Nyhedsartikel

Kvindeforening involverede minister i klage over navngiven betjent

Johanna Maj Varming og Søren Mejer Jensen
smje@radio4.dk

Foreningen Søstre mod vold og kontrol involverede Mattias Tesfaye i foreningens klage over navngiven betjent. Betjenten blev kort tid efter forflyttet.   

En klage over en navngiven betjent i Vollsmose. Det var ét af de punkter, som foreningen Søstre mod vold og kontrol orienterede forhenværende integrationsminister, Mattias Tesfaye, om forud for et møde med ham. 

Det viser en række mails og beskeder, som foreningen har sendt til ministeren forud for mødet, og som Radio4 har fået aktindsigt i. 

I mailen skriver foreningen: “Du har i morgen inviteret Halima El Abassi og Kefa Abu Ras til et hastemøde vedrørende de injurier og den hetz, som både de personligt – samt de foreninger, de står i spidsen for – oplever netop nu.” 

Kefa Abu Ras er talskvinde i foreningen Søstre mod vold og kontrol, og Halima El Abassi sidder i foreningens advisory board. I samme mail skriver foreningen, at de har sendt en skriftlig klage over politiassistent Elvir Abaz. Foreningen vedhæfter klagen over Elvir Abaz i mailen til Mattias Tesfaye. 

En uge efter at foreningen mødes med ministeren, bliver samme betjent, Elvir Abaz, orienteret af sin arbejdsgiver Fyns Politi, om at han skal forflyttes.  

Betjenten Elvir Abaz er overbevist om, at mødet mellem foreningen og Mattias Tesfaye er en medvirkende årsag til, at han bliver forflyttet. 

“Det viser, at de benytter sig af politiske kontakter til at få mig presset ud af Vollsmose,” siger han. 

Mattias Tesfaye, som nu er Elvir Abaz’ øverste chef som justitsminister, ønsker ikke at stille op til interview om sagen, men siger i et skriftligt svar: “Jeg kan blankt afvise, at jeg skulle have blandet mig i den konkrete sag”. 

Du kan lytte til første episode af “Borgmesterenes Søstre” fra Radio4 Undersøger herunder: 

Betjent anklager forening for karaktermord  

Søstre mod vold og kontrol er en Odense-baseret forening, der arbejder imod negativ social kontrol, men som siden 2021 selv har været anklaget for blandt andet at presse medlemmer af foreningen. Radio4 og TV2 Fyn har også kunnet fortælle, at islamforsker Jesper Petersen anklager foreningen for at have truet ham.

Islamforsker: Kvindeforening truede mig med “udskamningskampagne”

Udover mailen fra Søstre mod vold og kontrol sender Halima El Abassi fra foreningens advisory board også sms´er til ministeren. Her skriver hun blandt andet “Hej Mattias. Jeg vil blot orientere dig om, at Elvir Abaz bliver politianmeldt, fordi han har været efter Søstre mod vold og kontrol, og kvinderne er bange for at indgive anmeldelser af frygt for, det er ham, som tager imod”. 

Søstre mod vold og kontrol afviser at stille op til interview om sagen, men siger i et skriftligt svar, at Elvir Abaz forsvarer “imamers kvindeundertrykkende skilsmissepraksis på bekostning af de kvinder, der på egen krop og sjæl mærker konsekvensen.” 

Foreningen afviser dog at uddybe eller dokumentere præcist, hvordan Elvir Abaz skulle gøre det.  

“De har begået karaktermord på mig. Den værste anklage, du kan fremføre mod en politimand, er, at man bringer sårbare kvinders liv i fare,” siger Elvir Abaz. 

Elvir Abaz har flere gange offentligt kritiseret Søstre mod vold og kontrol, og især på Facebook er han meget tydelig i sin kritik. 

Afviser interview 

To dage efter mødet bliver Elvir Abaz’ navn taget op flere gange i løbet af et åbent samråd i Retsudvalget. Her siger den daværende justitsminister Nick Hækkerup, at han under ingen omstændigheder kan kommentere på konkrete indslag og bedømme det “men hvis vi har tale om en medarbejder som i sit virke modarbejder social kontrol i sit arbejde, så må det selvfølgelig ikke ske. Det siger sig selv.” 

Ydermere siger justitsministeren på mødet, at det er Fyns Politis opgave at skride ind: “i de tilfælde som måtte blive nævnt, som jeg i øvrigt jo skal holde mig fra at kommentere på de konkrete navngivne personer, vil det være politi, Fyns politi som skal skride ind, hvis de ikke lever op til ansættelserne.

1. maj i år meddelte Nick Hækkerup, at han ville gå af som minister og træder ud af politik. Forhenværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye bliver i stedet udnævnt som ny justitsminister.

Radio4 har gerne ville spørge Mattias Tesfaye, om han som justitsminister vil mødes med eksterne foreninger eller samarbejdspartnere for at drøfte klager om navngivne politibetjente. Det har han ikke svaret på.  

Fyns Politi afviser at stille op. De skriver: “Fyns Politi ønsker ikke at lade sig interviewe eller udtale sig i øvrigt omkring en konkret personalesag”. 

Radio4 har forsøgt at få Politiforbundet til at kommentere på, hvorvidt det er problematisk, hvis en minister mødes med en forening med en klage over en navngiven betjent. Da der er tale om en verserende personalesag, har de ikke ønsket at udtale sig. 

Halima El Abassi er ikke vendt tilbage på Radio4s henvendelser. 

 

Tidslinje

20. november: Halima El Abassi sender en sms til Tesfaye om, at Søstre mod vold og kontrol vil politianmelde Elvir Abaz: “Hej Mattias. Jeg vil blot orientere dig om, at Elvir Abaz bliver politianmeldt, fordi han har været efter Søstre mod vold og kontrol, og kvinderne er bange for at indgive anmeldelser af frygt for det er ham, som tager imod”.  

“Han er bare meget uvidende, og nu går han efter kvinderne. Politiet i Odense har rådet dem til at politianmelde ham”.  

21. november: Halima El Abassi sms’er til Mattias Tesfaye og beder om et møde: “Hej Mattias. Jeg har talt med Kefa, og vi vil rigtig gerne bede om et møde med dig snarest muligt omkring den hetz, vi oplever. Er det muligt?” Mattias Tesfaye svarer: “Ja. Selvfølgelig. Skriv til mat_at_uim, så finder vi ud af det”.   

21. november: Halima El Abassi beder om et møde. Nu er det akut: “Kære Mattias. Jeg vil gerne bede om et akut møde med dig, da både Kefa og jeg oplever både hetz og decideret mobning fra visse miljøer i Danmark. Det bliver nu på bekostning af vores troværdighed og integritet og sikkerhed. Har du mulighed for at mødes med os tirsdag efter kl. 11.00? Vi kan hele eftermiddagen.”

22. november: Søstre mod vold og kontrol sender klage over Elvir Abaz til Fyns Politi

23. november: Søstre mod vold og kontrol sender mail til Mattias Tesfaye, hvor de vedhæfter klage over Elvir Abaz: “Du har i morgen inviteret Halima El Abassi og Kefa Abu Ras til et hastemøde vedrørende de injurier og den hetz, som både de personligt – samt de foreninger, de står i spidsen for – oplever netop nu.

Til din orientering har foreningen ‘Søstre mod vold og kontrol’ den 22. november sendt en skriftlig klage over politiassistent Elvir Abaz på opfordring fra politikommissær Per Franch i Fyns Politi.  

Klagen er vedhæftet som pdf. 

Orienteringen om klagen sendte vi også i går på uim@uim.dk, men da du nu har indkaldt til hastemøde, sender vi også orienteringen her, så vi er sikre på, at du når at se den inden i morgen”.

24. november: Mattias Tesfaye har et møde med Kefa Abu Ras og Halima El Abassi om den hetz, som de angiveligt oplever. Der findes ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet ikke noget referat. 

26. november: Samråd i Folketingets retsudvalg

1. december: Elvir Abaz informeres under en tjenstlig samtale om, at han flyttes fra sin post. En aktindsigt, som DR senere får fat i, viser, at politiets ledelse nævner samrådet den 26. november.

 

 

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet