Lægeforeninger er tavse efter sager om døde børn – regionen afviser ansvar

Skrevet af

2. februar 2023

tohb@radio4.dk

tohb@radio4.dk

alch@radio4.dk

alch@radio4.dk

Det er ikke Region Syddanmarks ansvar, når der sker alvorlige fejl hos praktiserende læger, lyder det fra udvalgsformand efter sager om døde børn. Praktiserende Lægers Organisation og Lægeforeningen afviser at stille op til interview. 

Det er både “hjerteskærende” og “forfærdeligt,” at sprogbarrierer kan være med til at koste børn livet. Sådan lyder det fra Region Syddanmark, efter Radio4 har beskrevet, hvordan to børn med syrisk baggrund de seneste år er døde efter behandlingsforløb, hvor der ikke blev brugt tolk. 

Ifølge Sundhedsloven er det lægerne, der skønner, om der er brug for en tolk. Men undervejs i behandlingen af den otteårig syriske pige Aryam, der i august 2022 døde af et hjertestop efter et svært astmaanfald, bestilte familiens praktiserende læge ikke en tolk.

Og heller ikke, da en syrisk familie flere gange forsøgte at få den rette lægehjælp til deres treårige dreng i efteråret 2019, blev der brugt tolk. Drengen døde af akut leukæmi få timer efter, at han til sidst blev indlagt. 

Begge dødsfald skete i Region Syddanmark, men ifølge Mette With Hagensen, der er regionsrådsmedlem for Socialdemokratiet og formand for sundhedsudvalget, er det ikke Region Syddanmarks ansvar, at der ikke blev brugt tolk.

“Som menneske gør det da et enormt indtryk. Børn, der dør i sundhedsvæsenet, bør ikke ske, så det gør ondt at høre, og det er en forfærdelig sørgelig historie,” siger hun.

Selvom det ifølge hende er “en enorm vigtig opgave” at sørge for, at der bliver gjort noget ved blandt andet sprogbarrierer i sundhedssystemet, henviser hun til, at det er praktiserende læger, som skal vurdere, om der er brug for en tolk.

“Der, hvor vi har et ansvar som region, er, at vi skal sikre tolkebistanden. Den opgave løser vi, og den opgave, som lægerne skal løse ude i deres praksis, er at anvende tolk, når der er brug for det. Det er lægernes ansvar,” siger hun og tilføjer.

Radio4 har gentagne gange forsøgt at få et interview med de praktiserendes lægers interesseorganisation, Praktiserende Lægers Organisation (PLO). Men her oplyser presseafdelingen, at PLO ikke vil kommentere emnet, når det sker på baggrund af de to konkrete sager, som Radio4 har beskrevet. Heller ikke Lægeforeningen vil stille op til et interview.

Du kan høre et interview med Mette With Hagensen i klippet herunder.

“Ulykkelige sager”

Som Radio4 har beskrevet, er to børn af syriske flygtninge døde i Region Syddanmark efter forløb, hvor der ikke blev brugt tolk. I august 2022 fik den otteårige pige Aryam et hjertestop i armene på sin far, mens de sad hos familiens praktiserende læge i Haderslev Kommune. Hjertestoppet var et resultat af et alvorligt astmaanfald og skete bare ni dage efter, at hun første gang havde fået konstateret astma af sin læge.

Men flere ting i forløbet peger ifølge eksperter på, at pigens død kunne være undgået. Det kan du høre mere om i podcasten “Den døde pige i lægehuset.” Lægehuset har ikke ønsket at kommentere kritikken over for Radio4.

Kurt Espersen, der er regionsdirektør i Region Syddanmark, vil heller ikke stille op til et interview.

“Det er nogle rigtigt ulykkelige sager, som gør stor indtryk, men vi har tavshedspligt og kan derfor ikke kommentere de konkrete sager. Desuden er Region Syddanmark ikke arbejdsgivere for de praktiserende læger og har derfor ikke instruktionsbeføjelser over dem. Det er altid den enkeltes lægens skøn, der ligger til grund for, om der er brug for tolk jf. lovgivningen,” skriver han i et svar via en presserådgiver.

I sagen om den treårige syriske dreng, der i 2019 døde af akut leukæmi, har en af regionens vagtlæger fået kritik af Styrelsen for Patientklager. Styrelsen kritiserede vagtlægen for ikke at have undersøgt drengen grundigt nok og for ikke at bruge en tolk. Også en praktiserende læge fik kritik i sagen.

Men den kritik vil Mette With Hagensen ikke kommentere.

“Jeg kan ikke kommentere konkrete sager, men hvis der bliver udtalt kritik, bliver den kritik selvfølgelig taget til efterretning, og de fejl ,der bliver begået, lærer vi af,” siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

I sommeren 2022 fik otteårige Aryam et hjertestop, mens hun lå i armene på sin far hos familiens praktiserende læge i Haderslev Kommune. Hun døde tre dage senere. Men flere ting i forløbet peger ifølge eksperter på, at hendes død kunne have været undgået. Foto: Privat

I sommeren 2022 fik otteårige Aryam et hjertestop, mens hun lå i armene på sin far hos familiens praktiserende læge i Haderslev Kommune. Hun døde tre dage senere. Men flere ting i forløbet peger ifølge eksperter på, at hendes død kunne have været undgået. Foto: Privat

Vagtlæge fik hård kritik

Den vagtlæge, der behandlede den treårige syriske dreng i Odense, og som efterfølgende fik kritik af Styrelsen for Patientklager, har fortalt til Radio4, at der var en “dårlig” kommunikation mellem ham og familien.

“Familien forstod ikke noget som helst af, hvad jeg sagde til dem. Man kunne ikke kommunikere. De forstod ikke dansk,” har vagtlægen sagt.

Men hvis du havde haft en tolk til at oversætte, hvad de sagde, havde du så ikke kunnet lave en grundigere undersøgelse?

“Det havde nok været en bedre kommunikation, men slutresultatet var ikke blevet anderledes i den pågældende situation,” sagde han.

Styrelsen for Patientklager har i forbindelse med kritikken af vagtlægen valgt at se helt bort fra hans forklaringer i drengens journal. Vagtlægens beskrivelser er nemlig ifølge styrelsen “åbenlyst urigtige”.

Halvandet døgn efter besøget hos vagtlægen, blev den treårige dreng indlagt på et hospital. Han døde cirka fire timer senere. Det skete efter et forløb over otte dage, hvor hans familie gentagne gange havde forsøgt at få læger til at give den rette behandling til deres søn.

“Vi fik efterfølgende at vide, at vi var kommet alt for sent. Dette var helt ubærligt at få at vide i en situation, hvor vi jo i så mange dage forgæves havde forsøgt at få hjælp til vores søn. Jeg havde endda to dage tidligere været på afdelingen for at få dem til at hjælpe, da hverken læge eller vagtlæger ville undersøge (deres søn, red.),” har familien skrevet i en klage sendt til Styrelsen for Patientklager.

En sagkyndig konkluderede desuden, at en tolk kunne have forbedret drengens chancer for at overleve.

Du kan herunder læse to længere fortællinger om de to behandlingsforløb uden brug af tolk, hvor en otteårig pige døde i 2022 og en treårig dreng døde i 2019:

8-årig pige døde på gulvet hos sin læge: Det her burde aldrig nogensinde kunne ske”

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

NaN:NaN
NaN:NaN