Nyhedsartikel

Vrede elever kritiserer hans bog. Nu tager han selv ordet: “Vi kan ikke tie alt ihjel”

Mikkel Juul
juul@radio4.dk

To gymnasieelever er yderst kritiske over for det træningsforløb, som idrætsbogen Yubio Idræt C+B præsenterer for eleverne. Forfatteren bag bogen kalder debatten “helt ude i hampen.”

Solvej Lykke Ask og Safina Skytte Østerby mener, at det er “absurd, at man hiver en vægt frem i undervisningen”, for at måle elevernes BMI i idrætsundervisningen.

Men Thomas Sand Skadhede, der er lektor og forfatter til den omtalte bog, mener, at kritikken rammer helt ved siden af skiven.

“Det er helt ude i hampen,” siger han til Radio4 og understreger, at deltagelse i vægtmåling “selvfølgelig er frivilligt”.

Ifølge Thomas Sand Skadhede er der tale om et træningsprojekt på otte uger, som er et lovpligtigt forløb, der har fokus på elevernes kondital og sundhed.

Desuden er vægtmåling af eleverne ikke en obligatorisk del af forløbet, fortæller han.

“Det her med at reducere debatten til et billede af, at man skal vejes nede i hallen i en lang række – hvilket i øvrigt ikke foregår – det er uheldigt.”

Har du mod på mere debatstof? Hør Ring til Radio4, hvor vi hver dag lader dig komme til orde

Thomas Sand Skadhede mener ikke, at den frivillige vejning bør ske i plenum i hallen eller lignende. Han understreger, at forløbet sagtens kan foretages uden individuel vejning af eleverne.

“I bogen foreslår vi, at man kan inddrage vægten i kraft af BMI-målingen. Der er ikke noget krav om, at man skal vejes. Det er selvfølgelig fuldstændigt frivilligt,” siger han i Radio4 morgen.

Forfatteren bag den omdiskuterede bog fortæller, at man som lærer og skole naturligvis er forpligtet på, at tage hånd om sårbare elever, og at skolerne i høj grad allerede lykkes med dette.

“Det kan være et ømtåleligt emne for nogle elever, men vi kan ikke tie alle svære emner ihjel,” siger han.

Ifølge ham har debatten dog allerede afsporet sig fra den virkelighed, som undervisningen foregår i.

“Det her er en unik mulighed for, at en elev sammen med en kompetent anden, som her er en lærer, rent faktisk kan få indsigt i egen sundhed. Det bør man være glad for er en mulighed. Og så er der sårbare elever, dem skal vi selvfølgelig tage hånd om, og det har jeg meget stor tiltro til, at man gør ude på skolerne.”

Foto: Stig Nørhald/Ritzau Scanpix

Læs også

06.10.22

S frygter ikke vælgerflugt til Danmarksdemokraterne

Over 54.000 af de vælgere, der tidligere har sat deres kryds ved Socialdemokratiet vil i stedet stemme på Danmarksdemokraterne ved det kommende valg. Det viser en analyse, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. En af årsagerne er ifølge folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne, Peter Skaarup, partiets mærkesag om en større decentralisering af samfundet. ”Vi…

Læs mere
05.10.22

Alle valgkampes moder ruller nu i gang

Valget er en realitet. Forude venter en af historiens mest usædvanlige og uforudsigelige valgkampe. Så skete det! Efter et af historiens længste tilløb er folketingsvalget tirsdag den 1. november en realitet. Nu er der formelt sparket gang i en af de mest uforudsigelige valgkampe i årevis, hvor kun de overmodige og overfladiske tør udtale sig…

Læs mere
05.10.22

Mette Frederiksen udskriver valg: S går efter bred regering

Statsminister Mette Frederiksen skifter taktik og går efter at danne en regering med partier fra begge blokke. Socialdemokratiet dropper at gå til valg på en etpartiregering og går i stedet til valg på en bred regering. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag på et pressemøde på Marienborg. Hør reaktioner og analyser her: Folketingsvalget bliver…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet