort - vi skal undervises i at undgå at blive vrede i trafikken. Giver det mening? Dagens debat i Ring til Radio4. Medvirkende: Dennis Lange, chefkonsulent i bilisternes interesseorganisationen FDM. Marianne Heimdal, Næstformand, Dansk Kørelærer-Union
Fra -3 til 12 - sådan er mange af os blevet bedømt i skole og på uddannelser. Det har de seneste år skabt et karakterræs for at få plads på drømmeuddannelsen. Og mens karaktererne er røget i vejret er trivslen for mange gået den anden vej. Så er det overhovedet nødvendigt med karakterer eller kunne vi lige så godt afskaffe dem helt? Medvirkende: Victoria Velásquez, folketingsmedlem og uddannelsesordfører for Enhedslisten & Niels Egelund, professor emeritus i specialpædagogik fra Dansk Institut for Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet.
Regeringen vil have de store streamingtjenester, som Netflix, TV2-Play og HBO, til at betale seks procent af deres indtjening i Danmark - de penge skal i puljer, som støtte til dansk indhold. Er det en god idé? Eller burde det bare forblive, som det er nu? For betyder det overhovedet noget for dig, om der er dansk indhold? Medvirkende: Jørgen Ramskov, direktør Producentforeningen & Claus Bülow Christensen, selvstændig medieanalytiker og stifter af Copenhagen FutureTV.
Det kan være svært at få vores unger ud af sengen og i skole om morgenen. Det kan være du selv kæmper hver morgen for at få dine børn afsted. Flere skoler vælger nu at rykke mødetiden, så de i stedet skal møde klokken 9 i stedet for klokken 8. Medvirkende: Jan Ovesen, læge og søvnforsker ved Søvneksperten & Camilla Kring, ph.d. i balancen mellem arbejdsliv og privatliv.
Den kommende folkeafstemning har fået debatten til at blusse op igen: bør vi fremover rykke de danske valg over på nettet og stemme digitalt? På den ene side, er der en masse sikkerhed, der skal være styr på - som kan stå i vejen. På den anden side, kan det måske gøre det nemmere for flere at få stemt, hvis de kan gøre det hjemmefra. Medvirkende: Carsten Schürmann, professor ved Center for informationssikkerhed og tillid på IT-universitetet i København, og Hanne Andersen, formand i Frederikshavn Ældreråd
Flere hjemmesider popper frem, hvor man kan vurdere og anmelde daginstitutioner - som vi kender det fra restauranter, hoteller og ferier. Men er det en god idé, fordi det giver forældre et bedre grundlag at stå på? Eller en dårlig idé, fordi der er alt for meget smag og behag, til at man kan anmelde menneskelig service på den måde? Medvirkende: Mette Topholm, stifter af hjemmesiden voressmaa.dk, og Signe Nielsen, formand for FOLA - forældrenes landsorganisation
Et sammendrag af klip fra Ring til Radio4 fra uge 20.
Flere børn bliver kørt i skole end for bare 10 år siden. Transportministeren peger fingre af forældrene og siger, at det er en skidt tendens og en misforstået omsorg. Men er det det? Eller er det fint, fordi der kan være gode grunde til at forældre kører deres børn? Medvirkende: Rasmus Edelberg, formand for organisationen Skole og Forældre, og Jens Peter Hansen, landsformand i Cyklistforbundet
I Spanien foreslår regeringen, at man indfører statsbetalte sygedage til kvinder med voldsomme menstruationssmerter. Formålet er at gavne ligestillingen - men ville forslaget egentlig gøre det? Og er det noget, vi skal kigge til i Danmark? Medvirkende: Sikandar Siddique, politisk leder for Frie Grønne, og Karen Dich, forfatter, debattør og redaktør på mediet A4 Ligestilling
Når man er folkevalgt og politiker, så kan det være svært at trække en grænse mellem privatperson og offentlig identitet - og det får nogen til helt at fravælge f.eks. byture. Men er det fint, hvis vores politikere også tager på værtshus? Eller er der et særligt ansvar man skal være voksent, når man tager et offentligt embede på sig, også når man har fri? Medvirkende: Sander Andreas Schwartz, lektor ved institut for kommunikation og humanistisk videnskab på Roskilde Universitet, og Christina K Hansen, borgmester (S) i Holbæk Kommune
Vi er midt i højsæsonen for børne-billeder på sociale medier - fra konfirmationer, ferier og sommerfester. Der ligger i snit mere end 1000 billeder af børn på nettet. Men er det egentlig en god idé, at dele billeder af sine børn? Eller burde man hellere lade være? Medvirkende: Maja Sonne Damkjær, medieforsker på Aarhus Universitet med ekspertise i sharenting, og Sanne Lind, børnefaglig konsulent hos organisationen Børns Vilkår.
Valgkampen frem mod folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet er i fuld gang. Mange er stadigvæk i tvivl om, de skal stemme 'ja' eller 'nej' den 1. juni. Forsvarsforbeholdet betyder, at Danmark ikke deltager i de dele af EU’s udenrigs- og sikkerhedspolitik, som påvirker forsvarsområdet. Derfor spørger vi i dag, hvad du håber afstemningen ender med. Medvirkende: Marlene Wind, Professor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og Rasmus Brun Pedersen, Lektor i international politik på Aarhus BSS.
For at blive konfirmeret skal man være medlem af Folkekirken og dermed også være døbt. Og det er der et stigende antal 13-15 årige, der bliver. Altså unge mennesker, der ikke er døbt som børn, men som aktivt tilvælger både dåben og konfirmationen i teenageårene. Det viser tal fra Folkekirkens Uddannelses- og videnscenter. Men der er stor forskel på, hvorfor man vælger at blive konfirmeret. For mange handler det også om traditioner og familiens meninger. Derfor spørger vi i dag sammen med Suzette Schurmann Munksgaard og Anders Stjernholm, om det er godt, at de unge tager aktiv stilling selv? Eller om det er et udtryk for, at der er for meget samfundspres på, at konfirmation er det rigtige valg?
Det er Eurovision-uge, hvor 40 forskellige lande dyster om at vinde den europæiske sangkonkurrence. Danmark røg ud før finalen, og det har affødt kritik af strategien. Men bør vi gøre mere, for at målrette vores sange til den europæiske scene? Eller er det fint, at Melodi Grand Prix er noget dansk, som skal markere dansk musik først og fremmest? Medvirkende: Erik Struve Hansen, programansvarlig i DR for Eurovision og Dansk Melodi Grand Prix, og Thomas Stengaard, sangskriver.
Regeringen har nedsat en arbejdsgruppe, som skal kigge på reglerne for brug af rugemødre i Danmark. I dag er det lovligt, hvis man selv kender en surrogat - og hvis man tager til udlandet og bliver insemineret. Men skal vi gøre det muligt at betale nogen for at bære ens barn, med hjælp i det danske sundhedsvæsen? Eller er det for unaturligt og skadeligt for barnet? Medvirkende: Søren Juliussen, som selv har en datter født af en rugemor - og som har stillet flere borgerforslag på det her område, og Christian Holst Vigilius, landsformand for Konservativ Ungdom.
Et nyt borgerforslag foreslår, at vi laver tatoveringsloven fra 1966 om. I dag er det nemlig ulovligt at få tatoveringer i ansigtet eller på halsen eller hænderne. Men er det en forældet lov, hvor vi bør give selvbestemmelsen tilbage til danskerne? Eller er det godt, at samfundet holder hånden over folk - når det kan have konsekvenser for f.eks. arbejdsliv, hvis man har synlige tatoveringer? Medvirkende: Jakob Holst Rasmussen, borgerforslagsstiller, og Per Larsen, sundhedsordfører for Konservative Folkeparti.
Nogen lande i verden har stemmepligt - og straffer blandt andet borgere med bøder, hvis ikke de møder op ved stemmeurnerne til et valg. I Danmark har vi allerede en høj stemmeprocent, men burde vi indføre stemmepligt, så valgdeltagelsen bliver endnu højere? Eller er det for diktatorisk, at gå den vej? Medvirkende: Jens Damgaard Thaysen, adjunkt i anvendt filosofi ved Aalborg Universitet, og Jacob Torfing, professor i politik og offentlig administration ved Roskilde Universitet.
Flere supermarkedskæder eksperimenterer med ubemandede butikker, og nu er convience-kæden 7eleven også hoppet med på bølgen. Men er det en trist fremtid, hvor der ingen medarbejder er bag kassen? Eller har vi reelt ikke brug for den personlige betjening, når vi kan klare det selv med teknologi? Medvirkende: Mette Høgh, sektorformand for handel i fagforeningen HK, og Jesper Østergaard, administrerende direktør i 7eleven Danmark
Danmark er det eneste land i EU, hvor man kan donere sæd anonymt - uden at donorbarnet nogensinde kan opsøge en. Fordelen er, at det giver flere donorer, men ulemperne kan være, at børn efterlades uden muligheden for at opsøge deres ophav. Så er tiden løbet fra anonymiteten for sæddonorer? Medvirkende: Bodil Skov, næstformand og stifter i foreningen Donorbørns Vilkår, og Helle Sejersen Myrthue, CEO i sædbanken Cryos.
Der bliver mere plads på de danske kirkegårde, i takt med at flere og flere bliver kremeret. Og det har fået flere kirkegårde til at tænke kreativt og åbne op for en bredere palette af aktiviteter. Men er det godt, hvis der kommer mere og anderledes liv på kirkegårdene? Eller er det respektløst overfor de døde og en spolering af roen, hvis der er leg og løb oveni sorgen? Medvirkende: Elof Westergaard, formand for Foreningen for Kirkegårdskultur og biskop i Ribe Stift, og Pernille Wittrup Gad, kirkegårdsleder for tre kirkegårde og udviklingskonsulent for kirkegårdene i hele Søndre Provsti i Århus.
Odense Zoo dissekerede i weekenden hunløven Zola foran publikum - og det satte ild i kommentarfelter på nettet. For er det egentlig i orden, at skære i et dødt dyr som underholdning? Og er det i virkeligheden god læring, at se hvordan eksotiske dyr ser ud på indersiden? Medvirkende: Bengt Holst, formand for Det Dyreetiske Råd samt tidligere videnskabelig direktør i Københavns Zoo, og Bjarne Klausen, direktør i Odense Zoo og zoolog
Sæson 2 af Den Store Junior Bagedyst rullede over skærmen i weekenden - med deltagere mellem 12 og 16 år. Det er blot ét af mange programmer herhjemme, hvor børn helt ned til 8 år deltager i konkurrencer på TV. Men er det fint, at de også kan få lov at udfolde sig der? Eller er det forkert at børn skal eksponeres - og tabe - i primetime på skærmen? Medvirkende: Ulla Dyrløv, psykolog - som har været tilknyttet flere TV-programmer for børn