VERDEN KALDER
Verden er fuld af krig og konflikt, mennesker og magt. Verden er fuld af spørgsmål, der kalder på svar. Vi stiller ét afgørende spørgsmål om verden og giver dig svar.
Vært: Stine Kromann Dragsted.
Seneste Udsendelser
Det var en historisk melding, da USA og Tyskland onsdag i denne uge gik ud og lovede moderne kampvogne til Ukraine. I næsten et år har det været betragtet som en af Vestens røde linjer - et skridt som vi ikke var klar til at tage - af frygt for hvordan Rusland ville reagere. Så hvad siger Rusland, nu hvor det sker? Og hvad er Putins mulige modtræk? Medvirkende: Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier. Valentyna Shapovalova, ph.d. ved Københavns Universitet med speciale i russiske medier og propaganda.
Vi sender kampvogne: Hvad gør Putin?
Det var en historisk melding, da USA og Tyskland onsdag i denne uge gik ud og lovede moderne kampvogne til Ukraine. I næsten et ...
En brændende koran har fået den tyrkiske præsident Erdogan til at sige, at svenskerne ikke skal regne med at blive medlem af forsvarsalliancen Nato. Er svenskerne blevet statister i en tyrkisk valgkamp, eller mener Erdogan sin trussel alvorligt? Hvad siger en af de potentielle vælgere til Erdogans udmelding? Hvilken rolle får Danmark, hvis Sverige bliver angrebet uden at være medlem af NATO? Medvirkende: Mathias Findalen, historiker og Tyrkiet-ekspert. Emir Degirmenci, sociolog med dansk og tyrkisk statsborgerskab. Kasper Junge Wester, journalist på forsvarsmediet Olfi.
Perspektiv: Hvad betyder en koranafbrænding for Sveriges sikkerhed?
En brændende koran har fået den tyrkiske præsident Erdogan til at sige, at svenskerne ikke skal regne med at blive medlem af ...
Wagner-gruppen er ikke en klub for fans af klassisk musik, men derimod en berygtet gruppe af russiske lejesoldater. De rekrutterer i de russiske fængsler og på Balkan - og fylder krigskassen med profit fra guldminer i Afrika. De har spillet en væsentlig rolle i krigen i Ukraine, men den kontroversielle bagmand deler vandene i toppen af den russiske magtelite. Og spørgsmålet er, om Putin nu har fået nok af sine lejesoldater? Medvirkende: Niklas Rendboe, ekspert i Wagner-gruppen, projektforsker ved forsvarsakademiet. Zlatko Jovanovic, analytiker ved DEO.
Perspektiv: Wagner-gruppen kæmper for Putin i Ukraine – men vil han nu af med dem?
Wagner-gruppen er ikke en klub for fans af klassisk musik, men derimod en berygtet gruppe af russiske lejesoldater. De rekrutterer i de russiske fængsler ...
Israel bliver ofte fremhævet som det demokratiske fyrtårn i Mellemøsten. Men i weekenden gik flere end 100.000 demonstranter på gaden i den israelske by Tel Aviv i protest mod landets nye højreorienterede regering, som de beskylder for at være til fare for demokratiet. I regeringen mener de til gengæld, at det er landets højesteret, der udgør den demokratiske trussel. Vi taler med to israelere, som er enige om, at deres demokrati er under angreb - men er delte i spørgsmålet om, hvem der står bag. Medvirkende: Jotam Confino, journalist med base i Tel Aviv. Sandra Guzelbahar, israelsk demonstrant. Ariel Radzinski, israelsk konservativ vælger.
Hvem truer Israels demokrati – domstolene eller regeringen?
Israel bliver ofte fremhævet som det demokratiske fyrtårn i Mellemøsten. Men i weekenden gik flere end 100.000 demonstranter på gaden i den israelske ...
Den nye svenske regering vil have mere atomkraft, og det kan betyde et comeback til Barsebäck – det for danskerne velkendte værk, der ellers blev lukket tilbage i 2005. Vi spørger en svensk politiker, om hun har tænkt på danskerne, når hun mener, Barsebäck skal genåbnes. Og vi taler med Venstre, som ikke kan se noget problem i idéen. Medvirkende: Mads Anneberg, Europakorrespondent på Radio4. Pia Almström, medlem af byrådet og tidligere borgmester i Kävlinge Kommune. Linea Søgaard-Lidell, energiordfører for Venstre. Kim Olav Thomassen og Peter Møller, indbyggere i Nordhavn.
Perspektiv: Er atomkraftværket Barsebäck på vej tilbage?
Den nye svenske regering vil have mere atomkraft, og det kan betyde et comeback til Barsebäck – det for danskerne velkendte værk, der ...
For franskmændene handler det om selve meningen med livet, når de går på gaden i oprør over præsident Macrons plan om at hæve pensionsalderen fra 62 til 64 år. Tag med ”Verden Kalder” til Frankrig for at få svar på, hvordan franskmændenes syn på livskvalitet, solidaritet og nedslidning smelter sammen i store demonstrationer i de franske gader. Hør også Bjarne Corydons råd til Macron og hvad en ung, fransk demonstrant siger til det. Medvirkende: Tore Keller, Europakorrespondent for Dagbladet Information. Juliette Hazel, demonstrant og studerende i den nordfranske by Lille. Bjarne Corydon, tidligere finansminister for Socialdemokraterne og ansvarshavende chefredaktør på Dagbladet Børsen. Philippe Martinez, fra den franske fagforening CGT.
Protester mod Macron: Er franskmændene forkælede?
For franskmændene handler det om selve meningen med livet, når de går på gaden i oprør over præsident Macrons plan ...
Kufferter fyldt med kolde kontanter, betalte luksusrejser og bankkonti i skattely. Europa-Parlamentet er ramt af en stor korruptionsskandale – og nu har Parlamentets formand fremlagt et bud på, hvordan man kan undgå, at noget lignende sker igen. Men er det nok? Eller kræver det også et kursus i anti-korruption? Det undersøger vi i dagens program, hvor vi også spørger, hvad man egentlig får ud af at bestikke en græsk EU-politiker? Medvirkende: Rikke Albrechtsen, EU-redaktør for Altinget. Christel Schaldemose, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne. Martin Hvidt, lektor ved Center for Mellemøststudier på SDU. Alberte Bové Rud, ph.d. ved Dansk Institut for Internationale Studier.
Perspektiv: Kan EU blive fri for korruption?
Kufferter fyldt med kolde kontanter, betalte luksusrejser og bankkonti i skattely. Europa-Parlamentet er ramt af en stor korruptionsskandale – og nu har Parlamentets formand fremlagt ...
Det ukrainske momentum i krigen er væk, og Rusland vinder terræn i den østlige del af landet. Hvad har ændret sig? Det prøver vi at finde ud af i dagens udsendelse i selskab med Andrey Kazankov, Weekendavisens korrespondent med direkte fra Kyiv, og Carsten Rasmussen, tidligere dansk forsvarsattaché i Rusland. Medvirkende: Carsten Rasmussen, Pensioneret brigadegeneral og tidligere forsvarsattaché i Rusland. Andrey Kazankov, Rusland- og Ukrainekorrespondent for Weekendavisen og russiskfødt.
Hvorfor vinder russerne frem igen?
Det ukrainske momentum i krigen er væk, og Rusland vinder terræn i den østlige del af landet. Hvad har ændret sig? ...
Sundhedsvæsnet er briternes store stolthed – men det befinder sig på sammenbruddets rand. Hver uge dør hundredvis af briter på grund af ventetid på akutmodtagelserne, og både sygeplejersker og ambulancefører strejker på grund af dårlige arbejdsforhold. Vi spørger de danske sygeplejersker, om de har nogen gode råd til deres britiske kolleger. Og taler med den tidligere konservative udenrigsminister Per Stig Møller om, hvad der egentlig er på spil. For handler det i sidste ende hele den britiske samfundsmodel? Og om Storbritannien vil være et europæisk velfærdssamfund – eller en amerikansk minimalstat? Medvirkende: Morten Rønnelund, Storbritannien-kommentator for Radio4. Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd. Per Stig Møller, forhenværende udenrigsminister.
Perspektiv: Hvorfor strejker Storbritannien?
Sundhedsvæsnet er briternes store stolthed – men det befinder sig på sammenbruddets rand. Hver uge dør hundredvis af briter på grund af ventetid ...
I 11 måneder har Vesten haft én afgørende rød linje, når det kommer til militærhjælp til Ukraine: Ingen har villet forsyne landet med moderne kampvogne. Både af frygt for at provokere Putin, men også af mere praktiske årsager. Men nu ser det ud til, at der er et massivt skifte på vej, og at de første vestlige kampvogne på ukrainsk jord snart kan blive en realitet. Frygter vi ikke længere Putins reaktion? Og hvor afgørende et skridt ville det være for krigen? Det spørger vi om i denne udsendelse, hvor du også kan høre, hvorfor Dansk Folkeparti vil sende danske kampvogne til Ukraine – men at det måske slet ikke er realistisk. Medvirkende: Kristian Søby Kristensen, leder af Center for Militære Studier ved Københavns Universitet. Alex Ahrendtsen, forsvarsordfører for Dansk Folkeparti. Eigil Schjønning, pensioneret oberst.
Hvor tæt er vi på at sende kampvogne til Ukraine?
I 11 måneder har Vesten haft én afgørende rød linje, når det kommer til militærhjælp til Ukraine: Ingen har ...
Biden advarer om, at det amerikanske demokrati er på spil ved valget d. 8. november, men selv er præsidenten bemærkelsesværdig fraværende i valgkampen. ’Verden Kalder’ undersøger, om Bidens lave popularitet betyder, at Demokraterne taber magten. Og vi tager til USA for at finde ud af, om stigende priser bekymrer amerikanerne mere end trusler mod demokratiet og kvinders ret til abort. Medvirkende: Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker og cand.mag. i amerikanske studier. Ulrik Bie, økonomisk redaktør på Berlingske og tidligere cheføkonom hos Institute of International Finance i Washington DC. Thomas Rosenstand, selvstændig forretningsmand i Florida og demokratisk vælger. Terry Madonna, senior fellow i statskunstskab ved Millersville University i Pennsylvania.
Trump er ikke på stemmesedlen ved midtvejsvalget, alligevel indtager han rampelyset i valgkampen, så hvor meget bestemmer Trump stadig i USA? Vi undersøger Trumps indflydelse på et valg, der afgør, om Republikanerne genvinder magten i kongressen og vinder afgørende poster i de amerikanske delstater. Og et valg der kan bane vejen for, at Trump igen kan indtage det Hvide Hus. Vi tager til USA for at høre, om Trump giver medvind eller modvind til Republikanerne, og om demokratiet er på spil, når Trump har rekrutteret kandidater, der benægter, at Biden er USA's legitime præsident. Medvirkende: Anne Alling, USA-journalist bosat i Nashville, Tennessee. Jørn Brøndal, professor og leder af Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet. Peter Vang Jensen, dansker og republikaner bosat i USA i 30 år. Deidre Holden, valgansvarlig i valgdistriktet Paulding County i Georgia.
På bare et halvt år er Tyskland blevet radikalt forandret. Den pacifistiske arv efter Anden Verdenskrig er smidt ud til højre, og tyskerne skal nu lære at elske deres forbundshær. Bag den radikale transformation står en introvert pacifist fra Hamborg: det moderne Tysklands niende Bundeskansler, Olof Scholz, som gik til valg på socialpolitik, men endte med at sidde for bordenden på det mest afgørende tidspunkt i nyere europæisk historie. En tidligere marxist, der nu revolutionerer Tyskland i sneglefart. Men hvem er den stille og rolige kansler fra Hamborg? Hvor går han hen i Rigsdagen for at snakke hemmeligt? Og hvornår får han tid til at tage på æblesejlads på Flensborg Fjord? Medvirkende: Stefan Seidler, medlem af den tyske Forbundsdag for Sydslesvigsk Vælgerforening; Mathias Sonne, tysklandskorrespondent for Dagbladet Information; Jesper Vind, tysklandskorrespondent for Weekendavisen; Thomas Schumann, vært på Genau på Radio4.
Den britiske premierminister, konservative Liz Truss, har trukket sig efter kun 44 dage på posten. Det er kortere tid, end det tog at vælge hende – og nu skal briterne så have deres femte leder siden Brexit-afstemningen i 2016. Kan Boris Johnson gøre comeback? Og hvor dybt stikker problemerne i Storbritannien? Det spørger vi om i dagens udsendelse, hvor vi også taler med frustrerede britiske vælgere.
I Ukraine raser krigen med nye eksplosioner i landets hovedstad. Vi har inviteret tre politikere i studiet for at få svar på tre konkrete spørgsmål til Danmarks håndtering af krigen: Skal vi sende kampvogne til Ukraine? Skal vi tage imod russere, der flygter fra en indkaldelse til hæren? Og skal den danske værnepligt gøres længere?
Xi fortsætter sit greb om magten i Kina og trækker landet i en autoritær retning. Vi undersøger, om Kina er en partner eller trussel for Danmark, nu hvor Xi insisterer på at følge egne normer og regler, når det gælder Kinas økonomiske, politiske og militære magt. Få svar på, hvorfor danske virksomheder, der måtte trække sig fra Rusland med Putins invasion i Ukraine, stadig satser stort på det kinesiske marked. Og hvordan vi beslutter, om Danmark skal mindske afhængigheden af Kina – og om vi overhovedet kan. Medvirkende: Hans Henrik Pontoppidan, generalsekretær i Danish-Chinese Business Forum. Jonas Parello-Plesner, direktør for Alliance of Democracies Foundation. Peter Bøgh Hansen, politisk chef for Dansk Industri i Kina. Luke Patey, seniorforsker, DIIS.
Vi undersøger nogle af de helt konkrete trusler, som Danmark og danske nærområder står overfor. Fra sabotage på kritisk infrastruktur som gasrørledninger og transport, over cyberangreb på elnettet, til militære trusler fra russiske ubåde med atomvåben i Arktis. Få svar på, hvordan Danmark bedst kan håndtere specifikke militære og ikke-militære trusler og truslen fra hybrid krigsførelse.
I Iran risikerer små skolepiger lige nu livet ved at smide det tørklæde, som landets lov påbyder dem at bære. Et tørklæde, der har antændt et omfattende oprør imod det iranske præstestyre. ’Verden Kalder’ undersøger, hvorfor tørklædet er så afgørende for præstestyret, at Irans ledere vil skyde demonstranter for at kvæle oprøret. Og så kan du få svar på, hvor tæt iranerne er på at gennemføre en succesfuld revolution. Medvirkende: Carolina Kamil, Berlingskes mellemøstkorrespondent med base i Istanbul. Sune Engel Rasmussen, Irankorrespondent for Wall Street Journal med base i London. Nahid Riazi, dansk-iransk kvinderettighedsaktivist. Negar Mortazavi, amerikansk-iransk politisk analytiker med base i Washington DC. Saeid Golkar Iran-ekspert og gæsteprofessor ved Chicago Council of Global Affairs i USA.
Vi går på jagt efter EU-modstanden i Danmark i anledning af 50-året for, at Danmark stemte ja til Det Europæiske Fællesskab. Få svar på om Dansk Folkeparti eller Nye Borgerlige er de største modstandere af EU på Christiansborg, om der overhovedet er noget modstand tilbage hos Enhedslisten, og hvorfor Ritt Bjerregaard er gået fra at være indædt EU-modstander til fuldblodet EU-tilhænger. Medvirkende: Thorsten Borring Olesen, professor i historie med fokus på Danmarks forhold til EU ved Aarhus universitet. Ritt Bjerregaard, forhenværende EU-kommissær og socialdemokratisk minister. Alex Ahrendtsen, EU-ordfører for Dansk Folkeparti. Søren Søndergaard, EU-ordfører for Enhedslisten. Peter Seier Christensen, EU-ordfører for Nye Borgerlige.