Nyhedsartikel

Pelle Dragsted: Køn spiller ind i kritikken af Mette Frederiksen

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Kritikken af Mette Frederiksens magtfuldkommenhed rammer hårdere, fordi hun er kvinde. Det mener Pelle Dragsted, der er rådmand på Frederiksberg, tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten og nuværende folketingskandidat for partiet.

“Jeg mener ikke, at Mette Frederiksen er mindre magtfuldkommen end tidligere ministre. Hun bruger sin magt – og jeg er i øvrigt uenig i en del af den måde, hun gør det på. Men jeg reagerer på, at der er en åbenlys forskel på den måde, man har forholdt sig til Mette Frederiksen og den måde, man har forholdt sig til tidligere statsminister. Og jeg er 100 % sikker på, at hendes køn spiller en rolle i det”, siger han til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Pelle Dragsted, der er rådmand på Frederiksberg, tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten og nuværende folketingskandidat for partiet, her:

Pelle Dragsteds reaktion kommer, efter statsministeren har givet et interview med Radio4’s portrætprogram ‘Det sidste måltid’. Her siger Mette Frederiksen, at hun mener, at hun bliver kritiseret hårdere end sine mandlige kolleger – blandt andet i diskussionen om, at hun er magtfuldkommen.

“Jeg har ikke sagt det her før, men jeg tror noget af den magtkritik, der er, det har at gøre med, at jeg er kvinde. Mistænkeliggørelsen i, at en statsminister bruger magten til at varetage nogle interesser i det her samfundet, den har vi aldrig hørt før i Danmark. Jeg har aldrig hørt den. Hvis Jakob (Ellemann-Jensen, red.) eller Søren (Pape, red.) bliver statsminister, så kommer du heller ikke til at høre den, selvom de træder ind i det samme statsministerium med den samme grundlov, de samme regler, den samme relation til folketinget”, siger hun til vært Lærke Kløvedal i ‘Det Sidste Måltid’.

Hør ‘Det sidste måltid’ med statsminister Mette Frederiksen her:

Og det han hun, ifølge Pelle Dragsted, have ret i.

“Nu har jeg jo været med i gamet i politik i en del år, og jeg har ikke oplevet lignende kritik tidligere af, at en statsministeren bruger den magt, de har fået af vælgerne. Et godt eksempel, synes jeg, er Anders Fogh, som på nogle måder havde et ret fast greb om centraladministrationen, vidste hvad han ville, når han trådte ind i lokalerne, måske lidt som Mette Frederiksen. Og der var jo ikke en fortælling om, at Fogh var magtfuldkommen eller misbrugte sin magt. Der var masser af politisk kritik, men der var ikke det her forsøg på et karaktermord om, at han var magtfuldkommen. Så jeg synes, at det er ret åbenlyst, at der er en kønsting til den her bedømmelse,” siger han.

Han mener, at der er tale om en målrettet negativ kampagne mod Mette Frederiksen.

“Som jeg oplever det, så er der tale om en veltilrettelagt og orkestreret negativ image-kampagne fra højrefløjen. Det er ikke opstået tilfældigt, det er noget man har valgt. Når man vælger at spille på det her karaktertræk med magtfuldkommenhed, så er det, fordi man ved, det har en resonans i dele af befolkningen. Og den har en stærkere resonans, fordi Mette Frederiksen er en kvinde. Det er jeg fuldstændig overbevist om”, siger han.

På den modsatte fløj står Pia Kjærsgaard, værdiordfører i Dansk Folkeparti:

“Hun har begået masser af fejl., Hun har ikke ville indrømme, hun har begået fejl. Hun er blevet anklaget for at være magtfuldkommen, hvad adskillige mener, faktisk også mange kvinder mener, hun er. Altså jeg mener det som kvinde, og det er der mange andre af mine kollegaer, der også synes. Og så skulle vi holde os tilbage, fordi vi skulle skåne en kvinde? Jeg synes, hun burde holde sig for god til det”, siger hun.

Hør interviewet fra onsdag d. 28. september med Pia Kjærsgaard, værdiordfører i Dansk Folkeparti, her:

Læs flere reaktioner fra politikere her.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Læs også

23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere
22.09.23

Biskop har brugt over en kvart mio. kr. på klippekort til vandflyveren

Biskoppen i Aarhus og en af hans centrale medarbejdere har de seneste år brugt sammenlagt over en kvart mio. kr. på at flyve til møder i København med vandflyveren. Pengene værd, siger kontorchef. Et spørgsmål om moral, mener etikprofessor. Igennem flere år har biskoppen i Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen, og hans kontorchef brugt kirkens penge på at…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet