Moderaterne-profil blev tre år i træk advaret om risiko for misbrug af Gadejuristens penge

Moderaternes folketingsgruppe holder gruppemøde. Nanna W. Gotfredsen.

Skrevet af

11. maj 2023

Revisorer har i flere år advaret om huller i den interne kontrol, viser regnskaber fra Gadejuristen, som Moderaterne-ordfører Nanna W. Gotfredsen er en af frontpersonerne bag. “Der sker fejl alle steder,” lyder det fra folketingsmedlemmet.

Tre år i træk blev Moderaternes folketingsmedlem Nanna W. Gotfredsen advaret om, at hendes livsværk, Gadejuristen, der har fået millioner af skattekroner i støtte fra det offentlige, har haft store huller i den interne kontrol.

Det viser en række årsregnskaber fra Gadejuristen, som Radio4 har fået aktindsigt i.

I regnskaberne fra både 2019, 2020 og 2021 har revisorer fra BDO i en såkaldt revisionsprotokol direkte advaret om, at det har været muligt at misbruge Gadejuristens midler til private formål på grund af dårlig kontrol. 

Ifølge revisorerne minder “en meget stor del” af Gadejuristens almindelige driftsomkostninger “i sagens natur” om udgifter til en privat husstand. Gadejuristen køber blandt andet mad, medicin og transport til socialt udsatte. 

“Det vil derfor være muligt at gennemføre private indkøb via institutionen, uden at de nuværende interne kontroller kan afdække private indkøb,” skriver revisorerne. 

Ifølge Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, er det generelt et problem, hvis organisationer som Gadejuristen, der blandt andet modtager offentlige midler og donationer, ikke fører en tilstrækkelig kontrol med brugen af pengene.

“Når man ikke har en egnet intern kontrol, så ved man rent faktisk ikke præcist, hvad pengene er brugt til. Man kan se, at der er afholdt en bestemt slags udgifter, men man kan ikke efterfølgende kontrollere, om det er nogle udgifter, som Gadejuristen egentlig kan og bør afholde,” siger Per Nikolaj Bukh. 

Medarbejdere råbte op i internt brev 

Nanna W. Gotfredsen var med til at grundlægge Gadejuristen tilbage i 1999, og i mange år var hun leder af foreningen, der med skattekroner i ryggen blandt andet tilbyder juridisk bistand til hjemløse, stofbrugere og socialt udsatte. 

Men internt i Gadejuristen udspillede der sig frem til foråret 2021 et drama, der fik stribevis af medarbejdere til at sige op og senere etablere en konkurrent til foreningen, mens Nanna W. Gotfredsen blev sendt på orlov. Bestyrelsen har offentligt kaldt forløbet et decideret “kupforsøg,” mens medarbejderne fortalte, at de var bekymrede for Gadejuristens fremtid med Nanna W. Gotfredsen som daglig leder.

Radio4 er i besiddelse af et internt brev fra februar 2021, som en række daværende medarbejdere i Gadejuristen har sendt til organisationens bestyrelse. I brevet fortæller de, at de er bekymrede for Nanna W. Gotfredsens brug af betroede midler.

Medarbejderne påstår blandt andet i brevet, som radiostationen 24syv tidligere har beskrevet, at Nanna W. Gotfredsen skulle have haft så meget rod i bilagene, at der ifølge dem på et tidspunkt manglede bilag for over 100.000 kr.

Nanna W. Gotfredsen, der i dag er ordfører for udsatte mennesker hos Moderaterne, bliver i brevet også beskyldt for at have brugt store beløb på gaver til nogle få og udvalgte af Gadejuristens klienter.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tre år i træk har revisorerne fra BDO kommenteret risikoen for at Gadejuristens midler kan blive brugt til private indkøb.

Som Radio4 har beskrevet, har Nanna W. Gotfredsen også fået kritik for et indkøb af en såkaldt tuktuk, som i januar 2020 kostede Gadejuristen over 88.000 kr. Den trehjulede kabinescooter blev ikke placeret ved Gadejuristens adresse i København, men i en garage ved et hus på Bornholm, hvor en privat relation til Nanna W. Gotfredsen bor.

Manden, der bor i huset, har fortalt, at han har været kæreste med Nanna W. Gotfredsen, og at han selv har brugt tuktukken. Ifølge Gadejuristen skulle tuktukken bruges til Folkemødet og “øvrige aktiviteter” på Bornholm, og i november sidste år blev tuktukken rykket til København. 

Nanna W. Gotfredsen har ikke besvaret Radio4’s henvendelser, men har gennem Moderaternes kommunikationschef videresendt et skriftligt citat, hvori Nanna W. Gotfredsen forklarer, at tuktukken er “indkøbt for kontoen “egne midler”, dvs. midler, som jeg har rejst ved honorarer fra foredrag og anden fundraising.”  Hun henviser samtidig til et Facebook-opslag fra tirsdag aften, hvor hun forklarer, at tuktukken “ganske korrekt” blev opbevaret “i nærheden af en af mine private relationer.” Hun skriver, at det skyldtes “den simple årsag, at det var gratis.” 

Artiklen fortsætter under billedet.

Nanna W. Gotfredsen, der her skriver under på en erklæring om at overholde Grundloven i Fællessalen på Christiansborg i november sidste år, er ordfører for udsatte mennesker samt boligordfører for Moderaterne. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

“Jeg er bestemt heller ikke selv fejlfri”

I de tre årsregnskaber fra Gadejuristen understreger revisorerne, at der ikke er fundet tegn på besvigelser i stikprøvekontrollen, og at Gadejuristen har “en korrekt og pålidelig regnskabsaflæggelse,” der “er betryggende set i forhold til institutionens størrelse.”

Men revisorerne skriver samtidig, at Gadejuristen bør kigge den interne kontrol efter i sømmene.

“Det bedste middel til afhjælpning heraf er efter vor opfattelse, at der på regninger/indkøb anføres formål og evt. anledning til indkøbet, samt at regning attesteres af to personer,” fremgår det af regnskabet.

Revisorerne fra BDO skriver desuden i regnskabet for 2021, at de ser en stærkere intern kontrol af Gadejuristens indkøb “som en beskyttelse af institutionens leder mod uretmæssig mistænkeliggørelse”.

Ifølge økonomiprofessor Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet betyder en mangelfuld kontrol med indkøb, at det bliver sværere for revisorer at kontrollere udgifterne.

“Når en revisor reviderer regnskabet, er der ikke tale om en stillingtagen til udgifternes korrekthed. Revisoren kan jo ikke se mere ud af bilagene end det, der står på dem. Så hvis de bilag, man har, er kvitteringer, hvor man kan se, at der er indkøbt forskellige former for varer et bestemt sted på et bestemt tidspunkt, kan man jo ikke vide, hvad de varer er købt til og med hvilket formål,” siger han.  

Nanna W. Gotfredsen har ikke svaret på Radio4s henvendelser, men skriver i opslaget på Facebook, at “i forhold til spørgsmål om konkret bilagshåndtering, kan jeg ikke være helt så behjælpelig, eftersom jeg ikke selv har siddet med den opgave. Den blev varetaget af Gadejuristens souschef i samarbejde med eksternt regnskabsfirma og med efterfølgende revision ved statsaut. revisor”. 

“Som jeg husker det, fik vi i 2019 eller 2020 en henstilling om, at det var hensigtsmæssig regnskabspraksis fremadrettet at påføre bilagene to underskrifter. Dette blev efter min bedste overbevisning taget til efterretning og implementeret, ligesom regnskaberne er blevet godkendt, men, helt ærligt, der sker fejl alle steder, og jeg er bestemt heller ikke selv fejlfri, skriver hun.

Læs også: Medarbejderne undrede sig: Moderaterne-ordfører får kritik for opsigtsvækkende indkøb

Har du et tip til en historie, som Radio4 bør undersøge? Så kan du kontakte Radio4’s undersøgende redaktion på tip@radio4.dk

Afspiller nu

RING TIL RADIO4

08:05
10:00