Nyhedsartikel

Efter afsløringer: Nu skal vagtlæger undersøges

Allan Christiansen, Jais Nørgaard Alstrøm og Nikolai Thorgaard Henriksen
alch@radio4.dk, jna@radio4.dk, nih@radio4.dk

Få vagtlæger står bag størstedelen af de dyre videokonsultationer i tre danske regioner og har tjent millionbeløb. Nu vil Region Nordjylland afdække, om ordningen bliver misbrugt. 

Region Nordjylland vil nu have afklaret, om nogle af regionens vagtlæger bruger videokonsultationer “uhensigtsmæssigt”.  

Det oplyser regionen til Radio4 Morgen. 

Udmeldingen kommer på baggrund af Radio4s afsløringer af, at nogle få vagtlæger tjener millionhøje beløb på at bruge videokonsultationer. 

Du kan høre mere om vagtlægernes guldæg i Radio4 Undersøgers podcast FOKUS her.

Ifølge Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved SDU, er det en god idé at undersøge, om pengene bliver brugt rigtigt, når få vagtlæger adskiller sig fra gennemsnittet. 

– Det er jo os som skatteborgere, der har en interesse i, at de her videokonsultationer kun bruges, hvor det er fagligt berettiget, siger Jes Søgaard. 

Lægevagtens akkordlønsystem belønner vagtlæger med mindst 225 kroner, hver gang de bruger video. Til sammenligning udløser en telefonkonsultation 76 kroner. 

I Region Nordjylland har en enkelt vagtlæge tjent 2,4 millioner kroner alene på videokonsultationer på halvandet år.  

LÆS OGSÅ: Vagtlæger spinder guld på videokald: Tjener millioner

I et skriftligt svar skriver Region Nordjylland, at de har “iværksat en nærmere undersøgelse af data med henblik på at afdække, om der er vagtlæger, som har en uhensigtsmæssig brug af videokonsultationer”. 

Region Nordjylland har ikke ønsket at stille op til interview.

Ingen kontrol med økonomitænkning 

Også i Region Midtjylland og Region Syddanmark kan vagtlæger tjener store ekstrabeløb på at bruge video til at vurdere deres patienter.  

Men hverken Region Midtjylland, Syddanmark eller Nordjylland har før Radio4s afsløringer fulgt op på, hvorfor enkelte læger bruger video meget mere end deres kolleger. Det har de enkelte regioner oplyst til Radio4. 

I følge Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi på SDU, burde de enkelte regioner tage en snak med de læger, der skiller sig ud. 

– Et sted at starte var at tage en dialog med den pågældende læge og høre, hvorfor afviger du så meget fra dine kollegaer. Og så kan det jo være, at der er en udmærket forklaring på det, siger Jes Søgaard. 

Han understreger, at der ikke behøver at være noget mistænkeligt i, at nogle vagtlæger benytter sig af videokonsultation i stor stil. Men han kan heller ikke afvise, at muligheden for en højere løn, kan spille en rolle. 

– Man kan ikke udelukke, at der er nogen, der er hurtigere til at tænke økonomisk her. Men man kan heller ikke udelukke, at det altid er sådan, når ny teknologi tages i brug. Nogle er hurtigere til at bruge det, og andre er lidt langsommere, siger han.

Hverken Region Midtjylland eller Syddanmark har tilkendegivet, at de vil undersøge, om der er foregået uhensigtsmæssigt brug af de dyrere videokonsultationer. 

Radio4 har tidligere beskrevet tre tilfælde, hvor vagtlæger tilsyneladende overså tegn på alvorlig sygdom på video. Blandt andet vagtlægen, der overså en blodprop i benet hos gravide Mette Filt

I alle tre tilfælde varede videokonsultationen mindre end ét minut. 

Danske Regioner og PLO har ikke ønsket at stille op til interview, men oplyser, at man har aftalt en høj takst, fordi videokonsultation bedst kan sidestilles med en fysisk konsultation “i forhold til omfanget af konsultation”. 

FOTO: Kim Haugaard/Ritzau Scanpix

FAKTABOKS

FAKTABOKS

Så meget tjener de fem vagtlæger, der har tjent mest på videokonsultationer:

En læge fra Vendsyssel: 2,4 millioner kroner

En læge fra Fyn: 2,1 millioner kroner

En læge fra Sydjylland: 1,3 millioner kroner

En læge fra Sydjylland: 928.149 kroner

En læge fra Fyn: 911.634 kroner

Beløbene er, hvad de fem vagtlæger som minimum har tjent alene ved at bruge videokonsultationer.

Siden januar 2022 har beløbet for en videokonsultation svinget mellem 223 kroner til 290 kroner, for hver gang en læge i lægevagten har sendt et videolink i regionerne Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark.

 

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet